Fietsbestemming Zwitserland? Jazeker, en wel hierom

Fietsbestemming Zwitserland (c) Switzerland Tourism, Stephan Roekl
(c) Switzerland Tourism, Stephan Roekl

Autovrije bergpassen, weidse uitzichten en klingelende koeienbellen gegarandeerd in fietsbestemming Zwitserland Toerisme.  Of het nu gaat om mountainbiken, racefietsen, e-biken, toerfietsen of bikepacking, er wacht voor iedereen een uitdaging. Of beter gezegd: meer dan een. Wie er liever georganiseerd op uittrekt, kan een fietsreisorganisator onder de arm nemen, of meedoen aan de evenementenreeks Ride the Alps.

De veelzijdigheid van het landschap in fietsbestemming Zwitserland, gaande van imposante bergtoppen, weidse valleien, kleurrijke alpenweiden tot bergmeren en bossen, maakt het een ideaal fietsparadijs voor elke type fietser. Alle fietsroutes zijn perfect en uniform bewegwijzerd dankzij SwitzerlandMobility, het netwerk waarin de mooiste routes voor fietsers zijn samengebracht. Niet voor niets gaat een op vijf toeristen die Zwitserland bezoeken er ook fietsen.

Ride the Alps
Met of zonder Fabian Cancellara

Zwitserland telt maar liefst 17 alpencols boven de 2000 meter. Een droom voor amateurwielrenners.De nieuwe evenementenreeks Ride the Alps richt zich in het bijzonder op deze doelgroep: vanaf komende zomer vinden tien evenementen plaats waarbij verschillende Zwitserse Alpenpassen afgesloten zijn voor het gemotoriseerd verkeer en dus exclusief geopend voor fietsers.

Fietsevenementen die deel uitmaken van Ride the Alps, zijn onder meer Ride the Alps Susten in het Berner Oberland in mei. Vanuit Meiringen klimmen de deelnemers over een lengte van 28 kilometer ruim 1600 hoogtemeters naar de Sustenpas op 2260 meter. Ook het Chasing Cancellara-event in juni, waarbij amateurwielrenners het over een traject van 32 kilometer van Disentis tot Andermatt opnemen tegen Fabian Cancellara wordt georganiseerd onder de noemer Ride the Alps.

Andere voorbeelden zijn de Granfondo San Gottardo in juli, die onder andere over de kasseien van de oude weg – de  Via T remola – naar de Gotthard loopt, en de Tour des Stations van Conthey naar Verbier in augustus. De locaties en de data van de tien “Ride the Alps”-evenementen staan op www.ridethealps.ch. Het is de bedoeling dat de volgende jaren nog meer fietsevenementen zich aansluiten bij Ride the Alps en dat deze evenementenreeks een echt begrip wordt bij fietsfanaten.

Bergpassen zoals de col des Mosses en de col de la Forclaz, kennen de meesten natuurlijk al van de grote wielerwedstrijden maar fietsbestemming Zwitserland heeft er nog veel meer, die zelfs getrainde fietsers behoorlijk doen zweten. Letterlijk en figuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de Nufenen-, Gotthard- en de Furkapas of aan Grosse Scheidegg. Het feit dat twee Chasing Cancellara-events ook deel uitmaken van de Ride the Alps is voor Zwitserland Toerisme BeNeLux een extra troef. Tot op vandaag geniet Fabian Cancellara nog steeds een heldenstatus in België. 

Fietsbestemming Zwitserland (c) Switzerland Tourism, Andre Meier
(c) Switzerland Tourism, Andre Meier

Fietsbestemming Zwitserland georganiseerd
met Top Cycling Tours en Swiss Bike Hotels

Sommige toeristen organiseren liever niet zelf hun fietsvakantie maar verkiezen een compleet arrangement. In samenwerking met de Zwitserse reisorganisatie Eurotrek, ontwikkelde Zwitserland Toerisme Top Cycling Tours. Dit zijn negen fietsarrangementen voor mountainbikers, toerfietsers of racefietsers van vier dagen inclusief een routebeschrijving, overnachting en bagagevervoer.

In 2016 startte Zwitserland Toerisme, in samenwerking met hotelleriesuisse, met het labelen van Swiss Bike Hotels. Momenteel bieden 85 accommodaties extra services voor fietsers zoals een afsluitbare ruimte om de fiets te stallen, schoonmaak- en reparatiemogelijkheden, een sportersontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden. De uitbaters van Swiss Bike Hotels zijn zelf ook fietsers en weten dus perfect wat hun gasten verlangen.

Meer info:

MySwitzerland.com
www.ridethealps.ch