Trailrunnen door de bossen in Wallonië

Trailrunnen door de bossen in Wallonië

De aanslepende coronacrisis heeft bij organisatoren van sportwedstrijden al voor heel wat kopzorgen en praktische beslommeringen gezorgd. Zal de wedstrijd wel kunnen doorgaan? Hoeveel deelnemers mogen er aan de start verschijnen? Om al die onzekerheden weg te nemen, besliste het team van de vzw Sport & Tourism Promotion om de Trail Series opnieuw anders te regelen. Ga mee trailrunnen door de bossen in Wallonië.

Trailrunnen door de bossen in Wallonië

Tekst: Kris Clerckx / Foto’s: Trail Series

“Bij het uitbreken van de crisis wisten we niet wat te doen”, blikt communicatieverantwoordelijke Jean-François de Lavareille terug. “Maar in de zomer van 2020 pakten we in samenwerking met een brouwerij uit met de Houppy Trails.

Hierdoor kregen lopers die willen trailrunnen in de bossen van Wallonië de kans om in autonomie een trail af te leggen, waarna ze bij aankomst van een biertje konden genieten. We stelden toen vast dat de deelnemers heel tevreden waren om eindelijk nog eens een borstnummer te kunnen opspelden. Net die geste bleek van psychologisch belang en het lopen tegen de tijd motiveerde. Het zorgde bij de deelnemers voor variatie op de trainingen in hun buurt.”

Tien Trails

Toch zat een herneming van trails met start en aankomst in een café of brouwerij door de sluiting van de horeca er dit voorjaar niet meteen in. En dus ging het team van Sport & Tourism Promotion op zoek naar mooie loopparcoursen, waarna geopteerd werd om telkens aan een toeristisch infokantoor te vertrekken.

De komende weken vinden in het kader van de Trail Series bijna tien trails plaats. In tegenstelling tot bij klassieke wedstrijden start je niet in groep, maar gedurende een week krijg je de gelegenheid om op een tijdstip naar keuze een bewegwijzerde en gechronometreerde trail van 10, 20, 30 of 40 km af te leggen. Proberen, dachten wij, en dus namen we
deel aan de eerste manche, in Dinant.

Verslag manche 1 van de Trail Series 2021

Op en af tussen Maas en Lesse

De eer van de eerste manche in de Trail Series is weggelegd voor Dinant, waar ik op een zondagnamiddag mijn sportschoenen aantrek voor een trail van 20 kilometer. Het is meteen wennen wanneer ik na het ophalen van mijn borstnummer op het toeristisch infokantoor er even helemaal alleen voor sta. Maar een goed zichtbare bewegwijzering en een opvallende boog als start- en aankomstplaats wekken uiteindelijk toch enig wedstrijdgevoel op.

Waar ik me meer zorgen over maak, is het hele zonnige weer met misschien wel een teveel aan toeristen op de paden. En wat ben je dan met een individuele start om alzo met de nodige social distancing te lopen? Gelukkig blijkt die zorg totaal ongegrond. Algauw klimt het parcours naar een uitzichtpunt aan een voormalig klooster, waar niemand meer te bespeuren valt.

Na die eerste pittige beklimming gaat het in dalende lijn tot aan de Maas, die ik in Anseremme oversteek. Gedurende twee kilometer loopt het traject dan langs de Lesse, waar zowel het relatief vlakke parcours als het indrukwekkende decor me in een goede loopcadans brengen. Hoog op de kale rotsen zie ik bergbeklimmers zich moeizaam naar boven hijsen, terwijl er uitzonderlijk geen kajakkers de Lesse afvaren.

Dorpjes en steden

Verderop volgt een heel ander landschap. Na de passage door een uitgestrekte weide bereik ik het dorpje Drehance, waar een groepje jongeren voor enthousiast applaus zorgt. Dat doet deugd, al loop ik die namiddag al een hele tijd zonder enige ‘wedstrijdingesteldheid’ rond. Het laatste kwart van de trail is het leukste gedeelte. Kort op elkaar volgende beklimmingen maken er een typisch Ardens parcours van en in de slotkilometers kom ik eindelijk andere lopers tegen. Zonder te dicht bij elkaar te komen, kan er toch even een praatje worden gemaakt.

Een plaatselijke trailloper, die op een uitkijkpunt zijn vriendin opwacht, reageert heel enthousiast: “Traillopen in autonomie is een leuke formule. Ik ben me veel meer bewust van het decor en voel me een ontdekker.” En dankzij de komende manches binnen de Trail Series vallen er de komende weken nog meer mooie plekjes in Wallonië te verkennen. Nu is het enkel nog hopen op de heropening van cafés met terrasjes, want gezellig blijven hangen na een inspannende tocht door de natuur hoort toch ook bij de trailbeleving.

Trailrunnen door de bossen in Wallonië

Trail Series praktisch

Volgende trails zijn reeds bevestigd:

  • Stavelot van 3 tot 11 april
  • Namen van 17 tot 25 april
  • Louvain-la-Neuve van 1 tot 9 mei
  • St-Hubert van 29 mei tot 6 juni
  • Hamoir van 14 en 22 augustus

Op elke locatie kun je kiezen uit vier afstanden: 10, 20, 30 en 40 km.
Meer locaties en data worden binnenkort op de website van Trail Series gepubliceerd.
Het aantal deelnemers is beperkt. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

www.trail-series.be

Zalig trailrunnen aan de andere kant van het land? Ga trailrunnen in Koksijde-Oostduinkerke!