Home Lees Far Out Online 2022 > Lente/Zomer Campertrip met de familie in Zweden: “Onbeschrijfelijk!”

Campertrip met de familie in Zweden: “Onbeschrijfelijk!”

0
Campertrip met de familie in Zweden: “Onbeschrijfelijk!”

Scandinavië: het prijkt op velen hun verlanglijstje als reisbestemming, maar de dure prijzen en de reële kans op regen blijven voor velen een drempel. Na jaren vol verlangen zetten Dries Makelberge en z’n vrouw Eva Gezelle afgelopen zomer eindelijk de stap. Samen met hun kinderen Finn en Mona trokken ze als echte nomaden drie weken lang in een omgebouwde camionet door Zweden.

Tekst: Bert De Vriese / Foto’s: Dries Makelberge & Eva Gezelle

Campertrip met de familie in Zweden

Dries, jullie gingen voor het eerst met een busje op vakantie. Je hebt de camionet zelf omgebouwd?

“Omdat we geen auto hebben, hebben we een Renault Master met een dubbele cabine gehuurd. De inboedel ervoor heb ik op maat gemaakt uit hout. Ik heb het interieur simpel gehouden. Een aanrecht met fornuis aan de rechterkant, enkele kastjes voor levensmiddelen en om te slapen, heb ik een bankje gebouwd dat ik kon omvormen tot een bed voor Eva en mezelf. De kinderen sliepen buiten in een tent. De Master is ondertussen terug bij de verhuurder en de inboedel staat in een loods te wachten op onze volgende trip.”

Welke delen van Zweden hebben jullie precies bezocht?

“We zijn door Denemarken gereden en namen de veerboot tot Gothenburg. Vervolgens zijn we langs de Noorse grens noordelijker gereisd tot het natuurreservaat van Glaskogens, waar we heel mooie wandelingen hebben gemaakt. Ons noordelijkste punt was Arvika en dan zijn we tussen de meren Vänern en Vättern teruggekeerd.”

Wenden jullie snel aan het nomadenbestaan?

“We zijn er ingegroeid. (Lacht.) In het begin overnachtten we voornamelijk op campings, maar uiteindelijk zochten we met een bang hartje op de kaart plekjes uit in de vrije natuur. De eerste keer stonden we op de top van een berg, naast een skistation. We hadden er een magistraal uitzicht. De tweede keer installeerden we ons snel aan de rand van een bos omdat het begon te schemeren. Pas daarna leerden we apps als park4night kennen.”

Zijn de Zweedse inwoners vriendelijk voor wildkampeerders?

“In Zweden is wildkamperen overal toegestaan, dus je komt er niet in de problemen. De Zweden laten je begaan en laten je verder ook met rust. Slecht één keer hebben we ruzie gehad met een inwoner, toen we tijdens een tweedaagse per ongeluk onze tent in de tuin van zijn vakantiewoning hadden opgezet.”

Wat is je het meeste aan het land bijgebleven?

“De weidsheid van het land. Het is het tegenovergestelde van België waar alles is volgebouwd. De uitgestrekte bossen, de meren, de vrijheid… Ik kan het met niets vergelijken, we gaan zeker nog terug.”

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf − acht =