Home Bynolyt Kies je verrekijker! 3 families bij Bynolyt

Kies je verrekijker! 3 families bij Bynolyt

0
Kies je verrekijker! 3 families bij Bynolyt
© Shutterstock

Verrekijkers komen in allerlei soorten, maten en prijs-categorieën. Niet makkelijk om dan als beginner en zelfs  niet als meer ervaren gebruiker door de bomen het bos nog te zien. We doken in de collectie van Bynolyt om te kijken welk type voor welke activiteit geschikt is en wat je ongeveer moet uitgeven.

Uiteraard kan je met een verrekijker veel meer dan vogels spotten. Met een verrekijker haal je àlle objecten en details dichterbij, of dit nu in de natuur is, op het water, in een museum of in de stad. Vergeet ook niet dat je een verrekijker ook heel goed dichtbij kunt gebruiken, zoals mooie vlinders, insecten en libellen. Veel kijkers hebben een scherpstelafstand van twee à drie meter waarmee dit dus goed is te doen.

Hier waar je bij aankoop op moet letten:

  • Vooreerst is er de vergroting en de grootte van het objectief. Voor het observeren van flora en fauna is een vergroting van 8x tot 10x ideaal, met een objectiefdiameter van 34 mm of groter. Hiermee vergroot je het object zodanig dat de kleinste details zichtbaar zijn. Weet wel dat een 10x vergroting iets meer trilt dan een 8x.
  • Als je de vergroting en het objectief kent, kan je de uittredepupil berekenen (= objectiefdiameter/vergroting). Hoe groter dit getal, hoe lichtsterker de kijker en hoe gemakkelijker het is om er bij minder licht nog goed door te kijken. Hou tevens rekening met de lenskwaliteit. Ga voor een verrekijker met hoogwaardig glas en hoogwaardige coatings voor een helder en scherp beeld met minimale hervorming.
  • Zaken als gewicht, afwerking en een open of gesloten brug hebben eerder met het type gebruik en persoonlijke voorkeur te maken, maar spelen uiteraard ook mee in je keuze.

3 grote families

In het gamma van Bynolyt vertaalt dit zich in drie grote families, namelijk compact-, dakkant- en porro-verrekijkers, met instapmodellen van rond de € 100 tot de hogere middenklasse van € 400 of meer. Alle kijkers van Bynolyt worden compleet geleverd met doppen, een regenkapje (houdt ook stof en vuil buiten), een mooie ruime tas om je verrekijker in op te bergen en 10 jaar garantie.

Voor actieve buitenmensen
of als 2de kijker

Een ideale keuze voor wie als buitenliefhebber een compact model zoekt of een tweede
verrekijker wil voor fiets- of trektochten, is de Voyager. Door de open brugconstructie is dit
model namelijk heel licht, maar ligt het ook lekker en stabiel in de hand. Het midsize-model 8×34 biedt een heerlijk rustig beeld.

Wil je wat meer vergroting dan ga je voor de 10×34. Brildragers kunnen de oculairrubbers helemaal indraaien, anders is er een geribbelde dioptriering om de plus of min iets bij te stellen. Eigenlijk is dit een van de beste kijkers op de markt in de categorie rond de € 200. Wil je een maatje groter of ook in de schemer dieren spotten, dan kan je in dezelfde serie kiezen voor een 8×42 of een 10×42.

De perfecte allrounder

Een stapje omhoog vinden we dakkant-verrekijkers, waaronder de Yellowbird II ED. Met zowel de 8×42 als de 10×42 heb je in de categorie net boven de € 400 ineens een heel robuuste kijker, waar je een leven lang plezier aan hebt.

Alle Yellowbird-modellen komen met hoogwaardige ED-lenzen, die kleurfouten minimaliseren en een prachtige beeldkwaliteit leveren met nauwelijks scherpteverlies aan de rand. De prisma’s zijn superieur gecoat en de oculairen sluiten goed aan, waardoor je weinig last hebt van invallend licht. Tegelijkertijd is de vrije oogafstand ruim genoeg voor brildragers. De Yellowbird heeft geen open brug, maar wel een smalle middenbrug. Wil je verder upgraden, check dan de Buzzard III.

Voor kleinere handen

In het gamma porro-verrekijkers vinden we de Heron CF 8×30. Porro-kijkers zijn doorgaans wat groter en breder dan dakkant-verrekijkers omdat het licht via een soort N-vormige knik doorheen de kijker gaat, in plaats van in een rechte lijn erdoorheen. Hierdoor liggen ze lekker in de hand en zijn ze goed te bedienen.

Een mooi voorbeeld is de Heron CF 8×30. Dit model is dankzij zijn afmetingen en een grote scherpstelknop tevens zeer geschikt voor de wat kleinere handen van dames of kinderen. De kijker is waterdicht en levert zeer heldere contrastrijke beelden. Hij heeft een dichtbij-instelling van drie meter en is dus ook zeer geschikt om vlinders en insecten te bekijken, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin.

Meer over Bynolyt

Bynolyt is een Nederlands verrekijkermerk, ontwikkeld door de firma Technolyt. Al ruim
40 jaar biedt Bynolyt een ruim assortiment van hoogwaardige verrekijkers en spottingscopes
in diverse prijsklassen, voor zowel de beginnende als de ervaren natuurliefhebber. Bynolyt-producten staan garant voor kwaliteit en scoren steevast hoog in verrekijkertests.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien + 6 =