Home Featured 2 lange bikepackingroutes door Vlaanderen/België onder de loep

2 lange bikepackingroutes door Vlaanderen/België onder de loep

0
2 lange bikepackingroutes door Vlaanderen/België onder de loep

Ik bikepack dus ik ben! Bikepacking is hip en het wordt onze uitdaging voor dit outdoorseizoen. Wij zoeken een trip in eigen land en nemen twee routes met ronkende namen onder de loep: de Flanders Devide en The TransBelgian. Wie wil kan de meer dan 500 kilometer in één trip aan elkaar rijgen. Maar opdelen kan ook. Aan jou de keuze.

Tekst: Jan Van Herck @bike.training
Foto’s: Dirty Dropbars/Flanders Divide & The Transbelgian

Flanders Divide

560 km / 3900 hoogtemeters / Genk naar Oostende

Het duurt slechts enkele muisklikken en via de website van routeplanner Komoot komt de Flanders Divide als eerste suggestie voorbij. De naamgeving is alvast een knipoog naar legendarische ‘devide’-routes zoals de Great Divide (tussen Banff in Canada langs de westkust van de VS naar de grens met Mexico) en de European Divide (Noorwegen tot Zuid-Spanje). En nu is er dus de Flanders Divide, een 560 km lange route ontworpen door het Dirty Dropbars-collectief.

Vlaamser dan Vlaams

De route start aan het treinstation in Genk en doorkruist Vlaanderen van oost naar west tot in de badplaats Oostende. Zet je schrap om via de historische mijnstreek, de Terhills en de grindwegen naar de heuvels van het Hageland te trekken.

Eenmaal voorbij studentenstad Leuven rijg je met het uitgestrekte Meerdaalwoud, het oeroude Zoniënwoud en het prachtige Hallerbos de bossen aan elkaar. Mik je het een beetje qua timing, dan fiets je hier in de lente door een tapijt aan blauwe hyacinten en andere lentebloeiers. In de herfst kleuren de bossen dan weer bruin, rood en geel.

Vervolgens trek je over autoluwe asfaltbanen en gravelpaden door het Pajottenland, de bakermat van de Oude Geuze. De glooiende heuvels doen de kuiten meermaals branden en dan moet de mythische Muur van Geraardsbergen nog komen. Van hieruit fiets je de Vlaamse Ardennen in richting Oudenaarde. De meeste hoogtemeters zijn daarna achter de rug en in gestrekte draf gaat het langs de historische stad Brugge richting de Koningin der Badsteden. Als je zilte zeelucht ruikt, is de finish al in zicht.

Praktisch

De route is 560 km lang, bevat 3900 hoogtemeters en rij je het best met een gravelbike, mountainbike of toerfiets. De gravel grinders van Dirty Dropbars hebben de route opgedeeld in vijf etappes van ongeveer 110 kilometer elk. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een deel van de route te doen. Een tweedaagse trip van Genk naar Leuven is bijvoorbeeld een goede start. Via de Komoot-pagina van Dirty Dropbars, kan je de route gratis downloaden naar je eigen gps. Je start en eindigt aan het treinstation, wat het logistiek gedeelte een pak makkelijker maakt.

The TransBelgian

520 km / 4400 Hoogtemeters / Oostende naar Eupen

De tweede route die in het oog springt, is The TransBelgian, een route ontwikkeld door een samenwerking van verschillende gravelgroepen onder deskundige leiding van de kerels van Dirty Boar. Het had ongetwijfeld ook de ‘Belgian Divide’ kunnen heten, maar de TransBelgian is wat naamgeving betreft een stevige knipoog naar andere routes en events met een gelijkaardig voorvoegsel zoals de TransContinental (4000 km van Geraardsbergen naar Thessaloniki) en de TransBalkan (1300 km van Slovenië naar Montenegro).

Van het laagste naar het hoogste punt

En nu is er dus The TransBelgian, een bikepackingroute van het laagste punt van ons land (Belgische kust) naar het hoogste (Signal de Botrange). De route meet 520 kilometer en is ontstaan door een samenwerking van verschillende gravelgroepen. Elke groep heeft zijn expertise in een bepaalde regio uitgespeeld om op die manier tot een mooie route te komen. De kerels van Dirty Boar namen het initiatief en onder andere 666gravel, Gravelride13 en Gertjan Tanghe zijn mee op de kar gesprongen.

De route start in Oostende en de eerste 130 vlakke kilometers brengen je doorheen de typische Vlaamse akkers en weilanden. Daarna bevinden we ons in de regio van de Vlaamse Ardennen waarbij pittige hellingen en enkele kasseistroken – alsook de Muur van Geraardsbergen – op het menu staan.

Aansluitend passeren we aan de Leeuw van Waterloo en trekken we doorheen de bossen (opnieuw het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud) rond Brussel over aangename, snelle grindwegen. Na 300 kilometer oogt het terrein wat ruwer, met enkele stevige gravelstroken en brute kasseiwegen in de buurt van Huy, waar de beklimming van de mur uiteraard niet mag ontbreken. Tot slot trekken we de Ardennen in met steviger klimwerk in de laatste 100 km van de route.

Praktisch

The Transbelgian is een 520 kilometer lange route en gaat van Oostende naar Eupen. Die plaatsen zijn niet toevallig gekozen, want beide steden hebben een treinstation en er is zelfs een rechtstreekse treinverbinding tussen die steden. Dus wat verplaatsing betreft, wordt het ons ook dit keer zeer gemakkelijk gemaakt. Of je de route in drie of meerdere dagen doet, is volledig je eigen keuze. Wel raden we je aan om omwille van sommige brutere stroken met een breed bandenprofiel op pad te gaan (43 mm of breder). Op de website van initiatiefnemer Dirty Boar kan je gratis de route terugvinden. Bekijk alvast onderstaande filmpjes met hun ervaringen.

Meer fietsavontuur in België

Handig om weten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × vier =