Home Fjällräven Getest en goedgekeurd… De Keb 52 rugzak van Fjällräven

Getest en goedgekeurd… De Keb 52 rugzak van Fjällräven

0
Getest en goedgekeurd… De Keb 52 rugzak van Fjällräven
(c) Fjällräven

Toegegeven, mijn favoriete rugzak voor meerdaagse tochten heeft na bijna 20 jaar toch echt zijn beste tijd gehad en in mijn streven naar minder kilo’s wil ik graag een compacter model. Dus gaan we op zoek naar een nieuw exemplaar. Eentje van Fjällräven misschien? De Fjällräven Keb 52 intrigeert me al een poos. Tijd dus voor een test!

Foto boven: Fjällräven / overige sfeerfoto’s: Sandra Gyles

De Fjällräven Keb 52 rugzak op papier

De Fjällräven Keb 52 is al jaren een favoriet. Fjällräven zelf vindt de ergonomische, robuuste rugzak ideaal om het hele jaar door te gebruiken. De rugzak is voorzien van het bekroonde houten frame van Fjällräven en de duurzame materialen, gemaakt zonder pfc’s beloven vele jaren mee te gaan, zelfs na avonturen in ruige gebieden.

Het slanke profiel zorgt voor extra bewegingsvrijheid en de goed doordachte vakken, inclusief een ruim voorvak, maken het eenvoudig om je spullen te ordenen. Het draagsysteem is ontworpen om zware spullen te verdelen en kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende ruglengtes. Met zijn comfortabel, uitgebalanceerde ontwerp en smal silhouet is de rugzak ideaal voor technische trekkings en uitdagend terrein.

De Keb 52 bestaat in verschillende kleuren, in een specifiek dames- en een herenmodel en is verkrijgbaar bij o.a. De Kampeerder of online op de website van Fjallraven voor €320.

De tester

  • Sandra (48)
  • Ervaring? +20 jaar, van korte hikes met een dagrugzak tot lange, zelfvoorzienende meerdaagse tochten.
  • Favoriete tocht(en)? De Jatbula Trail in Australië, de Fjällräven Classic in Zweden, de Rakiura Track in New Zealand en de W Trek in Patagonië.

Nog op de bucketlist: meerdaagse tocht in Korea of Japan.

Review Fjällräven Keb 52

De eerste indruk… telt!

Is het bekroonde berkenhouten frame inderdaad zo comfortabel als het merk beweert? Is de tas niet té slank? En wat met de niet-bestaande zijvakken? Sceptisch waren we bij het uitpakken zeker. Maar ook meteen positief. Het materiaal, G-1000 HeavyDuty Eco S, eigen aan Fjällräven, voelt stevig aan. En de rugzak is in het echt nog mooier dan de foto’s laten uitschijnen. Niet dat het ons om looks is te doen, maar toch. In dit geval geef ik hiervoor graag een tien.

Downsizen van de 65 liter van mijn oude rugzak naar een 52 liter leek me niet eenvoudig. Toch verwacht ik dat de capaciteit van het hoofdvak voldoende ruimte biedt voor essentiële uitrusting, zij het met het nodige gewik en geweeg. Slimme keuzes maken, is met een 52 liter een must. Vooraan zit gelukkig ook een royaal voorvak, dus daar kan ik in elk geval de zaken in kwijt waar ik overdag snel bij wil kunnen. De verstelbanden aan de klep geven je bovendien wat extra ruimte in de kraag met aantrekkoord van de tas zelf. Daar kan je bijvoorbeeld je shell in kwijt.


De rugzak op mijn rugzak afstellen, is echt een fluitje van een cent. In 1-2-3 is die klus geklaard. De nadruk op comfort, met verstelbare schouderbanden en een perfect zittende heupgordel suggereert dat Fjällräven ook zorgvuldig heeft gekeken naar deze ergonomische aspecten van de rugzak. En een beetje warempel, maar het houten frame voel ik niet eens, zo mooi sluit het op de vorm van mijn rug aan. Comfort op lange tochten lijkt hierdoor met de Keb 52 gegarandeerd.

Samengevat maakt de Fjällräven Keb 52 een sterke en zeer positieve eerste indruk. De combinatie van duurzame en stevige materialen, het doordachte ontwerp en aandacht voor gebruikerscomfort suggereert toch dat dit een betrouwbaar wandelmaatje is.

De echte test komt natuurlijk de volgende dagen tijdens het daadwerkelijke gebruik in het uitdagende terrein (en vooral het uitdagende weer) van Patagonië, waar ik de prestaties van de rugzak grondig en onder verschillende omstandigheden kan evolueren.

Getest in de praktijk

Wat ik van de Fjällräven Classic in Zweden in Zweden heb geleerd, is slim pakken. Doorgaans maak ik meerdaagse trekkings in warmere klimaten. Dat scheelt een hoop bij het pakken. Elke laag is immers dunner en dus minder volumineus en zwaar. Niet zo voor Zweden en al helemaal niet voor Patagonië. Aan elk weer is gedacht en we kregen ook elk type weer voorgeschoteld: van blauwe luchten en zon tot horizontale wind- en regenbuien (of beter gezegd ‘hozen’) en zelfs sneeuw.

