Home Fietsen Bikeparks in Vlaanderen: oefen je MTB-skills!

Bikeparks in Vlaanderen: oefen je MTB-skills!

4
Bikeparks in Vlaanderen: oefen je MTB-skills!

Update 26/03/2024: BMX pumptrack in Zutendaal, Genkertrails in Waterschei en B-Trails in Melle toegevoegd + rangschikking per provincie
Update 15/11/2023: DirtE19 toegevoegd

Onze mountainbikeskills oefenen, deden we al in Schotland, we kregen meer tips van enkele downhillboys uit Canada, verkenden tal van paden, singletrails en enkele bikeparks in Wallonië. Maar de bikeparks in Vlaanderen? Daar waren we nog niet geweest. Nochtans kunnen zowel beginnende als gevorderde mountainbikers dus ook om de hoek prima hun bikeskills oefenen.

Akkoord, de meeste bikeparks in Vlaanderen zijn eerder ‘parkjes’. De opzet is vrij kleinschalig en je zal in veel gevallen de obstakels met anderen (met name BMX-ers) moeten delen. Maar voor een uurtje pret op de pedalen voor of na een mooie, nabijgelegen lus zijn we wel te vinden.

Ter info: we sommen met name de bikeparks in de bossen en de natuur op. Hier en daar zie je ook pumptracks of ‘urban parks’ met geasfalteerde heuvels, kombochten en kuilen verschijnen, o.a. in Antwerpen, Wilsele, Eksaarde en Middelkerke. Hier deel je de fun met rolschaatsers en skaters.

Bikeparks in Vlaanderen – per provincie

Provincie Antwerpen

– DirtE19, Kontich

DirtE19 vzw is een vereniging opgericht door een groepje vrienden met één en dezelfde passie, fietsen. En dan liefst op een mountainbike, snel, bergafwaarts en met de nodige obstakels! In het bikepark wachten een fijne boslus en verschillende dirt jump-lijnen en enkele technische obstakels. Zowel beginnende als ervaren bikers kunnen hier prima hun techniek bijschaven. Er is ook een kids-sectie voor de jongste tweewielers. De zone Extreme Biking is enkel geschikt voor ervaren extreme bikers. Er worden bike-events georganiseerd. @dirte19vzw

 • Waar? Groeningenlei 78, 2550 Kontich.
 • Voor wie? dirt riders klein en groot, BMX-ers, mountainbikefanaat, freeriders…
 • Open? Heel het jaar door.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? Keuze te over. Check bijvoorbeeld deze 15 MTB-routes rond Kontich op de website van Komoot.
 • facebook.com/DirtE19


 

Provincie Limburg

– Bikepark Kattevennen, Genk

Dit is een echte aanwinst in de bikeparks in Vlaanderen en een uitzondering op de regel. Bikepark Kattevennen van Sport Vlaanderen Genk is in eerste instantie een trainingsfaciliteit voor het Olympische crosscountry mountainbike, maar ook de geasfalteerde pumptrack en het behendigheidsparcours zijn uniek.

Het high level trainingspark werd aangelegd in nauw overleg met Cycling Vlaanderen en de lokale mountainbikeclub OMC. Met de knowhow van toprijders als Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans, en trainers Rudy de Bie en Werner Hilven, werden verschillende technische elementen uit wereldbekerwedstrijden nagebouwd. Op drie voormalige sportterreinen creëerde Sport Vlaanderen met 3000 m³ zand en 200 ton rotsblokken een heuvellandschap met een grote variatie aan rock gardens en een north shore. De technische elementen zijn verbonden met een single track van circa vier kilometer. De hoogste beklimming is de berg van de snowboarders met een niveauverschil van +/- 20 meter. Op termijn is het de bedoeling om de organisatie van wedstrijden mogelijk te maken.

De geasfalteerde pumptrack is met een lengte van 250 meter bij de langste van Europa. Het unieke aan de pumptrack is het multifunctioneel gebruik. De track kan immers bereden worden met skateboards, steps, BMX’en en mountainbikes. Het behendigheidsparcours oogt minder indrukwekkend, maar is ideaal voor initiatielessen. Het bestaat uit een semiverharde singletrack en houten hindernissen om basistechnieken zoals evenwicht, bochtenwerk, kleine sprongetjes en dergelijke aan te leren.

