Home Anders Outdoor Kajakken en raften in België in de winter: waar kan het?

Kajakken en raften in België in de winter: waar kan het?

0
Kajakken en raften in België in de winter: waar kan het?

Wie tijdens de zomer wil kajakken, weet zich door de lage waterstand van de rivieren vaak beperkt tot de Lesse, de Ourthe of Amblève. In de winter krijg je de kans om de Ardennen een vanop een andere rivier te ontdekken.  Kajakken en raften in België in de winter blijft steeds een interessant tijdverdrijf.

Om te raften zijn de waterstanden het meest geschikt van oktober tot april, en dan vooral op de Ourthe en de Amblève. Ook voor kajakken en raften in België in de winter geldt: heel onstuimig gaat het er in vergelijking met rafting-eldorado’s niet aan toe.

Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Vooral na de overstromingen in Wallonië is de wet- en regelgeving enorm veranderd. Ook is de beschikbare informatie die je online vindt zeker voor recreatieve vaarders en leken zeer verwarrend (en net zoals bij ons niet altijd even actueel). Els Meurrens en Steve Vercauteren van Willebroekse Kajak Klub Hazewinkel brachten ons weer helemaal up to date.

Kajakken en raften in België in de winter

Zo bestaan er verschillende lijsten met waterlopen waar je al dan niet mag kajakken. Op waterlopen die op de A-lijst staan, mag je je het hele jaar door uitleven. Rivieren op de C-lijst zijn enkel toegelaten in de winter (1 oktober t/m 15 maart). Hetzelfde geldt voor de D-lijst, maar daar geldt ook een wettelijk vastgelegde minimumwaterstand. Voor de C-lijst gelden zowel een minimum- als een maximumwaterstand die moet gerespecteerd worden.
 
Voor de D-lijst gelden nog eens extra regels. Om hier te mogen kajakken of raften moet je:
 • aangesloten zijn bij een kajakclub die lid is van het KBKV-FRBC;
 • tijdens de afvaart in het bezit zijn van je plastieken lidkaart en ID-kaart. 1 persoon moet ook de Franstalige wettekst bij hebben;
 • voor de afvaart contact opnemen met de boswachter (welke rivier, wanneer en met hoeveel);
 • na de afvaart een verslag insturen hiervan via het webformulier dat beschikbaar is op de website van de federatie.

Voor een actueel overzicht gebaseerd op de actuele waterstanden raadpleeg je best de website van het Waals Gewest: kayak.environnement.wallonie.be. Hier vind je ook de geldende wet- en regelgeving in detail.

Let wel dat op sommige van de genoemde rivieren in de zomermaanden enkel bepaalde stukken bevaarbaar zullen zijn. Check de waterstanden op de bovengenoemde website van het Waals Gewest.

Kajakken kan in principe van zonsopgang tot zonsondergang, maar in de zomermaanden gelden kortere tijden. Zo mag je op de Viroin in de zomermaanden slechts kajakken tussen 9:30 en 18 uur. Er kunnen ook lokale afwijkingen gelden. Let op de borden!

Op de openingsdagen van het visseizoen mag je niet kajakken. Dat is de derde zaterdag van maart en de eerste zaterdag van juni.

Rivieren waar je jaarrond mag kajakken

 • Lesse: stroomafwaarts vanaf Houyet tot en met de samenvloeiing met de Maas
 • Viroin: vanaf de samenvloeiing van Eau Blanche en Eau Noire tot de brug van Treignes
 • Ourthe: stroomafwaarts vanaf de stuwdam van Nisramont
 • Semois: stroomafwaarts vanaf Herbeumont
 • Amblève: stroomafwaarts vanaf de oude brug van Rermouchamps

Delen van rivieren waar je enkel in de winter mag kajakken

Het winterseizoen loopt van 1 oktober t/m 15 maart.

In- en uit te stappen mag enkel op plaatsen waar dit is toegestaan. Let op de borden.

 • Lesse tussen Daverdisse en Chanly, en tussen Han-sur-Lesse tot Houyet. Het deel van van Maissin tot Daverdisse staat op de D-lijst
 • Lhomme vanaf Mirwart
 • Salm vanaf Rochelinval. Staat op de D-lijst vanaf het stuwmeer in Vielsalm tot en met Rochelinval, en ook de ongeveer 3k boven het meer.
 • Houille vanaf Patignies
 • Sûre vanaf Bodange
 • Semois tussen Tintigny en Chiny
 • Vierre vanaf Martilly
 • Hantes vanaf Montignies-Saint-Christophe

Opgelet voor wie wil kajakken of raften in de winter: zorg voor een degelijke uitrusting, minimaal een geschikte wildwaterkajak, een wetsuit, thermische onderlaag, een droogvest of een regenvest, aangepast schoeisel en bovenal een zwemvest en helm. Vaar niet alleen. En onderschat de impact van onderkoeling niet! Nog beter: sluit je aan bij een club in de buurt.

Kortom: zoals je van hierboven al kan afleiden zijn er heel wat mogelijkheden voorzien binnen België alleen. Zonder te veel geld uit te geven aan een dure vakantie met alles erop en eraan kan je ook de winter en de zomer hier in België spenderen met een gezellig kajaktour of een spannende raftingsessie op de Belgische wateren. Gezien de steeds veranderende omstandigheden tijdens de winter of tijdens de zomer kan je dus ook genieten van een steeds variërende ervaring. Ter info: Visit Ardenne geeft een  overzicht van Ardeense rivieren waarop kajakken normaal gesproken al dan niet is toegelaten, met per regio de verhuurbedrijven.