Slim pakken is de boodschap

De eerste uitdaging bleek toch het pakken. Met temperaturen onder het nulpunt nam ik het zekere voor een onzekere en ruilde ik mijn eigen oude donzen slaapzak met comforttemperatuur rond het nulpunt in voor een dikker, subzero bestendig exemplaar van een vriendin (dankjewel Jen!). Maar dikker en warmer wil ook zeggen: meer bulk. En dus kan er niets, maar dan ook niets extra mee. Een set kleren om te trekken, een set om in te slapen en verder alleen extra sokken, om blaren tegen te gaan. Voor de zekerheid stop ik nagenoeg alles ook in dry bags.


De capaciteit van 52 liter van de rugzak blijkt uiteindelijk toch, zelfs het Primus-kooktoestel en alle eten voor onderweg krijg ik er uiteindelijk in. Enkel mijn recovery schoenen voor aan de tent hangen te bengelen aan de buitenkant. Mijn koffiemok (waar ik mate uit drink 🙂 past in de houder voor de drinkfles en mijn drinkfles is smal genoeg om daar weer in te passen. Dus dat probleem was ook snel opgelost.

De toegang tot het hoofdcompartiment van bovenaf, van opzij en van onderaf was onderweg een fantastische uitkomst. Hierdoor kon ik toch steeds snel overal bij. Al na dag een had ik een ‘systeem’. Het enige nadeel vond ik de beperkte grootte van het bovenste compartiment. Hier stop ik namelijk graag snacks, EHBO en kleine spullen zoals zonnecrème, mijn zonnebril en lippenbalsem, maar dat paste er niet allemaal zonder uitvallen in.

Slank ontwerp met oog voor comfort

Het slanke ontwerp was een onmisbare troef op smalle singletrails met struiken aan weerszijden. Ook al had ik graag extra zijvakken gehad, dan zou de rugzak toch te breed zijn geweest. De absolute gamechanger is het comfort. Zelfs met volle bepakking heb ik nergens, maar dan ook nergens last van drukpunten gehad. Niet op de heupen, niet aan de schouders, echt nergens. Je moet wat handig zijn met het correct afstellen van de rug, heupgordel en alle aanpasbare banden en bandjes, maar eenmaal dat is gebeurd, is trekken een breeze. Zelfs met circa 15-16 kg op je rug.

Het berkenhouten rugframe is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je rug. Ook hier geen drukpunt te bespeuren. Integendeel. Het frame houdt de rugzak goed op het midden van je heupbot, ter hoogte van je bekken, waardoor het gewicht op een of andere manier lichter aanvoelt. Dit systeem heeft bovendien een veel lagere ecologische voetafdruk (-90%) dan aluminium tegenhangers, en biedt inderdaad een superieur comfort en een uitstekende stabiliteit. Niet alleen een betere keuze voor jou, maar ook voor de planeet.

Regen en zonneschijn

De keb 52 blijkt een vrij betrouwbare tegenstander van het Patagonische weer. Ik zeg ‘vrij betrouwbaar’, omdat volgens mij niets is opgewassen tegen de horizontale wind, hagel en regen waar we dag één mee te maken kregen. Deze omstandigheden stellen de weerbestendigheid van ALLES op de proef. Gelukkig is de G-1000 HeavyDuty Eco S-stof zeer waterbestendigheid, cruciaal voor onvoorspelbare weersomstandigheden. Daarenboven komt de rugzak met een ruime regenhoes om de inhoud van de rugzak droog te houden.

Toch was ik blij dat ik vrijwel alles ook in dry bags had gestopt. Rond de schouderbanden geraakte na uren en uren wandelen in de regen toch vocht naar binnen, door de dikke stof heen. Behalve dry bag neem ik een volgende keer ook een poncho mee, een prima aanvullende voorzorgsmaatregel voor wandelaars die in voortdurend natte omstandigheden op pad moeten. Gelukkig voor ons was het weer de volgende dagen een pak beter en zelfs stralend.

Het verdict?

In de meedogenloze landschappen van Patagonië kwam de Fjällräven Keb 52 W naar voren als een zalig comfortabele en zeer betrouwbare metgezel voor zelfvoorzienende meerdaagse trektochten. Als je niet met een tent en kookspullen op stap moet, is hij ook voor comfortzoekers die graag meer kleren (of extra spullen van de kinderen) meenemen ideaal.

Het lichte ontwerp, de ergonomische pasvorm en de veelzijdige toegang tot het hoofdcompartiment zijn wat mij betreft de drie grootste pluspunten. Echte nadelen zijn er niet. Als ik toch iets op mijn wensenlijstje mag zetten, is het een iets grotere klep bovenaan, misschien zelfs een die je eraf kan nemen voor een daguitstap, misschien een zijzak of twee – maar dan wordt de tas al snel onhandig breed, en graag een net voorop om natte spullen makkelijk te laten drogen in de zon. Een 9 op 10 dan maar?

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twintig + zes =