Home Bestemmingen Wandelen in de wildernis: Kies je Fjällräven Classic!

Wandelen in de wildernis: Kies je Fjällräven Classic!

0
Wandelen in de wildernis: Kies je Fjällräven Classic!
Fjällräven Classic Chile (c) Sandra Gyles

Er zijn maar weinig plekken in de wereld nog écht remote. Waar je na een halve dag al in niemandsland bent, zonder mobiel bereik, unplugged en compleet off the grid. Zin in? Maar lijkt een week wandelen in de wildernis je wat té spannend? Dan raden we je een Fjällräven Classic aan. En dit is niet de enige reden waarom dit trekkingconcept jaarlijks duizenden deelnemers trekt.

Fjällräven zorgt voor de logistiek – eten, transfers, controleposten, ondersteuning en verwennerijen onderweg. Jij draagt je eigen rugzak en kan je concentreren op de trek. Top, toch? Dat vonden wij ook. We stonden dan ook te trappelen aan de startlijn van de Fjällräven Classic in Zweden en namen zelfs deel aan het pilootevent in Chile, de new kid on the block dit jaar.

Hieronder alle Classics voor 2024 op een rij. Voor wie zich reeds heeft aangemeld, zijn tickets zijn te koop vanaf 4 maart voor alle Classics behalve de USA (later in de lente). Vanaf 12 maart is de ticketverkoop voor iedereen geopend. Info en inschrijven via https://classic.fjallraven.com.

  • 3-6 juli: Denemarken
  • 24-26 juli: USA
  • 9-16 augustus: Zweden
  • 12-14 september: UK
  • 25-27 september: Duitsland
  • 16-19 oktober: Korea
  • 2-5 december: Chile

De Fjällräven Classic Sweden

Het plan? In vijf dagen wandelen van Nikkaluokta naar Abisko. Als je dat net als bij mij voor vertrek het geval was weinig zegt, weet dan dat je in het bovenste puntje van Zweden bent, randje noordpoolcirkel. In totaal moeten we zo’n 110 km overbruggen. Al werden dat er uiteindelijk ietsje meer. Een paar dagen voor vertrek, blijkt er namelijk een calicivirusuitbraak te zijn in de Kebnekaisehut. In een boog wandelen we enkele extra kilometers om de mogelijke smethaard heen. Wat ben ik blij dat mijn rugzak inclusief tent en kookgerei netjes afklokte op 16 kg…

Fjällräven Classic Sweden (c) Fjällräven, Sarah Hewitt Photography

Hiervoor doe je het!

-> De dagen. We leggen 20 à 30 km per dag af, afhankelijk van waar we onze tent willen opzetten. Want wildkamperen, dat kan en mag in Zweden gewoon. Tranen met tuiten lachen en vloeken we onderweg. Lachen, om de humor die er in ons groepje als vanzelf insluipt. En vloeken, om een schoenzool die loslaat, de zoveelste blaar, een kapotte rits en de grote stenen op het pad. Vooral het stuk na de Tjäktapas is niet van de poes.

-> De uitzichten. Hiervoor doe je het! Het Zweedse landschap laat een onbeschrijfelijke indruk na. Niet spectaculair hoog (het hoogste punt van onze tocht ligt op 1140 m) en geen spectaculaire pieken, maar weids! Je voelt je als een mier in een zee van groen. Laat het landschap op je inwerken. Ga even zitten als je een paaltje tegenkomt met daarop (in het Zweeds) ‘meditatieplek’. Dompel je voeten onder in een ijskoud stroompje. En duik in dat meer!

-> De nachten. De nachten zijn koud. Ondanks mijn superslaapzak, de extra merinoliner, het zalig warme merino-ondergoed (courtesy van Fjällräven) en mijn merinosokken bibber ik de eerste nacht nog net niet de tent uit. Nacht twee trek ik mijn muts over mijn oren, leg ik mijn handschoenen binnen handbereik en trek ik mijn donsjasje aan. Eindelijk heb ik het warm! Nachtplassers vinden het waarschijnlijk handig dat het hier in de zomer nooit echt donker wordt.

-> De extra’s. Wat een Classic onvergetelijk maakt? De vele ’kleine’ dingen. Zoals de smakelijke ‘Lap Donalds-burger’ onderweg, de dubbele regenboog die ons pad omkadert, het machtige rendier dat plots voor me staat tijdens een plaspauze, de zalige traktaties op de checkpoints, het gejuich aan de eindmeet en de Hanwag-stand die je schoenen op het eind gratis verwent. Op de finishers party in Abisko gaan we helemaal los. Nooit geweten dat je met blaren zo hard kan dansen!

