Home Blog

Genomineerden Fietsroute van het Jaar 2021

0

 

Een deel van de Iron Curtain Trail (A-CZ-SK), de Kustroute (NL), de Oranjefietsroute (D-NL) en de Zuiderzeeroute (NL) zijn genomineerd voor de uitverkiezing van de Fietsroute van het Jaar 2021.

Iron Curtain Trail, van Gmünd naar Bratislava (420 km)
Oostenrijk/Tsjechië/Slowakije

Dit deel van de Iron Curtain Trail voert je langs beide zijden van het IJzeren Gordijn. Je fietst langs de restanten van de versperringen en de gebieden die verlaten moesten worden. De landschappen zijn wisselend, door bossen, langs wijngaarden en landbouwpercelen, wetlands en rivieren. Vaak ga je over goede fietspaden of rustige wegen. Je passeert diverse Tsjechische stadjes die de laatste tien jaar schitterend in oude luister zijn hersteld. Indrukwekkend is het IJzeren Gordijn Monument bij het samenvloeien van de rivieren March en Donau. De oude stad Bratislava is een heerlijk einde van deze tocht, die onderdeel is van de 10.000 kilometer lange Iron Curtain Trail. Vanuit drie landen is samengewerkt in een Euregio Project om de route te realiseren. Dit project is een mooi voorbeeld voor andere delen van de Iron Curtain Trail.

Niederoesterreich.at

Kustroute, Nederlands deel (610 km)
Van Cadzand naar Bad Nieuweschans

De Kustroute is een combinatie van de voormalige Noordzeeroute LF1 en de Waddenzeeroute LF10. Er zijn niet alleen nieuwe bordjes geplaatst, maar de route is in 2020 ook over in totaal 152 km geheel vernieuwd. Dit heeft de aantrekkelijkheid ervan versterkt. De fietser krijgt een goed beeld van het Zwin, de zeewering van Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de Maasvlakte, het duinlandschap en de Waddenkust met het spel van eb en vloed tussen de kwelders. Onderweg passeer je tal van mondaine en knusse badplaatsen, vissershavens en stadjes met een verhaal. De Deltawerken, Afsluitdijk en kustverstevigingen, maar ook de oude terpen en wierden met kolossale kerken, geven een duidelijke indruk van de eeuwenoude strijd tegen het water.

Lfkustroute.nl

Oranjefietsroute, van Apeldoorn naar Moers (225 km)
Nederland en Duitsland

De Oranjefietsroute volgt van Apeldoorn tot Moers de sporen die het koningshuis Oranje-Nassau in de Nederlands-Duitse grensstreek heeft achtergelaten. Ze sluit aan op de al in 2013 gelanceerde Oranjefietsroute van het Duitse Lingen naar Apeldoorn en is apart bewegwijzerd langs de fietsknooppunten. De aanleg van de ‘Oranier-Fahrradroute’ zorgde in de Duitse grensregio voor het verder uitrollen van het fietsknooppuntennetwerk. Onderweg getuigen Paleis ’t Loo, Kasteel Huis ten Bergh in ‘s-Heerenberg, Hanzestad Doesburg, de Zwanenburcht in Kleef, het grafmonument van Johan Maurits van Nassau-Siegen, het stadje Rheinberg, het pittoreske Orsoy en het kasteelpark in Moers van de roemrijke geschiedenis van de Oranjes.

Oranjefietsroute.nl

Zuiderzeeroute (440 km)
Nederland

De route om de voormalige Zuiderzee is vernieuwd. Ze bestond eerst uit een combinatie van de LF21, LF22 en LF23, maar die delen zijn nu samengevoegd tot één route en bewegwijzerd met de zogeheten icoonbordjes. Van de in totaal 440 km, is 95 km geheel vernieuwd. De vernieuwde delen door het oude Zuiderzeestadje Vollenhove en via het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland voegen een dimensie toe. Onderweg op de Zuiderzeeroute passeer je tal van vissersplaatsjes, leer je meer over de watersnoodrampen en herleven de tijden van de Hanze en VOC.

Lfzuiderzeeroute.nl

Alle credits en meer info via Fiets & wandelbeurs.

Longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2021’ telt 17 kanshebbers

0

De longlist voor de uitverkiezing van de ‘beste wandelroute van de Benelux’ levert dit keer een bijzonder rijke oogst op. Maar liefst 17 routes zijn nog in de race voor de eretitel. Op zaterdag 13 februari 2021, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

Het wandelen heeft in de afgelopen maanden door alle corona-maatregelen een flinke impuls gekregen. Het is een veilige, gezonde én duurzame activiteit die je praktisch overal kunt beoefenen. Je hebt er weinig meer voor nodig dan een paar goede wandelschoenen. Niet alleen verstokte liefhebbers gingen de paden op, maar ook vele tienduizenden nieuwkomers ontdekten het wandelen en legden de nodige kilometers af.

Kwalitatief goede routes
Dit wandellegioen in België, Nederland en Luxemburg verdient natuurlijk prachtige wandelroutes, met goede markering, voldoende achtergrondinformatie, interessante omgeving etc. Het doel van de uitverkiezing is om overheden en andere instanties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten. De 17 routes op de longlist zijn alle nieuw of recentelijk ingrijpend vernieuwd in de periode september 2019 – oktober 2020.

Nalopen routes
De Belgisch-Nederlandse jury beoordeelt de routes aan de hand van een groot aantal criteria en nomineert begin januari vijf kandidaten. Vervolgens lopen de juryleden alle genomineerde routes na. In de praktijk betekent dit dat ze honderden kilometers te voet afleggen, vóór ze tot een eindoordeel komen.

Longlist Wandelroute van het Jaar 2021

1. GR 561 Kempen – Maaspad

De GR 561 Kempen-Maaspad is een van de meest groene langeafstandspaden in Vlaanderen. De GR start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. De oorspronkelijke gids uit 2002 en het pad zijn herwerkt en geactualiseerd. Het pad rond de Limburgse Kempen is nu 221 km lang.

Wandelen.groteroutepaden.be

2. Krijtlandpad

Het Krijtlandpad van Wandelnet.nl, een 100 kilometer lange wandelroute (in 6 etappes) door de heuvels van Zuid-Limburg, is vernieuwd. Je komt nu door nieuwe natuurgebieden en wandelt meer dan voorheen over onverharde paden: zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Maastricht ontvangt je met de Groene Loper, het nieuwe wandel- en fietspad boven op de tunnel van de A2. En er is ook een nieuwe topo-gids.

Wandelnet.nl

3. Martin Luther King Vijfdaagse

Vijf rondwandelingen van 17 à 20 km vanuit het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Ze leiden langs plekken die herinneren aan Dr. King, het slavernijverleden van Amsterdam en WO II. De routes gaan door 15 Amsterdamse parken en vaak langs water. De routes, kaartjes, gps-tracks, interessante bezienswaardigheden, downloadbare pdf’s enz. zijn in het Engels en het Nederlands te vinden op www.mlk50.nl. Er is ook een gedrukt wandelgidsje in het Nederlands verkrijgbaar.

4. Pad van de Vrijheid

Een wandelroute van 155 km, verdeeld in 13 etappes, met start- en eindpunt Hotel de Wereld in Wageningen. De route is beschreven in de wandelgids Pad van de Vrijheid. De gids biedt veel informatie over gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden op de plaatsen waar de wandelaar langskomt.

Padvandevrijheid.nl

5. Pionierspad

Het 217 km lange Pionierspad (in 11 etappes) van Wandelnet.nl is verbeterd en vernieuwd in de Noordoostpolder en Flevopolders. Het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) brengt de wandelaar over nog meer onverharde paden door nieuwe natuurgebieden zoals het Waterloopbos, het rivierduingebied, het Oostvaardersveld, Knarbos en Horsterwold. In Zeewolde en Almere is het Pionierspad volledig op de schop gegaan.

Wandelnet.nl

6. Randonnées en Boucle dans la province du Luxembourg

16 nieuwe, onuitgegeven dag-rondwandelingen in de provincie Luxemburg van Les Sentiers de GR. Op basis van bestaande GR en streek-GR paden.

Grsentiers.org

7. RivierPark Maasvallei

De langeafstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige route van 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Bij de wandelroute hoort een kaartboekje en op de website vind je ook een promofilmpje.

