Nieuwe trailrunroutes in Zwitserland: 15,5 km, 25 km of 225 km?

Nieuwe trailrunroutes in Zwitserland
Trailruningroute over de Brienzergrat

Bergen, singletrails, hoogtemeters, langs een gletsjer, over een bergkam? Klinkt ons als muziek in de oren. Met duizenden kilometers gemarkeerde routes is de Alpen bij uitstek het favoriete speelterrein van menig trailrunner. Maar niet elk wandelpad is ook voor trailrunnen geschikt. Daarom stippelde de dienst toerisme nieuwe trailrunroutes in Zwitserland uit. Onze top 3 voor een korte, lange en een ultrarun.

Trailrunroutes in Zwitserland

Saint Martin – Pont de Riva
15,5 km (+1000/-1000 hm)

In Val d’Hérens openen deze zomer tien nieuwe routes die ideaal zijn voor trailrunners. Twee daarvan lopen door alle dorpen van Val d’Hérens; het duurt meerdere dagen om deze af te leggen. De acht andere kunnen elk op een dag gelopen worden. Een van de mooiste trailrunroutes in Zwitserland om mee te starten is ‘Parcours 18‘, een lus vanuit het dorpje Saint Martin over de Pont de Riva. Het terrein en het uitzicht is ontzettend gevarieerd. De bewegwijzering is nog niet helemaal af, maar je kan de gpx-data wel reeds downloaden.

Melchsee-Frutt
25 km (+1486/-1486 hm)

Vanuit Melchsee-Frutt ontvouwt zich een uitdagende, op en top Alpenroute die 25 kilometer lang flirt met de 2000 meter boven zeeniveau. Reken op magnifieke uitkijkpunten op de omliggende gletsjers en pieken, terwijl je ver onder je de koebellen hoort. Onderweg bijtanken kan in Hääggen, waar bier, frisdrank, melk en cider koel wordt gehouden in een watertrog. Daarna volgt een laatste klim naar de Hochstollen (2481 m). De laatste kilometers zijn dit keer niet het zwaarst en gaan een pak sneller dan je denkt.

Swiss Alps Trailrunning Grand Tour
max. 225 km (+11.159/-11.751 hm)
in 6 of 9 dagen

De Swiss Alps Trail Running Grand Tour (Via Valais) is de ‘Haute Route’ voor trailrunners. De volledige route is 225 km lang, telt meer dan tienduizend hoogtemeters en verbindt Verbier met Zermatt. De nieuwe route bestaat uit 9 dagetappes en loopt langs pieken van meer dan 4000 meter, gletsjers en bergpassen. Dit maakt het de ultieme Grand Tour van alle uitgezette trailrunroutes in Zwitserland. Op de website vind je een uitgebreide beschrijving van elke stage. Je kan de route in 6 of 9 stages/dagen afleggen. De afstanden per dag variëren tussen de 17 en 30 km. Overnachten kan onderweg in hutten, waar je kan ontbijten, dineren en lunch kan kopen voor onderweg. Een ideale paklijst vind je hier.

Ontdek de Via Alpina in Zwitserland.