Brides-les-Bains: Het basiskamp van Les 3 Vallées

0
50
© Brides-Les-Bains, David André

Een ideale uitvalbasis – winter én zomer – voor buitenavonturen in Les 3 Vallées? Die vonden we in Brides-les-Bains, een charmant Savoyaards dorp in het hart van de Tarentaisevallei, ideaal gelegen aan de voet van de vele machtige bergtoppen. Dat Brides-les-Bains ook een fijn kuuroord is, nemen we er graag bij. Niets boven ontspanning na zoveel inspanning…

Ruimte, schone lucht en onvergetelijke vergezichten? Check! Charme en sfeer? Check! Outdooractiviteiten voor jong en oud midden in de natuur? Triple check! En dat is het eerste waar we snel van proeven. Brides-les-Bains ligt immers strategisch en de outdoorkicks zijn nooit ver weg, welke activiteit je ook kiest: fietsen, mountainbiken, wandelen, raften of – waarom niet – een spannende via ferrata.

© Brides-Les-Bains, David André

Voer voor klimgeiten

Via ferrata is Italiaans voor ‘ijzeren pad’. Het is een parcours door rotsachtig terrein naar de top van een rots of een berg. In de buurt van Brides-les-Bains vind je er verschillende. Sommige zijn enkel voor gevorderden, andere zijn ook voor gezinnen goed te doen. Hier vier opties.

  • Méribel: met de hoogste top op 2700 meter is de via ferrata Dent du Burgin (ook wel Croix des Verdons genoemd) de hoogste van Frankrijk! Hij is vlot bereikbaar via een gondel vanaf Méribel Mottaret.
  • Courchevel Moriond: de ijzeren weg van Lac de la Rosière is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De route is opgedeeld in twee secties. Het uitzicht op het meer van La Rosière is prachtig.
  • Champagny: de Plan du Bouc is een prachtige verticale wandeling in het hart van La Vanoise en ook voor beginners geschikt. De wandeling erheen en weer terug is redelijk lang. Reken op in totaal vier uur.
  • Pralognan: ter hoogte van de waterval Cascade de la Fraiche wacht gevorderde klimmers een duizelingwekkende via ferrata (niveau C/D). Zorg dat je de juiste uitrusting hebt of boek een gegidste tocht. Dat laatste is voor minder ervaren klimmers een must!

Wat heb je nodig voor een via ferrata?

Naast de standaarduitrusting voor een bergwandeltocht (bergschoenen type B/C, aangepaste kledij, voeding, drank, EHBO), bestaat een via ferrata-uitrusting minimaal
uit een via ferrata-set met ‘shock absorber’, een klimgordel of integraalgordel
(voor kinderen <12 jaar), een klimhelm en handschoenen. Als je over de nodige kennis
beschikt, dan is een 20 à 30 meter touw en zekeringsmateriaal nuttig om kinderen of
onzekere tochtgenoten te begeleiden.

© Brides-Les-Bains, P. Bachelier

Het startpunt van de mooiste wandelingen

Liever de stapschoenen aan? De strategische ligging in het hart van de bergen maakt van Brides-les-Bains ook een perfecte uitvalbasis voor het mooie Vanoise nationaal park. Het Vanoisemassief bestaat uit een honderdtal (!) bergtoppen boven de 3000 meter. Grandioze landschappen en een enorme rijkdom aan dieren- en plantensoorten zijn hier je deel. In totaal zijn er bijna 400 km aan bewegwijzerde paden.

Verder doorkruisen twee beroemde langeafstandsroutes dit massief: de Via Alpina, een 5000 km lang wandelnetwerk bestaande uit 342 dagetappes door acht landen, en de GR5, die vanuit Hoek van Holland helemaal doorsteekt naar Nice. Daarnaast zijn  er wandelingen van enkele uren tot een paar dagen, die je al dan niet begeleid kan doen.

