Toerke Lanzarote per e-bike – verrassend avontuurlijk!

Lanzarote per e-bike

We kennen Lanzarote allemaal als een van de Canarische Eilanden. Zon, surfen, kiten, wandelen, fietsen, triatlon en lekker eten zijn maar een greep van de verschillende mogelijkheden die Lanzarote rijk is. Onze bedoeling bestond eruit om te wandelen door ongerepte vlaktes van lavasteen en het bekijken van kraters maar dat viel net even anders uit.

Wandelen wordt e-biken

Door omstandigheden was er geen huurauto beschikbaar en we hadden vier dagen uitgetrokken om het eiland te ontdekken. Wat nu? Een scooter huren, kiezen we een 125cc, of gaan we e-biken? Na een dagje zwemmen in de Atlantische Oceaan beslissen we om ons te storten op e-biken.

Aangezien Lanzarote een vulkaaneiland is, krijg je onvermijdelijk te maken met hoogteverschillen en zoals het een vulkaaneiland beaamt, zit je met veel lavasteen en niet zozeer met heel veel groen.

Puerto del Carmen als uitvalbasis

Uitvalbasis voor onze 4-daagse is het kustdorp Puerto Del Carmen. Dit ligt een 10-tal kilometer lager dan de hoofdstad van Lanzarote, Arrecife.

Eigen aan kustdorpen zijn een veelvoud aan restaurantjes, winkels, ijsjes, ligbedden op het strand of rond het zwembad en al dan niet stevig uit de kluiten gewassen Engelsen. Wat ons echter meteen opviel was het mooie fietspad op de wandelboulavard en de vele fietsverhuurders.

Bike Sensations

Wij lieten ons oog op aanraden van een kennis vallen op Bike Sensations. Bij aankomst werden we meteen enthousiast onthaalt door een Nederlandstalige medewerker. Je wandelt de trap af en komt aan in fietswalhalla. Koersfietsen, gewone fietsen MTB’s en e-bikes. Niets te kort daar.

Na snel overleg was het duidelijk dat we de e-bike twee dagen gingen huren. Gezien de hoogtemeters en vele wind op kop was de e-bike de ideale oplossing om zonder auto en niet wandelend maar dan wel met de fiets een deel van het eiland te ontdekken! De trapondersteuning namen we er graag bij.

Let’s go!

Dames,- en heren e-bike, check!

Volle batterij check!

Map bij check! (Lang leve komoot)

Helmen bij en op, check!

Easy first WarmUp

Opwarmen doen we met een tocht van 30 km langsheen de Atlantische Oceaan. Via de waanzinnig leuke wandel- en fietsboulevard (speciaal kleurmarkering voor fietsen etc,…) rijden we richting Arrecife. Hou je van stijgende en landende vliegtuigen hou dan even halt aan de luchthaven. Die passeer je langs de kustlijn. Veel dichterbij kom je niet bij een overvliegend toestel denken wij.

Heerlijk genieten doen we ook van Arricefe zelf. Binnenpleintjes, terrasjes, lagunen,… Alles wat je van een Spaanse stad(je) mag verwachten. Terugkeren doen we langs dezelfde route… Helm opzetten is ten zeerste aangeraden maar niet verplicht. Waarom hoor ik jullie zeggen… wel, omdat dit de enige route is die je kan rijden op een fietspad. Opwarming voldaan!

Parque Nacional de Timanfaya

Vandaag hebben we de ambitie om door de eindeloze massa aan lavasteen, kraters en bergen te rijden. Nadat we de fietsen onder de knie hebben, de duur van de batterij in de verschillende standen (Uit-Eco-Trail- Boost) goed weten in te schatten, vertrekken we met fietshelm het binnenland in.

Uiteraard voorzien van het nodige drinken, eten en zonnecrème die we vlot kunnen wegstoppen in de ruime fietstassen die voorzien zijn. Vanaf hier zijn fietshelmen wel verplicht. Je voegt je immers toe aan het verkeer. De lokale bevolking is echter heel fietsminded. Zoals jullie al dan niet weten staat hier een van de bekendste Triatlons op het programma. Fietsers Koning dus!

Up & Down

Tips & tricks kregen we via de medewerkers van Bike Sensations. De verdere bepaling van naar waar eerst te gaan en hoe daar te geraken lieten we over aan onze fantasie en komoot.

Het hoogste punt van Lanzarote bedraagt +-600 meter. Dat wil zeggen dat je best over een basisconditie beschikt alvorens aan een tocht te beginnen van +-60km. Zonder conditie ga je veel te veel op de trail- en boost stand rijden, waardoor je het einde niet gaat halen. En voor een lege batterij komen ze je niet ophalen!

Adembenemend landschap

Vanaf het dorpje Yaiza vielen onze monden letterlijk open. Wat een prachtig en adembenemend landschap rijden we binnen. Lavasteen links, rechts, voor en achter met prachtige bergen rondom. We weten niet goed of we werkelijk een andere planeet bezoeken?! Zou de maan er zo uitzien? Mars? Eindeloos kan je blijven kijken naar de ruwheid van het landschap!

Met de e-bikes is het ondertussen wind op kop en naar boven maar dat deert ons niet. Neen, stoppen, genieten foto’s nemen… Wauw. Heel deze route leidt ons naar Mancha Blanca waar we heerlijk nagenieten van al deze indrukken en onze menselijke batterijen opladen.

Terug naar beneden

Dit gezegd zijnde voelen we na 40 km best al wat vermoeidheid in de benen en is het tijd om door de wijngaarden, heerlijk terug te gaan naar ons vertrekpunt. Vanaf hier gaat het dan ook hoofdzakelijk terug naar beneden (snelheden tot + 60km/uur, woohuuw) en dus komen we volledig voldaan en uitgerust terug aan in Puerto Del Carmen.

Opgelet: in het Parque Nacional de Timanfaya kan je nauwelijks stoppen met de auto. Je mag dit park enkel onder begeleiding bezoeken. Fietsen is hier dus de boodschap. De kraters en bergen bezoeken kan enkel onder begeleiding. Je kan bij het startpunt kiezen voor een bustocht, maar een tocht door het park op de rug van een kameel behoort ook tot de mogelijkheden

Afscheid nemen van de fietsen! De mensen van de verhuurwinkel bedanken en genieten van een heerlijke cocktail. En toegegeven: nooit gedacht dat e-biken zo leuk zou zijn.

Up & Down Lanzarote

  • Tijd gefietst: 3u05
  • Afgelegde afstand: 60,2 km
  • Gemiddelde snelheid: 19,6 km/u
  • Hoogtemeters:760 m

Vier dagen is veel te kort om het prachtige Lanzarote helemaal te ontdekken. Er valt nog heel wat meer te beleven. Wij komen dus graag nog eens op bezoek. Deze highlights staan nog op ons lijstje:

  • Playa De Fumara
  • Playa Blanca
  • Jardins de Cactus
  • Fundacion Cesar Manrique
  • Wandelen langs de kraters van het Parque Natural los Volcanes
  • Vullen jullie gerust aan!

Meer info over Lanzarote
Meer info over Bike Sensations

Of bezoek dat andere mooie Canarische eiland, Tenerife. Inspiratie te over.