Home Featured Verslag: (over)leven in en met de natuur tijdens Groot Bushcraftweekend

Verslag: (over)leven in en met de natuur tijdens Groot Bushcraftweekend

0
Verslag: (over)leven in en met de natuur tijdens Groot Bushcraftweekend
©Natuurpunt

Naar aanleiding van week van het bos (8-15 oktober) organiseerde Natuurpunt en Bushcraft Belgium het ‘Groot Bushcraftweekend’. Zo’n 800 bushcrafters trokken afgelopen weekend naar het Meerdaalwoud om te (over)leven in en met de natuur. Van blacksmithing tot vuur creëren met een vuurboog, er was voor elk wat wils. 

Bushcraft is een avontuurlijke vorm van natuurbeleving met respect voor de natuur. Leren wildplukken, water filteren en messen slijpen waren enkele van de workshops die je kon volgen tijdens het Groot Bushcraftweekend. Ook kinderen waren welkom om de kneepjes van het vak te leren. Ze konden er onder andere knutselen met natuurlijke materialen en boomklimmen.

De eerste editie in 2011 kende al meteen 50 deelnemers. Dit jaar waren er 800 plaatsen voorzien die in een mum van tijd waren uitverkocht. Rond 10u verzamelden we op het grote plein waar de workshops één voor één werden afgeroepen. Per workshop konden er tussen 6 en 16 personen deelnemen. We waren er te laat bij om een plekje te bemachtigen bij de meest indrukwekkende workshop: blacksmithing. Tijdens deze workshop leerde je in twee uur tijd een mes uit metaal smeden met behulp van een hamer. Gelukkig waren er nog tal van workshops die misschien niet zo spectaculair als blacksmithing klonken, maar zeker niet onder deden. Zo gingen wij een handveger maken.

Handvegers: gemaakt en getest

©Natuurpunt

Aangezien we nog een lange tijd aan de praat waren geraakt met een bushcrafter, hadden we de uitleg hiervan gemist. Gelukkig hadden de andere deelnemers goed opgelet en konden ze ons op weg helpen. Er waren ook enkele kinderen die met behulp van een ouder een handveger aan het maken waren. We wisten dus dat het niet al te moeilijk kon zijn. Veel heb je niet nodig. Met slechts drie materialen (draad, een stukje leer en rietgras) kan je een handveger maken om bijvoorbeeld je tent mee te kuisen.

Je verdeelt het riet in zes gelijke hoopjes. Rond het eerste hoopje span je zesmaal stevig draad. Vervolgens neem je het tweede hoopje en span je rond de twee hoopjes samen nog eens zesmaal draad. Zo werk je alle hoopjes af tot je aan het laatste hoopje bent. Voor je dit samenbindt, maak je van een stukje leer een soort handvat. Dit steek je mee onder de draad. Hiermee kan je je handveger ophangen of vasthouden. Zo simpel kan het dus soms zijn om iets te maken. Mocht je dus je handveger kwijt zijn of is hij kapot, dan kan je alvast met deze stappen een tijdelijke oplossing vinden!

Een kleine community

Ook al kende het event dit jaar een grotere opkomst tegenover 2011, toch blijft bushcraft nog redelijk op de achtergrond. Wij spraken Wouter van Woudsnijder, een houtbewerker. Hij was duidelijk heel blij om een Antwerps accent te horen. Hij hoopt dat events zoals het Groot Bushcraft weekend ervoor zorgen dat bushcraft zich verspreid. “Momenteel is er een grote community in Limburg en Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen, waar ik woon, ben ik één van de weinige bushcrafters”, aldus Wouter.

Kon jij er dit jaar niet bijzijn? Niet getreurd, volgend jaar van 4 tot 6 oktober vindt de volgende editie van het Groot Bushcraftweekend plaats. Tijdig inschrijven is de boodschap!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 + 18 =