Home Featured Getest! Old Man Mountain Elkhorn multifunctioneel bikerack

Getest! Old Man Mountain Elkhorn multifunctioneel bikerack

2
Getest! Old Man Mountain Elkhorn multifunctioneel bikerack

“Mijnen auto is mijn absolute vrijheid”, zong Wannes Van de Velde lang geleden. In de huidige context met zowel een immens verkeers- als een gigantisch klimaatvraagstuk kunnen we dat beter herformuleren naar “mijn fiets is mijn bron van vrijheid”. Maar wie allerlei zaken wil meenemen op de fiets (van boodschappen tot woon-werk tot bikepacking trips), botst evenzo op zijn limieten. En daar wil Old Man Mountain iets aan verhelpen. Ziehier de Elkhorn: een multifunctioneel rack.

Tekst: Jan Van Herck @bike.training
Foto’s: @fonsimages

Old Man Mountain is een Amerikaans bedrijf (uit Oregon) dat als “door bikers voor bikers” wordt aangekondigd. Iedereen die deel uitmaakt van het bedrijf heeft een achtergrond in het offroad biken (gravel en mountainbike), heeft meerdere bikepackingtrips achter de rug of heeft ultra endurance ritten op het palmares staan. Het zijn dus mensen die weten waar het om draait tijdens het fietsen en meer bepaald ligt hun focus op bikepacking en de functionele noden die een fietser op dat moment verwacht van zijn materiaal. Want wanneer je lange dagen in het zadel zit én een tent of andere spullen wil meenemen, is het belangrijk dat je dat op een deftige manier kan vervoeren.

De Old Man Mountain Elkhorn op papier

Hij past op elke fiets!

Ziehier de Elkhorn en zijn belangrijkste eigenschap: hij past op elke fiets! Je leest het goed. Hij past op élke fiets. Dat komt door de bevestiging van het rack op het frame of de as van je fiets aangevuld met een bevestiging op de voorvork of de achterbrug. Dat kan via de bijgeleverde bouten maar als er geen gaten in het frame of op de vork voorzien zijn, maak je gebruik van de (alweer bijgeleverde) straps die vrij te monteren zijn. Dus als de voorvork van de fiets geen bevestigingspunten heeft (zoals bijvoorbeeld bij een mountainbike het geval is), kan je toch een Elkhorn monteren. Dit rek is dus geschikt voor volledig geveerde mountainbikes, gravelbikes, racefietsen en zelfs fatbikes.

Bijkomend is de uitwerking van de Elkhorn gericht op stevigheid (aluminium) en duurzaamheid (levenslange garantie) zonder dat je daarbij een groot extra gewicht moet meesleuren. Voor 623 gram krijg je heel wat mogelijkheden om spullen te vervoeren terug. Omdat de racks universeel gemaakt zijn en niet slechts voor 1 fietsenmerk, kan je ze ook gewoon meenemen naar je volgende fiets en daarop monteren. De kostprijs van 164,95 euro is niet licht, maar het is een investering voor het leven…

Als voor- of achterdrager

Deze bagagedrager kan zowel vooraan als achteraan op de fiets gemonteerd worden. Alle Old Man Mountain racks zijn eenvoudig te monteren op bestaande rackmounts/bevestigingspunten als de fiets die heeft. Wil je het fietsrek gebruiken op een fiets die niet gemaakt is voor bagagedragers, dan is een Fit Kit alles wat je nodig hebt. Een Fit Kit is de benaming voor een speciale steekas met bevestigingspunten waar men de Elkhorn op kan vast schroeven. Die nieuwe steekas vervangt de oude en als bijkomend voordeel beschermt ze ook de fiets tegen overbelasting van de oogjes en verhogen ze de stijfheid van de bagagedrager wat het rijcomfort ten goede moet komen.

De tester

Old Man Mountain Elkhorn getest in de Eifel!

Wij reden afgelopen zomer de Shimano Gravel Experience, een bikepackingtweedaagse door de Eifel en gebruikten die periode om de Elkhorn uitvoerig te testen. De hoofdreden om voor een rack vooraan te kiezen, is trouwens de nood aan ‘vrijheid’ wat de plaatsing van de handen op het stuur betreft. Want wanneer je tijdens bikepackingtrips een rolltop bag gebruikt (kort gesteld een ‘worst’ vooraan op het stuur), beperk je de mogelijkheden om je handen te plaatsen en is er minder ruimte voor een gps en dergelijke meer. Bijkomend wil ondergetekende graag eens uitproberen of een bikerack vooraan gevolgen heeft voor het rijgedrag van de fiets en of het toelaat om technisch te gravelen.

Het eerste wat we willen meegeven is dat er op de Elkhorn (Short versie) meer dan voldoende plaats is om een bag te strappen. Wij hebben er voor gekozen om met de zogenaamde ‘voile straps’ een zak op de voordrager vast te gespen. Dat verliep vlot en de zak zit stevig tegen het rack aan gedrukt. Om het concreet te maken: in die zak zitten al onze spullen die we voor de nacht nodig hebben. Denk dan vooral aan een slaapzak, matje en kussen. Een tent namen we namelijk niet mee tijdens deze tweedaagse tocht.

Tijdens het rijden voel je dat er wat meer gewicht op het voorwiel terecht komt, maar hinderen doet dat op geen enkel moment. Zowel tijdens technische afdalingen als bij het gebruik van de voorste rem lever je niet aan stabiliteit en precisie tijdens het sturen in. Uiteraard ben je met een zwaardere fiets op pad en daar moet je in rekening mee houden tijdens bikepackingtrips. Als enige (werkelijk énige) nadeel zouden we het esthetische aspect willen benoemen. Zo een rack vooraan met een aantal spullen er tegenaan gestrapt geeft visueel een vreemde/chaotische indruk. Alsof het brick-a-brack zou zijn. Alsof het rap-rap er tegenaan is geschroefd. Maar niets is minder waar. Tijdens de hele trip geeft de Elkhorn geen krimp.

Old Man Mountain Elkhorn multifunctioneel bikerackOnze conclusie

Zoals eerder aangegeven weegt de Elkhorn 623 gram en kost hij 164,95 euro. Voor dat bedrag kan je zo maar even 11 kilogram extra gewicht meenemen, krijg je levenslange garantie én zitten er bevestigingspunten voor een bidonhouder aan de zijkant van het rek. De Short uitvoering (deze hebben wij getest) biedt plaats aan 700x50mm banden. Trek je er met een breder bandenprofiel op uit dan is de Tall versie aangewezen. De afmetingen van het rek zijn 10 x 26 centimeter (Short versie) en biedt meer dan voldoende plaats om een bag vast te strappen. Naar onze mening is de Old Man Mountain Elkhorn een investering voor het leven en een absolute must in de zoektocht naar meer vrijheid op de fiets!


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien + zeventien =