-> De mensen. Onderweg ontmoeten we papa’s met hun zoon of dochter, mama’s met kinderen, een opa en zijn zoon, mensen met hun trouwe viervoeter, groepjes vrienden, koppels jong en oud… De Fjällräven Classic-serie is bedoeld voor trekkers zoals jij en ik; doorsnee mensen die al dan niet al wandel -en/of kampeerervaring hebben. Maar ook zonder trekmaatje is er aan onderweg gemaakte vrienden geen gebrek.

-> De organisatie. Een dikke thumbs up voor de organisatie en een vette dankjewel aan de vele vrijwilligers. Ondanks alle last minute tegenslagen (stormwaarschuwingen, een ontspoorde trein, een virusuitbraak in een berghut…) loopt alles op rolletjes. In Kiruna kan je in de pop-up shop van Fjällräven de laatste spullen kopen, en je startnummer en eten en snacks oppikken voor onderweg. De gevriesdroogde maaltijden van Turmat zijn trouwens een compliment waard.

Fjällräven Classic Chile: the new kid on the block

Een maand na onze deelname aan de Classic in Zweden kregen we een uitnodiging voor het pilootevent in Chile in de bus – the new kid on the block onder de Classics in 2024. Of we de route mee wilde testen en onze ervaringen wilden delen. Uiteraard!

Fjällräven Classic Chile (c) Sandra Gyles

Routetest… Check!

Een groot deel van de testroute volgt de W-trek in het nationaal park Torres del Paine, een van de meest bekende meerdaagse trekking in Patagonië. De tocht schotelt je nagenoeg alles voor wat het park te bieden heeft: kleurrijke landschappen, ijsblauwe meren, gezellige berghutten, granieten pieken, hangbruggen en fijne singletrails. Plus prachtige flora en machtige fauna, zoals Andescondors, guanaco’s en wilde poema’s.

Twintig jaar geleden wandelden we hier ook al, iets later op het seizoen en met minder mensen om ons heen. En toch weet het landschap ons ook dit keer te bekoren. De highlight blijft de klim naar Base de Torres, ondanks de stroom aan trekkers die dag. Tip: vertrek vroeg. En sla zeker de andere, vele rustigere highlights niet over: Mirador Britanico, Mirador Francés en Mirador Grey.

Heel fijn is de kennismaking met de wandelmogelijkheden buiten het park. In samenwerking met de organisator van Ultra Paine, een parel van een trailrun in Patagonië, verkent Fjällräven een aantal opties buiten het nationaal park. Waar kamperen vrijer kan, de uitzichten even mooi zijn, en waar je geen toegangsprijs voor het park hoeft te betalen. De uiteindelijke route in 2024 ligt ook daarom nog niet vast.

Uitrusting… Dubbele check!

Koud, winderig en nat was het in november wel, maar er was ook zon. En sneeuw. Hoe magisch is dat! De vier seizoenen in één trek blijken ook ideaal om alle materiaal grondig onder de loep te nemen. De tent die we mochten testen (de Abisko Lite 2) is mijn nieuwe favoriet; hij is licht, supersnel opgezet en heeft een gigantische vestibule. Ook over de rugzak (de Keb 52) niets dan complimenten. Mijn slaapzak met een geadverteerde comforttemperatuur van -10 °C bleek bij -6 °C vrij nipt. Een extra merinosliner – die ik gelukkig bij me had -, is de paar honderd gram extra meer dan waard. Het enige wat ik aan mijn paklijst zou toevoegen is een lichte poncho om over je shell heen te dragen bij extreem veel regen.

Kortom

De Fjällräven Classic is een absolute aanrader. Niet alleen voor ervaren hikers, maar vooral voor wie niet 100% zeker is van een meerdaagse trek. Fjällräven maakt de belevenis fijner, veiliger en gemakkelijker. En ja, dagen wandelen is best zwaar. En nee, geen trek loopt perfect. Zo was het jammer dat we in Zweden door de virusuitbraak niet van de sauna in de berghutten konden genieten, maar blijkbaar zat het weer dan weer wel mee. En in Chile regende en woei het dag één zo hard, dat ik me afvroeg waarom een mens dit vrijwillig doet, maar de unieke omgeving maakt ook dat weer goed. Het mooiste uitzicht komt nog steeds na de zwaarste klim…

Kies je Classic

Elke Classic heeft zo zijn eigen troeven. Zweden is de Classic der Classics en alleen daarom al een must. Denemarken biedt naast natuur veel cultuur. In de USA test de hoogte je kuiten, knieën en longen. De UK staat bol van de meren en inns. Duitsland is ieders favoriet dankzij de gezellige avonden en het lekkere bier. Terwijl Korea zee, bergen en bossen mixt.

Hier alle Classics voor 2024 nog eens op een rij. Info en inschrijven via https://classic.fjallraven.com. 3-6 juli: Denemarken / 24-26 juli: USA / 9-16 augustus: Zweden / 12-14 september: UK / 25-27 september: Duitsland / 16-19 oktober: Korea / 2-5 december: Chile

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 − 13 =