Goed om weten is dat iedereen hier in zijn eigen tempo geniet van de ongerepte natuur.
Er zijn ook verschillende korte wandelingen geschikt voor gezinnen. Hier leven kinderen zich uit in een fascinerende wereld vol dieren, bijzondere planten, indrukwekkende bergtoppen en met weilanden om te rusten en te spelen. Op de website van Brides-les-Bains kan je de wandelingen makkelijk sorteren op niveau, afstand en hoogteverschil. Meer avontuur? Boek dan een overnachting in een van de authentieke berghutten. Of ga voor een meerdaagse wandeltocht met bagagevervoer. Over het hele massief is een netwerk van berghutten beschikbaar met accommodatie en maaltijdopties.

© Brides-Les-Bains, Sylvain Aymoz

Wandeltip

De waanzinnige hike naar de Col de la Vanoise is niet voor niets een publiekstrekker. Vertrek je vroeg, dan is het puur genieten van de omgeving en de rust. Helemaal idyllisch wordt
het ter hoogte van Les Barmettes, een bescheiden berghut met 25 comfortabele slaapplaatsen en enkele heerlijke Savoyaardse gerechten op het menu. Geloof me, de tarte aux myrtilles met een bolletje ijs smaakt na een lange wandeldag dubbel zo lekker!

Andrenalinekicks op, in en door het water

© Brides-Les-Bains, AN Rafting

Kanovaren, kajakken, canyoning en raften zijn eveneens populaire opties in de omgeving van Brides-les-Bains. Plaats van afspraak voor dat laatste is de mythische Isère, een van de langste rivieren van Frankrijk. Over de tocht van circa  20 kilometer doe je circa 2,5 uur. De minimumleeftijd hiervoor is 12 jaar en uiteraard moet je kunnen zwemmen.

Om te canyonen sturen we je naar de kloof van Ternèze Boyat, op een uurtje van Brides-les-Bains. Zowat alles wat je tijdens een canyoningtocht verwacht, is aanwezig. Er zijn spannende glijbanen, kleine en grote jumps, een zeer mooie natuurlijke boog (zei er iemand: “Foto!”) en bij de uitgang zelfs een sifon. De grote sprong kan je overslaan via een abseil van een vijftal meter en de sifon is optioneel. De route kan dus vrij eenvoudig aangepast worden aan het kunnen van de jongste of minst ervaren deelnemer.

Thermale bonus!

Het toppunt van wellness ontdek je in de Grand Spa Thermal, een 2700 m² groot welzijnscomplex met een hammam, sauna, drie zwembaden, binnen- en buitenjacuzzi’s – alle gebruikmakend van het heilzame thermaalwater uit de eigen bron. De wellnessbehandelingen zijn een aanrader. Zei er iemand sportmassage na al die kilometers?
thermes-brideslesbains.com

Een speeltuin voor  mountainbikers

Behalve legendarische bergpassen tref je in  Brides-les-Bains een enorme speeltuin voor alle soorten mountainbikes. In zomer wordt Les 3 Vallées namelijk omgetoverd tot een mountainbikeresort met tientallen uitgestippelde routes van enkele tot vele tientallen kilometers, en van diep in het dal tot 2850 meter hoogte. De shuttlebus van Brides-les-Bains naar Méribel is voorzien van een aanhanger voor circa 20 fietsen waar je zo je fiets opzet. Vanuit Méribel kronkelen de trails vervolgens richting La Tania, Courchevel, Les Ménuires en Val Thorens. Net als bij de skipistes is groen de eenvoudige route, is blauw al iets moeilijker en zijn rood en zwart vooral voor geoefende mountainbikers geschikt.

© Brides-Les-Bains, Gilles-Reboisson

In Méribel vind je tevens hét bikepark van Les 3 Vallées, met 11 routes goed voor meer dan
35 kilometer downhillpret, negen endurotrails, drie crosscountryroutes en zes MTB-trails.

