De Iseltrail in Oostenrijk in 5 dagen

De Iseltrail in Oostenrijk in 5 dagen
(c) TVB Osttirol, Ramona Waldner

Vijf dagen wandelen met alle bagage op je rug? Klinkt ons als muziek in de oren. De recent geopende Iseltrail in Oostenrijk staat alvast mee op onze groeiende bucketlist. Dit nieuwe langeafstandspad volgt de Isel in vijf etappes van de monding in Lienz naar de bron, de gletsjer Umbalkees. Goed voor vijf dagen en bijna 75 km wandelplezier.

Foto’s: TVB Osttirol /Ramona Waldner

De Isel is de laatste vrij stromende gletsjerrivier in Oostenrijk. Geheel onbelemmerd door stuwdammen of andere door de mens opgeworpen barrières stroomt zij van de Umbalkees-gletsjer bij de majestueuze Rötspitze in het Nationaal Park Hohe Tauern naar de samenvloeiing met de Drau.

De Iseltrail in Oostenrijk

De Iseltrail, die in 2020 voor het eerst voor het publiek werd opengesteld, is een langeafstandswandelpad van ongeveer 75 km lang – verdeeld in vijf etappes die in vijf dagen kunnen worden afgelegd.

Tijdens deze vijf dagen legt de wandelaar de route af van de middeleeuwse stad Lienz naar Umbalkees, waarbij hij een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen en ecosystemen tegenkomt: pittoreske bergdorpjes, zonovergoten valleien, zandstranden, vredige oerbossen, ontzagwekkende watervallen en adembenemende arctische landschappen.

Ideaal voor gezinnen en beginners

Goed om weten: vooral de eerste drie etappes zijn uitermate geschikt voor gezinnen en voor beginnende langeafstandswandelaars. In totaal telt de Iseltrail in Oostenrijk 1380 stijgende hoogtemeters en 2120 dalende hoogtemeters. Het hoogste punt ligt op 2500 meter.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is een extra pauzedag inlassen. Onderweg zijn er enkele schilderachtige dorpjes waar het heerlijk toeven is. Zo kun je uitgebreid kennis maken met de mensen en met het landschap.


Ver weg van de beschaving

Overnachten ver weg van de beschaving? Dat kan in de Clarahütte aan het einde van de 4de etappe (reserveren noodzakelijk!). Dit deel van de wandeling toont de Isel van zijn meest dramatische kant.

Op de laatste dag van de wandeling waan je door een machtig gletsjerlandschap. Je ruilt de machtige watervallen en herderslandschappen in voor een vreemde, steile en schrale omgeving die eerder aan de arctisch klimaat doet denken dan een pittoreske wandeling in Oostenrijk.

De Iseltrail in Oostenrijk praktisch

  • Totale afstand? 73,5 km
  • Wandeltijd: circa 22 uur verdeeld over 5 etappes
  • Beste periode? Late lente tot vroege nazomer
  • Start- en eindpunt? Van Lienz naar Umbalkees of Ströden
  • Moeilijkheidsgraad? Medium
  • Info? www.austria.info

Meer mooie wandelbestemmingen in Oostenrijk? Wat dacht je van het Nationaak Park Hohe Tauern?