Home Anders Outdoor De 3 mooiste fietsroutes in Haspengouw

De 3 mooiste fietsroutes in Haspengouw

0
De 3 mooiste fietsroutes in Haspengouw
© Visit Limburg, P. Vande Ven

Haspengouw is de grootste fruitregio van West-Europa en een paradijs voor wie houdt van cultuur én natuur. Het glooiend landschap verken je het best al fietsend. In het voorjaar fiets je doorheen een zee van bloesems en in het najaar langs boomgaarden vol vers fruit. Met deze drie fietsroutes ontdek je indrukwekkende vergezichten, erfgoed, kastelen en kunst in de open ruimte.

Fietsroutes in Haspengouw

1. Fietsroute langs kunstwerken in open ruimte

© Visit Limburg P. Vande Ven

Het artistieke project PIT van Z33 in Limburg nodigt voorbijgangers uit om via kunstwerken op een andere manier naar de omgeving kijken. Op de route kun je zeven unieke kunstwerken bewonderen in de natuur, waaronder een zwevend kapelletje gemaakt uit kersenhout en een kerkje waar je dwars doorheen kijkt. Dit laatste project kreeg de naam “Reading between the Lines” van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het glooiend landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de muren van de kerk. Je kan hier enkel te voet of met de fiets geraken. Onze tip? Haal aan het toeristisch onthaal van Borgloon een kaart met twee uitgestippelde fietsroutes op. Dan kan je zelf kiezen of je die van 28,7 km of 42,3 km volgt om het verrassende project te ontdekken.

2. Fietsroute langs erfgoed en kastelen

©Wijnkasteel Genoelselderen

Een fietsroute van 59 kilometer die start aan de imposante landcommanderij Alden Biesen, een historisch monument en prachtig decor voor evenementen en tentoonstellingen in Bilzen. Je fietst langs het Gallo-Romeins Museum en verschillende wijndomeinen, door de eerste stad van ons land “Tongeren” en langs het Kluis van Vrijhern. Onderweg stop je voor een wijntje bij Genoelselderen in Riemst, het enige wijnkasteel in België.

3. Fietsroute langs kleurrijke fruitboomgaarden

©Bottelarij Ulbeek

Deze heuvelachtige fietslus van 38 kilometer start in Borgloon, het hart van Haspengouw. Onderweg passeer je talloze fruitboomgaarden, stille kerkdorpjes, het oude fruitspoor, de mooie 15de-eeuws abdij Mariënlof, kastelen, de Stoomstroopfabriek Borgloon en de ambachtelijke Stroopstokerij van Vrolingen. Onze tip? Maak een kleine omweg en stop in het fietscafé de Bottelarij waar je kan genieten van typische streekgerechten en Limburgse bieren. Ze hebben ook een streekwinkel waar je heerlijke speculaas en cadeaupakketten kan kopen. Je kan hier overigens ook terecht voor toeristische informatie, fietskaarten en fietsverhuur.

Meer mooie fietsroutes?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × twee =