Of probeer de Déval’Bike een keer uit en vlieg naar beneden op een soort downhillscooter! Eenmaal terug op je mountainbike kun je vanuit Courchevel in het Vanoise nationaal park de mooie Vallée des Avals verkennen. In dit pareltje is afwisseling troef. Reken op groene plateaus, bospassages en hooggelegen bergweiden. De meest toegankelijke plek voor mountainbikers? Dat is Bellevilles. Hier vind je gezinsvriendelijke routes zoals Golette des Combes, een mooie brede weg die je naar de vallei van Deux-Nants leidt.

Fietsvriendelijke accommodaties

Brides-les-Bains telt 14 hotels, van 2 tot 4 sterren. Elk hotel heeft zijn eigen stijl en cachet: modern, chaletachtig of Scandinavisch chic. Daarnaast zijn er ook vakantiehuisjes – en appartementen. Verschillende accommodaties zijn bijzonder fietsvriendelijk en hebben bijvoorbeeld bergruimte voor fietsen en een reparatiestation. Op de website van Brides-les-Bains vind je een handige lijst met fietsvriendelijke hotels waar je bijvoorbeeld ook materiaal kan huren of een picknick of sportersmenu bestelt.

Waterstoffietsen

In 2021 huldigde Brides-les-Bains het eerste waterstofstation in de Alpen in. Dit was een echte revolutie in de regio. Gezien de geschiedenis van Brides-les-Bains, een stad waar welzijn en duurzaamheid centraal staan, is het gebruik van waterstoffietsen volkomen logisch. De gemeente verhuurt het hele thermale seizoen (van april tot begin oktober) elektrische fietsen op waterstof. De dienst Toerisme biedt ook een begeleide initiatie aan in de omgeving van Brides-les-Bains.

Dé fietsbestemming  van de Les 3 Vallées

Wie Brides-les-Bains zegt, kan niet om de vele legendarische bergpassen heen. Het zijn bevoorrechte getuigen van de grootste heldendaden in de wielergeschiedenis. Sommige hellingen zijn enkel voor de meest moedige fietsers weggelegd. Denk maar aan La Madeleine, L’Iseran, Cormet de Roselend en de – autovrije! – Col de la Loze, een brutale klim van 21,4 kilometer. Deze col was in 2020 en is in 2023 opnieuw het dak van de Tour de France. In totaal overbrug je meer dan 1700 hoogtemeters met een hellingsgraad van gemiddeld 7,7%. En wees gewaarschuwd: het venijn zit hem vooral in de staart.

© Agence Zoom, Michel Cottin

Majestueuze landschappen krijg je gelukkig ook te zien op mildere beklimmingen vanuit
Brides-les-Bains. De mooie tocht naar Hautecour bijvoorbeeld van 41,5 kilometer met circa
1210 hoogtemeters. Of naar het dorpje Montagny over een verkeersarme weg met overwegend vriendelijke stijgingspercentages. Hoe dan ook is elke hoogtemeter het uitzicht meer dan waard. Dit geldt eveneens wanneer je door het majestueuze landschap trapt naar Montée de Méribel, Montée de Pradier of Montée des Prioux. Keuze te over, zeker voor de fittere berggeiten.

© Valentin Vion

Welkom op de Tour de France

De nu al beroemde Col de la Loze staat woensdag 19 juli 2023 op het programma tijdens etappe 17 van St Gervais Mt Blanc naar Courchevel. Brides-les-Bains plant dan tal van evenementen voor het publiek. Als je jezelf enkele dagen voor de renners van de Tour De France wil uitdagen op deze uitzonderlijke klim, neem dan op zondag
16 juli deel aan de sportieve Gran Fondo Col de la Loze. Er zijn afstanden van 30 tot 117 km. Echt fit? Schrijf je dan in voor de Ultimate Route en beklim de beroemde col van twee kanten op dezelfde dag! coldelalozebyblb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + zeven =