Women OUT door. Verslag van Kathelijne’s Peak Challenge in Zwitserland

Of ik mee ga naar Zermatt om de 4100 meter hoge Breithorn te beklimmen en als opwarming een via ferrata wil doen, met een groepje bestaande uit alleen maar vrouwen. Euh, ja, graag! In mijn euh zit een klein stemmetje dat zegt: “Wat ga je doen? Waar? Hoe hoog? En wat is een via ferrata?”

Tekst: Kathelijne Seeldraeyers / Foto’s: Switzerland Tourism, Florence Gross

Ik mag me een recreatieve sporter noemen met een goede basisconditie, maar is dat genoeg om deze tocht naar 4164 meter (om exact te zijn ) te halen? Snel zoek ik één en ander op en blijkt dat de Breithorn gelegen in Zermatt een van de meest toegankelijke vierduizenders is. Dat stelt me gerust. Maar waarom twijfel ik, waarom zijn die alarmbelletjes in mijn hersenen zo graag aanwezig als het gaat om een nieuwe ervaring, een nieuw avontuur. Ben ik bang voor het onbekende en twijfel ik daarom? Zwitserland stelde zich die vraag ook. Waarom zijn er zoveel meer mannen aanwezig in de hoge bergen die vaak lopen te stoefen over welke toppen ze allemaal bereikt hebben. Waarom doen wij vrouwen dat niet?

Internationale vrouwendag

Sinds 8 maart is daar verandering in gekomen, de actie 100% Women is gestart op Internationale vrouwendag en Zwitserland wil een recordaantal vrouwen de bergen in krijgen om ze te laten proeven van andere outdooractiviteiten dan wandelen, zoals bergbeklimmen of mountainbiken, trailrunnen, etc. En om ze in de voetsporen te laten treden van de eerste vrouw die de Matterhorn beklom: Lucy Walker in 1871, 150 jaar geleden.

Meer dan 230 aanbiedingen en evenementen zijn er samengesteld enkel en alleen voor vrouwen. Een van hun pakketten is de 100% Women – Peak Challenge. Zwitserland telt 48 vierduizenders en die willen ze allemaal door vrouwen laten beklimmen. Ook voor de minder ervaren vrouwelijke bergbeklimmers willen ze  toppen op die hoogte toegankelijk maken. Uiteraard moet je een goede basisconditie hebben en is het aangeraden om je door een berggids te laten begeleiden.

Samen met 13 andere vrouwen gingen wij op Peakchallenge in Zermatt, meer bepaald de Breithorn, want wij willen met de #peakchalengebreithorn selfie kunnen pronken op de summit selfie pagina van MySwitserland. Hier gaan we..

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandMateriaalcheck

We komen samen aan de Mammut shop in Zermatt waar we onze twee vrouwelijke gidsen ontmoeten. Caro North en Nadine Wallner. Twee Mammut-atleten waar geen berg te hoog voor is. Google deze dames maar even, want hun palmares reikt hoge toppen!

Het materiaal ligt uitgesteld voor ons. Maar wat voor materiaal gebruik je om een berg van 4164 meter te beklimmen? Touw, gordel, stijgijzers, ijsbijl zijn de materialen die je nodig hebt om met een groep over de gletsjer te trekken. En op een gletsjer wandel je samen en dan bedoel ik dat je samen vasthangt aan elkaar met een touw. Waarom? Een gletsjer kan er mooi uitzien door het laagje sneeuw dat erop ligt, maar onder die sneeuw bevinden zich de spleten die je niet altijd kan zien en je dus ook niet weet hoe diep ze zijn. Het touw die aan de andere personen hangt moet zorgen als remsysteem wanneer iemand zich misstapt en naar beneden glijdt of in een spleet terecht komt. Maar daar gaan we niet aan denken…

We stellen onze stijgijzers in op maat van onze schoenen zodat we een betere grip hebben in de sneeuw, haken de ijsbijl aan onze rugzak en wandelen naar de skilift die ons naar de 3800 meter hoge Kleine Matterhorn brengt.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandValtechnieken en 8 knopen

