Home Fietsen Nooit meer zadelpijn: wetenschappelijk onderzoek pleit voor betere fietszemen

Nooit meer zadelpijn: wetenschappelijk onderzoek pleit voor betere fietszemen

0
Nooit meer zadelpijn: wetenschappelijk onderzoek pleit voor betere fietszemen

Eén factor hebben zowat alle fietsers die houden van langere afstanden gemeen: zadelpijn. Dat was de aanleiding voor Vaude om zich samen met academici te buigen over de functionaliteit van een fietszeem.

Innovaties hebben in recente jaren geleid tot een ware ‘fietsexplosie’. Denk maar aan de populariteit van de e-bike, de handige bakfiets, of de gravelbike uiteraard. Maar hoe graag je ook fietst en hoeveel je ook investeert in je fiets en uitrusting, als je billen je smeken om af te stappen, dan is dat zonde. Het is een wijdverbreid probleem dat zowel mannen als vrouwen treft, en zelfs ervaren fietsers hun tocht flink kan verpesten.

Een frisse start

Vaude neemt dit probleem serieus en besloot om zijn zitkussens helemaal opnieuw te ontwikkelen. Het outdoormerk heeft aanzienlijke investeringen gedaan in deze innovatie om een duurzame oplossing te bieden die niet inboet aan de hoogwaardige technische functionaliteit van het product.

In een periode van drie jaar heeft Vaude, in samenwerking met universiteiten en met steun van A4SEE (European Alliance for Sports Engineering Education), wetenschappelijk onderzocht hoe fietszemen comfortabeler gemaakt kunnen worden. Al snel bleek dat de behoeften sterk variëren afhankelijk van het type fietsactiviteit. Factoren zoals fietspositie, anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen, en het type ondergrond spelen hierbij een rol.

Meer druk bij mannen

Niet professionele atleten, maar wel ervaren fietsliefhebbers waren de proefpersonen in dit onderzoek. Hierdoor kon Vaude een zitkussen op maat van de consument ontwerpen. Het onderzoek werd uitgevoerd in vier fasen, elke keer in samenwerking met een universiteit, en leverde waardevolle inzichten op.

  • Zo toonde een studie in 2021 aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen Technikum Wien en de Technische Universiteit van Brno aan dat fietszemen met verschillende zones extra demping bieden, vooral in het perineumgebied.
  • Uit een vervolgstudie in 2022 bleek dat mannen hogere druk ervaren dan vrouwen, en dat deze druk toeneemt in een sportieve zithouding. Dit werd onderzocht met verschillende prototypes, die vervolgens verder zijn ontwikkeld.
  • In samenwerking met de Technische Universiteit Chemnitz werden de verschillende zitkussens ontleed: de opbouw, de lagen, de zones en de gebruikte materialen. Dit onderzoek toonde de invloed op zadeldruk en op de bekkenbeweging en -stabiliteit.
  • Aan de Hallam Universiteit in Sheffield lag de focus op het thermisch comfort van zitkussens onder verschillende omstandigheden.
  • Toto slot werden de prototypes geëvalueerd aan de Otto von Guericke Universiteit Magdeburg, waarbij opnieuw de verschillende zithoudingen en de verschillen tussen mannen en vrouwen werden vergeleken. Tijdens deze tests werden de bewegingen van de knieën, het bekken en de enkels gemeten tijdens het trappen.

Een oplossing die perfect zit

Dit uitgebreide onderzoek heeft niet één, maar drie verschillende zitkussens opgeleverd, geschikt voor diverse activiteiten en verschillend voor mannen en vrouwen. Take your pick!

T-Pad: allterrain trail & travel tours

Het T-Pad biedt alles wat je nodig hebt voor trails en reizen over elk terrein. Of het nu gaat om een uitdagende trail, een ontspannen dagtocht of een langere meerdaagse tocht, het T-Pad en zijn tweelaagse constructie biedt vooral veel bewegingsvrijheid bij een rechtere zithouding.

Bike Innerpants TP

Comfortabele en elastische binnenbroek voor mannen en vrouwen, ideaal voor trails en fietstochten, uitgerust met het Vaude T-Pad.

Prijs: € 50
● Kan gecombineerd worden met alle fietsbroeken en fietsshorts van Vaude.
● Voornamelijk gemaakt van gerecycleerd polyester.

X-Pad: sportief crossen

De X-Pad is speciaal ontworpen voor een sportieve zithouding, zoals bij mountainbiken of gravelrijden. De vierlaagse constructie met 3D-rasterstructuur absorbeert schokken bij off-road rijden, terwijl de fijne perforaties zorgen voor uitstekende ademend vermogen.

KURO Tights

Veelzijdige gravelbroek voor zowel mannen als vrouwen, uitgerust met het VAUDE X-Pad, optimaal voor trailgebruik.

Prijs: € 130,00
● Robuust, flexibel en luchtdoorlatend.
● Ecologisch geproduceerd in Europa uit voornamelijk gerecycleerd materiaal.

R-Pad: Voor sportief rijden op de weg

De R-Pad is speciaal ontworpen voor wie graag de weg op gaat. Zijn drielaagse opbouw met een compacte dichtheid vangt de druk op die ontstaat bij een sportieve rijhouding, wat zorgt voor een comfortabele ervaring tijdens lange tochten of wedstrijden. De R-Pad is tevens fijn geperforeerd voor een verbeterde ademend vermogen.

Furka Bib Tights

Hoogtechnologische, sportieve fietsbroek voor mannen en vrouwen, voorzien van een R-Pad, speciaal ontwikkeld voor het wielrennen op de weg.

Prijs: € 180
● Ergonomisch voorgevormd; ademend en snel drogend.
● Vervaardigd in Europa uit gerecycled materiaal.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 − 11 =