Veilig in een wedstrijd lopen

Veilig in een wedstrijd lopen
Scott Xtrails (c) Sportograf

Vijftiger overlijdt door hypothermie tijdens ultrarun. 31-jarige deelnemer loopt hersenbeschadiging op. Twee jonge meisjes levensgevaarlijk verbrand tijdens loopwedstrijd. Ervaren hardloper door hitte geveld… Gelukkig krijgen we dit soort berichten niet vaak te horen, maar ze doen ons er wel bij stilstaan hoe bezonnen de gemiddelde deelnemer en eventorganisator zo’n avontuur in stapt. Veilig in een wedstrijd lopen is niet altijd even evident. Lees zeker ook het verhaal van ultramarathonloopster Turia Pitt

Tekst: Sandra Gyles

Veilig in een wedstrijd lopen

Hoe kan ik veilig in een langeafstandswedstrijd lopen? Een goede vraag. Wie al eens meedeed aan een ultra of stagerun is het ongetwijfeld opgevallen: de soms extreme condities en helse uitdagingen ten spijt, is het gros van de deelnemers echt geen elite-atleet. Van de vader en zoon (of moeder-dochter) duo’s, fitte veertig(st)ers tot de huisvrouw of taaie opa, op zo’n wedstrijd kom je een allegaartje lopers tegen.

Dat is fantastisch natuurlijk, het is een deel van de charme. Uiteindelijk draait het om het verkennen en verleggen van je grenzen in een even unieke als uitdagende omgeving. Maar zijn deelnemers zich voldoende bewust van de risico’s en doen organisatoren genoeg om hun veiligheid te waarborgen? We vroegen Julia Conrad van Plan-B Events over veilig in een langeafstandswedstrijd lopen. Met landgenoot Vincent Siringo van Sportevents hebben we het dan weer over veilig een trailrun lopen.

In Hoe overleef ik een ultra vatten we de mogelijke gevaren samen.

Veilig in een wedstrijd lopen: De verplichte noodkit

  • Gesloten trailrunschoenen met gripvaste zolen, geschikt voor alpine terrein.
  • Regenkleding of beschermende outdoorkledij, minimaal een water- en winddicht jasje.
  • Warme, bedekkende kleding: een top met lange mouwen, lange leggings of beenwarmers, een isolerende tussenlaag en een derde laag.
  • Handschoenen en iets om het hoofd te bedekken.
  • Een beker, om water uit te drinken op de bevoorradingsstations.
  • Drinksysteem van minimaal 1 liter.
  • Eten, gemarkeerd met je wedstrijdnummer.
  • ID-kaart.
  • Elk team moet ook nood-EHBO bij hebben, een gps-horloge met daarop de routeinformatie (of een print-out daarvan) en een gsm met het lokale noodnummer in de contactenlijst.