Terwijl de kabelbaan ons naar boven brengt, hebben we heel de tijd zicht op één van de mooiste bergen die boven Zermatt uitreikt: De Matterhorn. Eenmaal boven gekomen, heb je de keuze om ineens naar de top te wandelen aangezien de route naar de Breithorn (30 0m stijgen) vertrekt vanaf de skilift, of je kiest zoals wij om eerst een oefendag te hebben en te overnachten in een hut. Op deze oefendag leren we het materiaal kennen en we oefenen hoe je moet reageren als je valt, dan volgen een aantal knoop skills, achtknoop leggen met het touw en de prusikknoop (een veiligheidsknoop voor een eventuele reddingsactie), en last but not least valtechnieken waarbij je leert vallen en je je ijsbijl in de sneeuw moet hakken.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandCervino

We wandelen richting de hut waar we omver geblazen worden door de krachtige wind en ik moet zeggen op zo een hoogte van 3800 meter moeten je longen acclimatiseren met de ijle lucht die er is en daarbij is drinken van zeer groot belang om je lichaam langzaam te laten wennen.

De hut Refugio Cervino ligt op 3400 meter en heeft uitzicht op de Italiaanse kant van de Matterhorn. Cervino is trouwens de Italiaanse naam van de Matterhorn. Zo een berghut heeft altijd charme, het eten is altijd lekker, de bergspirit is er heer en meester, de kamers veel te klein en je slaapt voor geen meter en dan gaat de wekker om 4.30 uur. En ja, dat is vermoeiend, maar geeft je ook zo een zalig gevoel.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandZonsopgang

Om 6 uur vertrekken we richting het begin van de gletsjer waar we vanaf dit punt in cordé gaan wandelen. De zonsopgang meemaken op die hoogte heeft iets mythisch. Ik kan dat eigenlijk met geen woorden beschrijven. In de tocht richting de gletsjer wordt er niet zoveel gezegd, de wind neemt alsmaar toe met elke stap die we zetten.  Een aantal onder ons heeft last van hoogteziekte (hoofdpijn), andere dames stoppen om de zoveelste foto te nemen van de Matterhorn, maar nu eens met zonsopgang. Ach je kan niet genoeg foto’s van deze machtige berg hebben.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandTijd voor het echte werk

Eenmaal aangekomen op de gletsjer maken we ons vast aan elkaar, wij zijn met 6, de andere groep met 7. Ik zie de groep voor ons vertrekken in het witte landschap waar de wind de sneeuw doet dansen op muziek van stilte. De Breithorn ligt op dit moment volledig in de schaduw en de zon schijnt op ons . En hoe mooi kan dit landschap zijn wanneer de zon je volgt richting ons einddoel: de top van de Breithorn.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandDe top is in zicht

Wat maakt het nu zo anders om met alleen vrouwen deze tocht te maken vraag ik me af tijdens deze tocht? Het verschil is dat alles bespreekbaar is:  je kan gewoon in de groep vragen hoe je naar het toilet moet gaan als je naar boven stapt met een gordel Ook het tempo wordt aangepast aan de traagste van de groep, zonder enige tegenspraak. Iedereen zorgt ook voor elkaar onderling. We houden elkaar goed in het oog om zeker te zijn dat iedereen comfortabel naar boven kan gaan. En gaat het eens niet, dan motiveren we elkaar door te zeggen dat elke stap een stap minder is naar de top. Zo wandelen we samen in het ritme naar boven waar je alles wat er rondom jou gebeurt over je heen laat komen. Zelfs de wind die je met 40 km/u wil geselen tegen de bergflank waait gewoon over je heen.

Breithorn Peak Challenge ZwitserlandEn dan sta je daar…

Je ademt de schoonheid in…en het lijkt de top van de wereld, er zijn zoveel pieken te tellen 360° rondom je heen. Je wil draaien en nog eens draaien en voor je weet zou de wind je meetollen over de bergflank. Whooohooo roepen we en we zoeken ons evenwicht op deze winderige top om met de vrouwen DE #peakchallengebreithorn Selfie te nemen.

Women get OUT door.

De actie 100% Women Peakchallenge loopt nog tem 8 oktober. Via de website https://peakchallenge.myswitzerland.com kan je checken welke pieken er allemaal al beklommen zijn, voorlopig zijn er dat 47 van de 48. Zoals je ziet is er geen vierduizender te klein voor ons vrouwen. De andere 100% Women aanbiedingen lopen t/m eind oktober en worden volgend jaar opnieuw gelanceerd. Ook voor het winterseizoen zijn 100% Women aanbiedingen beschikbaar. Daar vind je alle informatie via de website: www.myswitzerland.com/experiences/100-women.

Shop Lokaal