Home Bestemmingen Zermatt: het paradijs van de Alpen

Zermatt: het paradijs van de Alpen

0
Zermatt: het paradijs van de Alpen

Als je Zermatt zegt, zeg je Matterhorn. Deze twee zijn onlosmakend verbonden met elkaar. En ja, je kent de Matterhorn als boegbeeld van de bekende Tobleronechocolade, maar eenmaal voet gezet in Zermatt, prijkt deze berg als een mastodont boven dit charmante dorp uit, dat hij zoveel meer is dan chocoladereclame.

Tekst: Kathelijne Seeldraeyers / Foto’s: Switzerland Tourism, Florence Gross

150 jaar geleden beklom de eerste vrouw Lucy Walker de Matterhorn in een lange rok en haar dragers hadden champagne mee want Lucy dronk naar het schijnt op de berg alleen champagne. Een vrouw naar ons hart ! Zou Lucy ook zo overweldigd zijn geweest wanneer ze de eerste stap in Zermatt zette? Ik ben zeker van wel.

Zermatt ZwitserlandBuitenparadijs

Dat de Matterhorn het aantrekkingspunt is van Zermatt staat als een paal boven water maar om hem te beklimmen zoals Lucy deed daar is enige ervaring een minimum vereiste. Wij komen niet om de Matterhorn te beklimmen maar voor de andere buitensportactiviteiten die het dorp te bieden heeft. Je ziet zowel families als de bergbeklimmers, mountainbikers die niet kunnen wachten om er op uit te trekken in het walhalla van het kanton Wallis.

Zermatt heeft alles te bieden. En het zalige is dat dit feeërieke dorp volledig autovrij is, altijd al geweest. Je parkeert je auto in het lagergelegen Täsch en neemt de trein die stopt in het midden van dorp of  je komt met de trein vanuit Zurich zoals wij onze trip naar Zermatt hadden gepland. Dan rij je 3,5 uur door een prachtig landschap, met het ticket dat je koopt kan je 7 dagen rondreizen naar eender welke bestemming in Zwitserland. Je ervaart het hoogste niveau van luxe en comfort tijdens je treinreis door Zwitserland, met welke trein in Zwitserland je ook reist. Wanneer je uitstapt in Zermatt kan je alles op wandelafstand doen. Zalig toch?!

Zermatt ZwitserlandAvontuur aan de bergflank

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je eens wat anders doen dan wandelen? Dan moet je een Via Ferrata gedaan hebben, mits je geen last hebt van hoogtevrees.

Wat is een Via Ferrata? Met een Via Ferrata (of klettersteig in het Duits) ga je een route doen die beveiligd is meteen staalkabel. Je krijgt een beveiliging set en je kan al dan niet samen met een gids aan de tocht beginnen.

De Via Ferrata Schweifine is adembenemend qua zichten. Wij beginnen aan de tocht en nemen route B. Er zijn in totaal 3 routes die je kan nemen. Route A is voor families , B wordt al iets moeilijker en ook langer en route C is een combi van A-B en ga je helemaal naar de top tot 2100 meter. Aangezien een deel van ons geen ervaring heeft kiezen we voor middelste route.

Het begin is wennen, je klimt letterlijk via steile rotsen naar boven en bij elk knooppunt van de staalkabel moet je je beveiligingsset verplaatsen van de ene naar de andere kabel. Eerst de eerste musketon en als deze vasthangt dan pas de tweede. Hoe hoger we klimmen hoe minder plaats we hebben om onze voeten te zetten en dus worden de benen soms wijd uitgespreid om van het ene plankje naar een rotsrand te gaan.

Zermatt ZwitserlandIn de helft komen we een steile wand tegen die we eerst via een stalen ladder omhoogklimmen om nadien verder te gaan via een loshangende ladder. Dat punt was pure adrenaline. Hierna dacht ik dacht het ergste voorbij was maar dan komt de lange rotswand waar je op zeer smalle randjes de route moet traverseren en hier lijkt geen einde aan te komen.Wat je niet mag vergeten is af en toe je om te draaien om te genieten van de unieke uitzichten.

