Home Fietsen MTB in België – +3180 m tijdens onze MonT Blanc-challenge in lockdown

MTB in België – +3180 m tijdens onze MonT Blanc-challenge in lockdown

0
MTB in België – +3180 m tijdens onze MonT Blanc-challenge in lockdown

Het platteland, the flat country, dat stukje zeebodem dat nog niet gezonken is, zoals bij onze noorderburen… Hoe komt het toch dat velen onder ons België bekijken als een pannenkoek, eindeloze velden met mais of koeien en wind op kop, zowel op de heen als op de terugweg? MTB in België? Dat kan. Maar zijn wij niet gemaakt voor kermiskoersen en veldrijden, niet om bergen te beklimmen?!

Tekst: Ben Van Dyck / Foto: Shutterstock

MTB in België

“Nee!”, hoor ik je zeggen, “Dat klopt niet!” En gelijk heb je. Vlaanderen alleen al telt 20 netwerken, 183 routes met 337 lussen in 209 gemeenten. In totaal vertegenwoordigen die 7737 kilometer aan vrijheid! Namelijk 1749 kilometer in West-Vlaanderen, 1877 kilometer in Oost-Vlaanderen, 1745 kilometer in Vlaams-Brabant, 914 kilometer in Antwerpen en 1452 kilometer in Limburg. Een vrijheid die we ook graag in de hoogte zoeken. Uit gegevens blijkt dat we samen jaarlijks meer dan 500 miljoen hoogtemeters noteren en dit voornamelijk op drie specifieke plaatsen in België.

MTB in België? Op een heatmap van Strava vinden we de drie hotspots in België terug, namelijk de Vlaamse Ardennen, het Hageland en het Land van Herve. Maar zijn dit nu echt de plekken, met de meeste hoogtemeters, om een Mont Blanc-challenge aan te gaan?

Op zoek naar 3810 positieve hoogtemeters

Een Mont Blanc-challenge zou betekenen dat je van Chamonix, gelegen op 1000 meter hoogte, met de mountainbike naar de top van de Mont Blanc op 4810 meter zou fietsen, goed voor 3810 positieve hoogtemeters. Maar dan in je eigen buurt of land. Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Mensen doen de zotste dingen tegenwoordig. Maar het is toch vrij onwaarschijnlijk dat we met onze mountainbike op de top van de Mont Blanc gaan uitkomen. Los daarvan, zitten we hier vast omdat iemand in de regering de sleutel van de grenzen heeft misplaatst. Dus zochten we een streek in België, die dezelfde uitdaging uitstraalt en ook dezelfde epische schoonheid als die van het Mont Blanc-massief.

Biggest MTB-marathon van België

Moeilijk in te schatten of het algoritme van Google de juiste meerwaarde heeft of net tegenwerkt in een objectieve vergelijking van MTB-routes met de meeste hoogtemeters. Maar de meest wederkerende resultaten zijn terug te brengen tot de rode MTB-route van Theux, met 58 kilometer en 1510 hoogtemeters en de Grand Raid Godefroy. Dit MTB-event, dat plaatsvindt in Bouillon, wordt al 22 jaar elk jaar – behalve in 2020 – georganiseerd in het tweede weekend van september en biedt de unieke mogelijkheid aan om de grootste afstand van alle MTB-marathons in België en de derde Europese marathon af te leggen, na de Salzkammergu in Oostenrijk en de Gigante de Piedra in Spanje.

Net geen Mont Blanc

De Grand Raid Godefroy biedt parcours die lopen van 50 km met 1545 positieve hoogtemeters, over 70 of 90 kilometer met respectievelijk 2245 en 2850 positieve hoogtemeters tot en met 120 kilometer met een schokkende 3780 positieve hoogtemeters. Net geen 3810 meter dus, maar laten we er even vanuit gaan dat global warming de top van de Mont Blanc iets heeft laten smelten. Op het vlak van hoogtemeters winnen per kilometer, tellen we hier 30 à 32 positieve hoogtemeters per kilometer ten opzichte van 26 positieve hoogtemeters per kilometer voor Theux. Zouden we onze MTB in België battle ground dan toch gevonden hebben?

De heerlijkheid Bouillon

In gouden tijden bekend als het Hertogdom Bouillon, is de heerlijkheid vandaag de battle ground voor de Grand Raid Godefroy. Dit oud stadje ligt diep in de Ardennen verscholen, vlakbij de grens van onze zuiderburen. De rivier de Semois loopt hier met een grote boog door de stad en vormt het strijdtoneel voor alle activiteiten. Dezelfde rivier, die al 1000 jaar in het oog gehouden wordt door de citadel van Bouillon, heeft over honderdduizenden jaren heen het landschap gevormd tot dit bijzonder gebied. De gevormde landtongen zijn hoog en steil en vormen een paradijs voor elk type mountainbiker.

MTB’en in België: 160 km verzuring

Niet gek van battle grounds en marathonevents? Naast de Grand Raid Godefroy, biedt Bouillon ook permanente parcours aan die het hele jaar door toegankelijk zijn. Vul je Strava met ritten van 40, 70 of 90 kilometer. En pomp de longen uit je lijf met de bijbehorende 816, 1128 en 1817 positieve hoogtemeters. De parcours brengen je naar mythische plekken. Ze laten je de rijkdom van een prachtige regio ontdekken langs de meanders van de Semois. Zowel op haar oevers als op de hoogte van de omliggende bosrijke heuvels. De lussen kunnen samengevoegd worden tot 160 kilometer adrenaline en een 14-tal uur aan verzuring! Ben jij ook klaar voor een MonT Blanc-challenge in eigen land?

Graind Raid Godefroy in Bouillon

MTB-Event – 10-12 september 2021

GRG-marathons

  • 50 km / +1545 m
  • 70 km / +2245 m
  • 90 km / +2850 m
  • 120 km / +3780 m

Er zijn ook toertochten, een endurotrail, een e-bikevariant en een GRG by night.

Vaste parcours

  • 40 km / +816 m
  • 70 km / +1128 m
  • 90 km / +1817 m

www.grandraidgodefroy.be/nl

MTB in België, maar dan aan de andere kant van het land?
Ga mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

15 + 16 =