 • Waar? Kattevennen 15, 3600 Genk.
 • Voor wie? Topsporters en recreanten.
 • Open? Heel het jaar door. De infobalie en cafetaria hebben bepaalde openingstijden.
 • Toegang? Het parcours is vrij toegankelijk voor individueel gebruik als er geen lessen doorgaan. Organisaties kunnen het parcours afhuren. Sport Vlaanderen organiseert ook zelf lessen en sportkampen (www.sport.vlaanderen/sportkampen). Na reservatie krijg je tevens de mogelijkheid tot afspuiten van fietsen en om te douchen.
 • MTB-route in de buurt? Rode lus Kattevennen (43 km, 71% offroad) of een van de andere 5 lussen van het mountainbikenetwerk Nationaal Park Hoge Kempen (160 km in totaal).
 • www.sport.vlaanderen

– Genkertrails in Waterschei

Eind maart kregen de vzw Genkertrails groen licht voor het bepijlen van hun trails op en rond de mijnterrils van Zwartberg in Waterschei. Hier ontdek je een puur (single)trailparadijs waar je je niveau hoe dan ook een boost geeft.

 • Waar? Mijnterrils Zwartberg in Waterschei, 3600 Genk.
 • Voor wie? Meer ervaren en gevorderde MTB’ers.
 • Open? Heel het jaar door.
 • Toegang? Vrij toegankelijk. Mtbclinics.be organiseert er ook regelmatig clinics.
 • MTB-route in de buurt? Wat dacht je van een singletrack rondtocht van net geen 60 km vanuit As? Op Komoot vind je de routebeschrijving en gpx.
 • facebook.com/Genkertrails

– Bikepark Be-Mine, Beringen

Niet alle Limburgse terrils zijn toegankelijk voor mountainbikers. Maar het bikepark op de Avonturenberg van Beringen garandeert in ieder geval bikepret! Er zijn twee routes. De groene is kort (2,5 km), maar kent enkele erg steile hellingen. Dit maakt de route fysiek erg zwaar. De iets langere rode route (3,2 km) herbergt enkele technisch uitdagende stukken en een aantal rock gardens. Er is een ‘chicken run’ voor wie de moeilijkste uitdagingen liever links laat liggen. Op de top van de terril vind je north shores, een dirtparcours en enkele drops.

 • Waar? Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen.
 • Voor wie? Gevorderden.
 • Open? Van zonsopgang tot zonsondergang.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? De zwarte lus van Beringen (42 km). In oostelijke richting kan je na 19 km aansluiten op het netwerk Midden-Limburg.
 • www.bemine.be

– BMX Pumptrack, Zutendaal

De pumptrack is geschikt voor ervaren BMX’ers maar ook voor jonge kinderen en beginnende fietsers. Het parcours is eveneens vrij toegankelijk. In de zomer worden er door de dienst sport soms initiatielessen georganiseerd.

 • Waar? Recreatiegebied Papendaalheide, 3690 Zutendaal.
 • Voor wie? Jong en oud, beginners en gevorderden.
 • Open? Heel het jaar door.
 • Toegang? Het parcours is vrij toegankelijk. In de zomer worden er door de dienst sport soms initiatielessen georganiseerd.
 • MTB-route in de buurt? Mountainbikeroute Zutendaal, deel van MTB-netwerk Euregio, 1 verbindingstraject en 1 inrijtraject, samen 19 km, aansluiting met MTB Genk, MTB Bilzen-Hoeselt. Een gevorderde optie is de Rekem Trail, een mooie rondtocht met leuke klimmetje vanuit Zutendaal.
 • facebook.com/BMX-PumpTrack-Zutendaal

Provincie Oost-Vlaanderen

B-Trails in Melle

Dirt jumps en een pump track tussen de bomen. Voornamelijk voor gevorderden.

