Herfstweekend uitwaaien in Noord-Brabant – 6 tips

Noord-Brabant is een bestemming waar je het hele jaar terecht kunt voor een ontspannen weekendje weg. Zo ook tijdens het najaar. Het heerlijk herfstig kleurenpalet bewonderen in de overvloed aan natuur, design en sfeer opzoeken in de hippe steden of cultuur opsnuiven in de charmante vestingstadjes? Noord-Brabant heeft het allemaal. Ook buitenliefhebbers komen er uiteraard aan hun trekken.

Herfstweekend in Noord-Brabant

1. Ontrafel de geheimen van De Maashorst

In het noordoosten van Brabant ligt de Maashorst, een uniek gebied waar de natuur overheerst. Tijdens een fiets- of wandelavontuur maak je kennis met de wilde grazers, stuifduinen en wijstgronden.

Ideaal te combineren met een bezoek aan geschiedenisrijke vestingstadjes Ravenstein en Megen of een bezoek aan het sprookjesachtige Kasteel Heeswijk.


2. Maak een tijdreis door het Land van Cuijk

Het Land van Cuijk, niet ver van De Maashorst, ademt geschiedenis. Als blikvanger is er het UNESCO-gebied Maasheggen. Vroeger vervloekt door Julius Caesar, nu het oudste cultuurlandschap van Nederland. Met de fiets kan je het spoor volgen van de Romeinen die bij het begin van onze jaartelling door het gebied trokken. Verder verrast het Land van Cuijk met de Kraaijenbergse Plassen: een van de grootste watersportgebieden in Brabant en met de historische vestingstad Grave.

3. Eilandhoppen in de omgeving Willemstad en Biesbosch

Ook voor eilandhoppen hoef je niet naar het zuiden want ook dat kan in Noord-Brabant. Nationaal Park de Biesbosch bestaat namelijk uit ongerepte eilandjes die je per boot, kajak of sup kan ontdekken. Iets verder kom je uit bij Willemstad, deel van De Zuidwaterlinie: de oudste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Perfect voor een prachtige wandeling in combinatie met een heerlijk terrasje aan de haven.

4. Word verrast in Bergen op Zoom

Een weekendtrip bestaande uit een ultieme mix tussen geschiedenis, natuur en tal van activiteiten? Dan navigeer je best naar Bergen op Zoom, vlakbij de Kalmhoutse Heide en Roosendaal. Bergen op Zoom is op haar beurt een monumentenstad pur sang terwijl je in Roosendaal overspoeld wordt met avontuur en in de Kalmhoutse Heide grenzeloos kan wandelen.

5. Geniet op z’n puurst in de Brabantse Kempen

De Brabantse Kempen typeert zich vooral door het smakelijke lokale lekkers dat de streek te bieden heeft. Er werden zelfs fietsroutes uitgestippeld die je meenemen langs de lekkerste plekjes. Ook de kleinste trappers worden niet vergeten, want daarvoor werd de kindvriendelijke themaroute Zwarte Kaat ontworpen. Zwarte Kaat maakte vroeger als ‘Heks van Hellende’ De Kempen onveilig en zit nu verstopt in de prachtige natuur. ​Maak jij binnenkort De Kempen zelf onveilig?


6. Moeder natuur op haar mooist in De Peel

Voor natuurliefhebbers is een weekendje naar Nationaal Park De Peel een uiterst goede keuze. Het natuurgebied bestaat uit ondoordringbare veenmoerassen, uitgestrekte vlaktes, schilderachtige vennen en indrukwekkende zandruggen. Het gebied is tevens erkend als ‘wetland’, aangezien het van groot belang is voor allerlei moeras- en watervogels. De dichtstbijzijnde grote stad is Helmond, die verrast met haar kasteel, kubuswoningen en fotogenieke wijk Brandevoort.