De route eindigt met een rappel naar beneden die alleen gedaan kan worden met een berggids. Zelf kies ik voor de wandeling naar beneden ipv de rappel. Ik heb de hoogte wel overwonnen maar de rappel daar pas ik voor. Toch roep ik de meisjes van mijn groep na dat ik fier ben dat ze de uitdaging aangaan.

Zermatt ZwitserlandDe treinrit die je moet gedaan hebben

Na de Via Ferrata hebben we nog zin om die bergen in te trekken. En om even onze benen te strekken en van nog meer uitzichten te genieten nemen we de legendarische treinrit naar Gornergrat. Een treinrit op een tandradbaan van 1600 naar 3100m. Van zitten in de trein komt niet veel in huis. Iedereen is aan het raam gekluisterd om heel de omgeving vast te leggen op foto of film. De trein rijdt eerst door de bossen en dan doorkruist hij het hooggebergte. Nog voor er spraken was van een trein naar Zermatt vanuit andere steden in Zwitserland was de tandradbaan een pionier als toeristische attractie van dit dorp.

De trein stopt 4 keer onderweg waardoor je de mogelijkheid hebt om uit te stappen en ofwel naar boven of beneden verder te wandelen en voor de sportievelingen te trailrunnen.

Boven in Gornergrat arriveer je bij het 100 jarige Kulmhotel en heeft ook twee observatoria. Deze omgeving biedt plaats voor één van de mooiste panaroma’s. Het uitzicht omvat onder andere het Monte Rosa massief met de hoogste top van Zwitserland Dufourspitze, 4.634 m, de op één na grootste gletsjer van de Alpen, de Gorner gletsjer en in totaal 29 bergen boven de 4.000 m, waaronder natuurlijk de Matterhorn in al zijn glorie.

Zermatt ZwitserlandVanaf hier starten verschillende wandelingen, je passeert een klein meer de Riffelsee waar je een prachtige reflectie hebt van de Matterhorn als er geen wind is. Wij wandelen naar beneden naar één van de volgende stations, een aantal van ons besluiten om de afdaling al lopend te doen helemaal naar terug naar Zermatt. Zoals ik zei heeft Zermatt alles te bieden voor ieders niveau van fitheid, iedereen kan genieten van de schoonheid en je kiest zelf hoever je gaat.

Vierduizend meter

Wanneer je in Zermatt bent en nog nooit een vierduizender hebt gedaan kan je deze kans niet laten liggen mits de weersomstandigheden gunstig zijn.

Breithorn ZwitserlandNaast de Matterhorn bevindt zich de Breithorn die met 4164 meter één van de gemakkelijkste vierduizenders is om te beklimmen. Waarom? Aangezien je met de Matterhorn Express lift naar 3800m wordt gebracht is het nog een kleine beklimming van 300 meter en een hellingsgraad van 35% naar de top. Je kan de route in 2-3 uur klaren. Als je geen ervaring hebt met bergbeklimmen is het zeker aan te raden om je door een berggids te laten begeleiden. Hiervoor kan je terecht bij de Mammut Alpine school. Het verslag van onze trip naar de Breithorn lees je hier.

We verbleven 3 volle dagen in Zermatt, wat uiteraard te weinig is voor deze omgeving, maar we hebben kunnen proeven van een magische omgeving en activiteiten. Meer informatie over de vele activiteiten vind je op de site van www.MySwitzerland.com

Zermatt Tips

  • Logies

Wij logeerden in Hotel Derby, gelegen in de hoofdstraat van Zermatt en met een host als Kristiana die alles voor je regelt en zo vriendelijk is voel je je hier van de eerste moment thuis! Het hotel is grotendeels vernieuwd na een brand vorig jaar , en de kamers zijn prachtig ingericht met veel ruimte.
Hotel Derby, Bahnhofstrasse 22, 3920 Zermatt, +41 27 966 39 99
www.hotelderbyzermatt.com

  • Zermatlantis Museum

Een must – see is het Zermatlantis museum– in het hart van het dorp naast de kerk. In de onderaardse ruimtes loop je door authentieke berghutten en hoort de wind om de berg gieren. Het museum dompelt zijn bezoekers onder in allerlei avonturen, die zich rond de Matterhorn hebben afgespeeld. Zeker een bezoek waard.
Zermatt Tourismus, Bahnhofplatz 5, 3920 Zermatt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf + zestien =