 • Waar? nabij de Kouterslag in Melle
 • Voor wie? BMX & slopestyle, voornamelijk gevorderden.
 • Open? Vrij toegankelijk.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? De rode lus van de mtb-lus Detselbergen-Laarne van Sport Vlaanderen. De gravelroute van de Delirium Velo Tour (75 km of 110 km) een fijne event dat plaatsvindt in april. Melle staat ook op de kaart van het mountainbikenetwerk Schelde-Durme met een totale lengte van maar liefst 405 kilometer. 
 • www.melle.be

Bikepark Denderdal, Aalst (Erembodegem)

Het bikepark in Aalst (foto boven), in Erembodegem om precies te zijn, is een openbaar MTB- en BMX-park met vijf zones. ‘The Ring’ met enkele sprongetjes en een korte klim. De ‘Skills Park + Trial’-zone, waar je je evenwicht en slalomvaardigheden kan testen of verbeteren. De ‘Mini Four Cross’, een afdaling met een kombocht en een sprong. De ‘Drop Zone’, twee inrijlijnen die uitgeven over een spectaculaire rollercoaster met vier drops van verschillende moeilijkheidsgraad. En de ‘Dirt + Slopestyle’, waar je figuren kan maken.

 • Waar? Kortestraat 14, 9320 Erembodegem.
 • Voor wie? BMX, mountainbike en cyclocross. Niet iedereen is even enthousiast over de set-up, so check it out… en laat het ons weten!
 • Open? Van 8:30 tot 21:30 uur, gesloten bij slecht weer.
 • Toegang? Gratis.
 • MTB-route in de buurt? Sluit direct aan op de Denderdallus (15 km, 60% offroad, rode pijlen), die je kan combineren met de Boskantlus (20 km, 62% offroad, groene pijlen) en de Faluintjeslus (28 km, 73% offroad, blauwe pijlen).
 • www.aalst.be

Provincie Vlaams-Brabant

– Sven Nys Cycling Center (SNCC)/Trek Testcenter, Tremelo

Het SNCC is een belevingscentrum over veldrijden en andere offroad disciplines. Een place to be voor toeristen, wielerliefhebbers en sportieve recreanten. Tegen de flanken van de Balenberg werden verschillende parcours aangelegd die de vier offroad fietsdisciplines alle eer aandoen. Waag je aan het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys. Slinger tussen de bomen over een pittige single-track. Test je kunnen op het freestyleparcours, de rock garden en de dirtline. Of laat je gaan op de pumptrack. De Sven Nys Academy organiseert ook fietskampen en lessenreeksen.

 • Waar? Balenbergstraatje 11, 3128 Baal (Tremelo).
 • Voor wie? Jong en oud, beginners en gevorderden.
 • Open? Het SNCC van november-maart: 10 – 17 uur. April-oktober: 10 – 18 uur. Gesloten op maandagen en van 24 december t/m 2 januari. Het Trek Testcenter is open op afspraak op zaterdag en woensdagnamiddag. 
 • Toegang? Alle parcours zijn het hele jaar door gratis toegankelijk. Inkom voor het belevingscenter: -12 jaar gratis, 12-25 jaar € 2, vanaf 26 jaar € 3. Deelname aan het Trek Testcenter kost € 39,95.
 • MTB-route in de buurt? Het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys (93 km) is permanent berijdbaar. De Sven Nys MTB-route van 23 km is volledig bewegwijzerd.
 • www.svennyscyclingcenter.be

4 REACTIES

 1. Bikepark Erembodegem (Aalst) is een scheet groot en werkt voor geen meter. De layout klopt gewoon niet. Grootste desilusie ooit. Zelfs mijn kindjes van 5 en 7 vonden er niets aan.

  Tip: voeg pumptracks (van Velosolutions) toe aan de lijst! Antwerpen Linkeroever, Eksaarde, Middelkerke,…
  Tip: nog een officiële Dirtjump locatie: de B-trails in Melle https://www.youtube.com/watch?v=u_VdCgsKWfo

 2. Neem eens contact op met Genkertrails, die zijn bezig met de terril van Waterschei een paar lijntjes bij te geven.
  Officiële opening was enkele weken geleden op de TT van Wara Bikeshop.
  Verder is er voor de bmx rijders een mooie pumptrackbaan in Zutendaal, nabij de surfplas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 1 =