Home Nieuws 6 tips voor een avontuurlijker leven in 2024!

6 tips voor een avontuurlijker leven in 2024!

0
6 tips voor een avontuurlijker leven in 2024!
(c) Roy M

Een nieuw jaar betekent een nieuwe start, toch? Hoog tijd dus om je leven wat op te schudden. Gelukkig bestaan avonturen in verschillende vormen en maten. Je hoeft niet meteen een wereldreis te maken of een Alpenboerderij te kopen. ​​Hier zes tips.

1: Doorbreek je routine

Avontuur is overal. Gebruik je verbeelding en doe alledaagse dingen eens helemaal anders. Poets je tanden met roze tandpasta. Ga met rollerskates naar je werk in plaats van met de fiets. Stap een halte vroeger van de bus. Richt je huis opnieuw in. Slaap een nachtje in een tent in de tuin in plaats van in je bed. Neem een koude douche in plaats van een warme. Kook een gerecht met onbekende ingrediënten, eet buiten in de winter en bezoek eens een ander frituur. Daag jezelf uit en probeer elke week één gewoonte te doorbreken. Ook dat is avontuur.

(c) Op Wandel

2: Zeg vaker: “Ja”

Het is belangrijk om af en toe nee te zeggen en je grenzen aan te geven. Maar vaker ja zeggen kan zorgen voor leuke en onverwachte situaties. Stel je voor: iemand komt met een voorstel en het spreekt je wel aan. Een uitnodiging voor een feestje of samen een nieuwe dans uitproberen. Maar je hoofd loopt meteen vol met twijfels. Van “Dat is toch niks voor mij” tot “Ik kan dat niet” en “wat zal de rest denken?”. Omdat je bang bent voor het oordeel van anderen, zeg je nee en laat je de kans aan je voorbijgaan. Maar als je nooit ja zegt tegen nieuwe dingen, kom je er nooit achter of het iets voor jou is. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Als het niet je ding blijkt te zijn, hoef je het nooit meer te doen.

3: Plan een micro-avontuur

Alastair Humphreys fietste ooit de wereld rond maar besefte dat dat niveau van avontuur niet voor iedereen haalbaar was. Daarom bedacht hij het micro-avontuur: goedkope en korte uitstapjes dichtbij huis. Zo kan je bijvoorbeeld gaan kajakken op een rivier in jouw regio of zwemmen in het plaatselijke meer in de winter. Of pak na een werkdag je kampeerspullen en ga een nachtje slapen op een bivakplaats in het bos. Maak een heerlijke maaltijd op het kampvuur, tel de sterren en sta de volgende dag vroeg op om op tijd naar het werk te gaan. Zo’n avontuur kost weinig tijd, geld en moeite maar je ervaart het als een heuse ontdekkingstocht.

(c) Laura Siliquini

4: Boek een avontuurlijke reis

Mensen hadden heel lang een nomadische levensstijl. Nieuwe plekken ontdekken zit dus in ons bloed. Bovendien doen nieuwe indrukken wonderen voor ons creatief vermogen. Of het nu gaat om een roadtrip naar onontdekte plekken, een trektocht door de wildernis of een spontane citytrip: op reis gaan brengt je gegarandeerd in touch met je innerlijke avonturier. Vergeet niet: het draait niet alleen om de bestemming, maar om de reis zelf. Voel je je niet zelfzeker genoeg om zelf een grensverleggende reis te plannen? Laat je dan begeleiden door organisaties als Travelbase. Zij bieden avontuurlijke reizen aan en zorgen voor volledige omkadering. Zo kan jij op een zorgeloze manier grenzen verleggen en de avonturier in jezelf ontdekken. Van trektochten tot roadtrips, kano- & packraftreizen en meer: er is voor elk wat wils.

5: Leer iets nieuws

Een avontuurlijk leven betekent ook voortdurende groei. Maak daarom een bucketlist met daarop allerlei dingen die je nog onder de knie wilt krijgen. Leer schilderen, muziek spelen, fotograferen, een nieuwe taal of een sport… Geen idee waar te beginnen? Volg workshops, ga naar events of laat je op sleeptouw nemen door je vrienden. De opties zijn eindeloos. Wie weet ontdek je wel een nieuwe hobby!

(c) Op Wandel

6: Vraag je af: kan ik dit buiten doen?

In de natuur ligt avontuur overal op je te wachten. Er valt altijd wel iets te beleven. Laat de natuur je speeltuin zijn en vraag jezelf bij elke binnenactiviteit af of het je ook buiten kan doen. Bouw een bureau in de tuin, installeer een buitendouche, volg je online yogales op het terras, eet je lunch op in het park, organiseer een film- of spelletjesavond in de tuin… Verandering van omgeving doet altijd deugd. En buiten pik je ook nog eens de gezondheidsvoordelen van de buitenlucht mee. Twee vliegen in één klap!

Last but not least: laat je niet ontmoedigen wanneer het even niet lukt om je avontuurlijke voornemen vol te houden. En deel je plannen met vrienden en familie, zo heb je een stok achter de deur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

dertien + zestien =