Home Featured Getest! Schwalbe G-One Overland, een gravelband voor het hele jaar

Getest! Schwalbe G-One Overland, een gravelband voor het hele jaar

0
Getest! Schwalbe G-One Overland, een gravelband voor het hele jaar

Schwalbe is niet aan zijn proefstuk toe en ontwikkelt al sinds 1973 fietsbanden. Met de introductie van de G-One Allround in 2015 hebben ze zich stevig in de gravelmarkt gepositioneerd met een zeer goede, betrouwbare en breed inzetbare band. Met de toenemende populariteit van de gravelsport neemt ook de diversiteit in het aanbod toe. Voor u getest: de Schwalbe G-One Overland en de Overland 365. Voor gravelplezier het hele jaar door…

Tekst: Jan Van Herck @bike.training

De G-One Overland op papier

Schwalbe is een bekend merk met een flink marktaandeel als het over banden gaat. Road, mountainbike, gravel en ga zo maar door. Werkelijk alles hebben ze in hun gamma en zelfs binnen een bepaald segment (zoals gravel) is er keuze te over. Binnen de gravelafdeling zijn er maar liefst 8 verschillende banden te ontdekken! Om door wat klaarheid in te brengen, heeft men er een vorm van structuur in aangebracht. Ten eerste beginnen de banden uit het gravelgamma bij Schwalbe steeds met de G-One aanduiding waarbij de G voor gravel staat (spreekt voor zich). Achter die benaming kan men dan de specificaties terugvinden. R staat bijvoorbeeld voor race met 2 versies in hun gamma (de R en de RS).

Vervolgens heb je de G-One Speed, de Allround, de Bite en de Ultrabite met steeds een toenemend profiel op de band. Zo is de Ultrabite geschikt voor extreem modderige omstandigheden terwijl de Speed voor zeer goede en droge gravelstroken geschikt is en amper profiel op de band heeft. De Overland en de Overland 365 zitten ergens tussen de Allround en de Bite en zijn ontworpen voor gravelriders die niet ieder seizoen hun banden willen vervangen maar het hele jaar met dezelfde band plezier willen maken op de fiets.

De Overland bestaat in 2 versies en die zijn visueel amper van elkaar te onderscheiden. Het profiel op het loopvlak is namelijk exact hetzelfde en bestaat uit een soort van visgraatmotief op het loopvlak van de band aangevuld met stevige trapezium noppen op de zijkant. Maar natuurlijk zijn er verschillen tussen die 2 banden. Zo is het rubbermengsel dat gebruikt wordt verschillend waarbij bij de Overland 365 de nadruk ligt op grip houden (ook bij lage temperatuur of nat wegdek) terwijl de ‘gewone’ Overland meer accent op lage rolweerstand legt.

Het tweede verschil is het karkas (de zijkant van de band) waarbij de 365 nog een extra versteviging heeft gekregen (vooral tegen lekrijden). Een visuele extra, die ook zorgt voor meer zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer, is de zwarte reflecterende strip op de zijkant van de band. Beide banden zijn verkrijgbaar in 3 verschillende breedtes: 40-45-50 mm breed voor een klassiek 28 inch wiel. De Overland 365 is nieuw in het gamma en ligt pas zeer recent in de winkels. Je kan hem aankopen voor een prijs van € 49,90 per band.

Jan Van Herck @bike.trainingDe tester

  • Jan, 44 jaar
  • Fietst per maand tussen de 800 en 1000 km
  • Favoriete gravelband: Schwalbe G-One R (gravelband met vinnenstructuur)
  • Nog op de bucketlist: kwalificatie voor het WK gravel (2024) in Leuven binnenhalen.

De G-One Overland in de praktijk

Tijdens onze bikepacking trip van afgelopen zomer, de shimano gravel experience, hebben Christof en ik met een klassieke Overland gereden. In Far Out is daar al een verslag over verschenen, namelijk dat van de Elkhorn. Terugkerend naar onze ervaringen van die trip kunnen we meegeven dat de band zeer veel grip geeft tijdens offroad passages en bij pittig bergop klimmen. Daarenboven zijn we (ondanks bagage) geen enkele keer lek gereden of hebben we een plug moeten steken. Als extra troef is ons de lage rolweerstand ook opgevallen. Bijvoorbeeld bij langere asfaltstroken, brute kasseien of harde gravel komt deze eigenschap duidelijk naar voor.

Overland versus Overland 365 in de praktijk?

Is er een waanzinnig verschil in rijervaring tussen de twee versies van de Overland? Welke verschil merk ik tussen de Overland en de 365? Eigenlijk niet waanzinnig veel. In 90% van de gevallen ervaar je een gelijkaardig rijgedrag. Wat wel opvalt is de robuuste zijkant van de 365. Af en toe is ondergetekende (per ongeluk) aan stevige snelheid op een scherpe steen geknald waarbij er in normale omstandigheden een perforatie van de band zou zijn. Niet bij deze Overland 365 alleszins. De band geeft geen krimp wat dat betreft. De rolweerstand ligt ook iets lager dan bij de klassieke versie, maar in return krijg je er meer grip voor terug. Meer grip geeft meer vertrouwen op de fiets en in deze herfstachtige omstandigheden is dat zeker welkom.

Conclusie

De Schwalbe G-One Overland en Overland 365 zijn beiden gravelbanden voor de gravelrider die zich niet veel wil aantrekken van de omstandigheden en er (winter en zomer) op uit wil trekken. Zoek je een band waarmee je onder zeer diverse omstandigheden kan gravelen en waarmee je bijna nooit issues hebt? Dan is de Overland een match. Ga je bikepacken of draag je wat meer gewicht mee (bijv tijdens woon-werk)? Ook dan is de Overland of de Overland 365 een match. Wie tijdens de wintermaanden wil blijven gravelen, woon-werk verplaatsingen maakt en geen compromis wil sluiten als het gaat over grip en lekrijden, kiest best voor de 365.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeventien + twintig =