Home Featured Nieuwe langeafstandswandeling Venntrilogie Europees bekroond!

Nieuwe langeafstandswandeling Venntrilogie Europees bekroond!

0
Nieuwe langeafstandswandeling Venntrilogie Europees bekroond!
(c) ostbelgien.eu

Bij de opening deze week kreeg de nieuwe langeafstandswandeling Venntrilogie het prestigieuze label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ van de Europese wandelvereniging (EWV). Dit label wordt toegekend aan de beste langeafstandswandelpaden in Europa. De Venntrilogie is de 22e route die werd opgenomen in deze lijst van gecertificeerde wandeltochten; van een fantastische lancering gesproken…

Foto’s: Ostbelgien.eu

De nieuwe langeafstandswandeling Venntrilogie

De langeafstandswandeling Venntrilogie verbindt drie verschillende natuurlandschappen in de Oostkantons over een route van 109 kilometer en 1400 hoogtemeters. Het pad kronkelt in zes etappes door de Hoge Venen – een van de meest ongerepte natuurlandschappen van Europa. De route is in beide richtingen bewegwijzerd en opent officieel in de nazomer van 2023.

De zes aanbevolen etappes van de langeafstandswandeling Venntrilogie zijn:

  • Van het Drielandenpunt naar Eynatten – 23,5 km – 172 hm
  • Eynatten naar Eupen – 18,9 km – 164 hm
  • Eupen naar Botrange – 24,8 km – 523 hm
  • Botrange naar Malmedy – 19,9 km – 337 hm
  • Malmedy naar Robertville – 10,6 km – 348 hm
  • Robertville naar Bütgenbach – 11,9 km – 216 hm

Er is een officiële wandelgids samengesteld om de langeafstandswandelroute te volgen. Naast etappebeschrijvingen bevat het ook informatie over persoonlijkheden die een blijvende en positieve invloed op de regio hadden. De illustraties zijn van Boris Servais. De gids is gratis beschikbaar bij alle toeristische informatiecentra langs de route en kan je ook downloaden via www.ostbelgien.eu.

Let op! Hou in het najaar rekening met het jachtseizoen van september tot december en in het voorjaar rekening met de broedperiode in het natuurgebied!

Objectieve criteria

De Europese Wandelvereniging gebruikt objectieve criteria om de langeafstandswandeling Venntrilogie in detail te analyseren. Deze criteria zijn gebaseerd op aspecten die door wandelaars als positief en negatief beoordeeld worden. Zoals de hoeveelheid asfalt, de afwisseling in het landschap, natuurlijke schoonheid, geluidsoverlast, veiligheid op het pad, enz… Ook de bewegwijzering wordt nauwkeurig geanalyseerd; die moet volledig en foutloos zijn in beide richtingen.

Het verkrijgen van dit label bevestigt dat de Oostkantons een plaats hebben binnen Europa’s top wandelbestemmingen. Het geeft de langeafstandswandeling Venntrilogie ook internationale bekendheid. Na de Vennbahn die voor fietsers niet meer weg te denken is, en de Stoneman Arduenna als topproduct voor mountainbikers, maakt de Venntrilogie dit trio compleet. Zo kunnen wandelaars in de Oostkantons genieten van een topervaring.

Een veeleisend proces

Het label is een echte bekroning voor het Interreg V-A-project ‘RANDO-M’, in kader waarvan de langeafstandswandeling Venntrilogie is ontwikkeld. Het certificaat was altijd al een ambitie voor het pad. Bij het ontwerp werd bovendien bewust rekening gehouden met deze criteria. Met de hulp van een expert ter zake werd een analyse gemaakt van de sterke en zwakke punten. Op basis daarvan bepaalde men of er aanpassingen aan het traject nodig waren.

Tegelijkertijd, en in het kader van hetzelfde RANDO-M-project, was er een groot renovatieproject van de houten vlonderpaden langs de Helle in de Hoge Venen. De bewegwijzering werd vervolgens aangepast aan de criteria. Daarom geven de borden niet alleen de te volgen richting aan. Maar ook praktische informatie voor wandelaars: het aantal afgelegde kilometers, oriëntatiepunten langs de route of net erbuiten en de beschikbare voorzieningen.

In oktober 2022 werden drie leden van het team van het Toeristisch Agentschap Oost-België opgeleid (TAO) door de EWV om het parcours te evalueren in stukken van 4 kilometer, per etappe en over de volledige afstand van de route. Het dossier werd vervolgens geanalyseerd door de EWV, en in augustus 2023 controleerden twee beoordelaars alles ter plekke. Na hun gunstig advies kreeg de langeafstandswandeling Venntrilogie het label toegekend voor een periode van drie jaar; daarna volgt een nieuwe evaluatie.

Kwaliteitsmanagement

Om deze kwaliteit te behouden en de langeafstandswandeling Venntrilogie op bepaalde plekken te optimaliseren, kijkt het Toeristisch Agentschap Oost-België al naar de toekomst. In een tweede fase van bewegwijzering krijgen bezoekers tijdens hun wandeling praktische informatie. Bijvoorbeeld over omleidingen door bijzonder natte gebieden, waarschuwingsborden bij wegkruisingen, markeringen die aangeven dat het om een gemeenschappelijk pad gaat, enz.

Een andere belangrijke infrastructuurmaatregel die zal worden uitgevoerd als onderdeel van dit Interreg V-A RANDO-M-project is de productie en installatie van wandelportalen aan het begin en einde van de dagetappes van de langeafstandswandeling Venntrilogie. Hier vinden wandelaars alle informatie die ze nodig hebben voor hun tocht. Er worden tevens banken geplaatst op de plaatsen waar die ontbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien + 19 =