Home Nieuws Tel mee tuinvogels met Tine Embrechts

Tel mee tuinvogels met Tine Embrechts

0
Tel mee tuinvogels met Tine Embrechts
© Natuurpunt, François Van Bauwel

Op 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogelweekend. Als je de afgelopen weken begon te voederen, zal je merken dat er heel wat vogels in je tuin zitten. Met een goede verrekijker spot je er zelfs meer dan je verwacht. Ook Tine Embrechts doet mee aan het grootste tuinvogelonderzoek van Vlaanderen. Vorig jaar bestond de top drie uit huismus, koolmees en vink.

Waarom voederen?

Tine Embrechts ging er misschien wat ver in door zich onder te dompelen in een bad vol vogelzaad. Maar het helpt wel degelijk om de vogels naar je tuin te lokken. In de winter, en zeker met een koudeprik, vinden vogels moeilijker voedsel. Maar het zijn ook slimme dieren die weten waar ze lekkers kunnen vinden. Eenmaal ze de weg naar je voederplank gevonden hebben, komen ze makkelijker terug omdat ze weten waar ze moeten zijn. Handig toch?!

Afvalvrij? Graag!

Kant-en-klare vetbollen in een plastic netje, pindanootjes in een netje, … Het zorgt voor heel wat afval, terwijl het ook perfect zonder kan. Investeer één keer in een voedersilo en stop hem vol met nootjes. Wees creatief en maak zelf een vetbol in bijvoorbeeld een oud koffiekopje. Dat is ook een leuke activiteit om met kinderen te doen. En heb je restjes fruit? Gooi die dan op je gazon en de merels en andere tuinvogels zullen je dankbaar zijn. Tips over afvalvrij voederen vind je hier.

© Natuurpunt, Wim Dirckx

Waarom tellen?

Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.

“Sinds ik beginnen voederen ben in mijn kleine stadstuin in Borgerhout, ben ik verbaasd welke vogels er allemaal op bezoek komen. Onlangs had ik zelfs een grote bonte specht, terwijl ik dacht dat die enkel op den buiten voorkwam”, vertelt Tine Embrechts.

“De laatste jaren doet de grote bonte specht het goed omdat er meer oude bomen in onze bossen zijn en dode bomen ook meer mogen blijven liggen. Door hun toename in het bos hebben ze zich nu ook in de stad gevestigd. Zo hebben onze vogeltellers meer kans om spechten te spotten, als er maar een paar grote bomen in de buurt staan”, weet Gerald Driessens Vogelexpert van Natuurpunt.

Vogeltelweek voor scholen

Ook scholen doen mee met de vogeltelling. Van 22 januari tot 26 januari tellen duizenden leerlingen de vogels op hun speelplaats. Zo leren ze de dieren van dichtbij kennen en doen ze mee aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen. De kauw stond vorig jaar op nummer één gevolgd door de zwarte kraai en de houtduif. De resultaten van het Grote Vogelweekend en de Vogeltelweek voor Scholen worden verwacht op maandag 29 januari om 12u.

www.vogeltelweek.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

dertien − 7 =