Rivierparkmaasvallei.eu

8. Route des Vins

Een combinatie van 4 thematische wandelingen (8 tot 12 km lang) door en langs de wijngaarden in de Zuid-Limburgse heuvels. Een stukje Frankrijk in Nederlands-Limburg.

Visitzuidlimburg.nl

9. Streek-GR Dijleland

Dit pad en gids dateren uit 2008. De route is uitgebreid van 167 naar 182 km en het traject is op veel plaatsen gewijzigd. Daarnaast zijn 5 dag- of tweedaagse rondwandelingen in de nieuwe gids opgenomen.

Wandelen.groteroutepaden

10. Struinpad

Het Struinpad is een avontuur tussen rivier en dijk. Je volgt de Waal van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. De route is 200 km lang en is in twee weken prima te wandelen. Er is geen vaste route: je struint tussen de rivier en de dijk. Je gaat letterlijk buiten de gebaande wegen en vindt zo jouw eigen weg. In de routegids staan herkenningspunten, zodat je niet onnodig verdwaalt.

www.struinpad.nl

11. Te voet met boswachter Ellen: Oude bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen & terug

Begin 20ste eeuw trokken wandelaars al door Nederland over de gemarkeerde Bondswandelwegen van de ANWB. Boswachter Ellen Luijks volgde een van die routes, de bijna 100 jaar oude en 53 km lange Bondswandelweg door het Rijk van Nijmegen, en ontdekte dat die nog prima te lopen is.

Wandelboswachterellen.nl

12. Wandelnetwerk “de Merode” Vlaams-Brabant

Het Wandelnetwerk “de Merode” van Toerisme Vlaams-Brabant is uitgebreid met 170 km aan nieuwe trajecten en strekt zich nu uit over de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. “De Merode” telt inmiddels 700 km en is daardoor meteen het grootste aaneengesloten wandelnetwerk van Vlaanderen. Twee nieuwe kaarten zijn gepubliceerd.

Toerismevlaamsbrabant.be

13. Wandelnetwerk Getevallei

Het wandelnetwerk Getevallei breidt uit met 260 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tienen, Hoegaarden en Landen. Daardoor is de volledige Getevallei nu ontsloten met knooppunten. Samen een netwerk van 510 km aaneengesloten wandelpaden. De publicatie van het wandelnetwerk is volledig herzien en geactualiseerd en bestaat nu uit 2 kaarten met infogids.

Toerismevlaamsbrabant.be

14. Wandelroute De Groote Peel

Vier nieuwe wandelroutes, ontwikkeld in het voorjaar van 2020 en uitgebracht in juli 2020. Het betreft wandelroutes door Asten en De Peel, welke niet langer zijn dan 30 kilometer, maar uitstekend geschikt zijn voor een meerdaags verblijf in Asten. De vier wandelroutes laten steeds een ander landschap zien.

Vvvdepeel.nl

15. Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Dit 150 km lange nieuwe streekpad van Wandelnet.nl volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland.

Wandelnet.nl

16. Westhoektrails

Het gaat hier om 3 wandelingen-in-lijn, ontwikkeld door het Regionaal Landschap Westhoek. Waarbij telkens gestimuleerd wordt om het openbaar vervoer (bus of trein) te nemen van eind- naar startpunt en dan terug te wandelen. Een wandelkaart gidst je langsheen bos, water en natuurgebieden. De drie trails zijn online te downloaden via Rlwesthoek.be.

17. Zeeuwse Zwerftochten

Een nieuwe gids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig met 17 nieuwe, afwisselende wandelingen van 12 tot 26 km door Zeeland. Langs duinen, schorren en slikken en door dorpjes en steden. Zoveel mogelijk van-de-weg-af.

Gegarandeerdonregelmatig.nl

WIN Abisko Trail Stretch Trousers van Fjällräven i.s.m. De Kampeerder!

Wie er vaak op uit trekt, weet dat outdooractiviteiten hoge eisen stellen aan onze uitrusting. En dat geldt eens zo hard voor broeken. Het kiezen van het juiste paar maakt een groot verschil qua ervaring en comfort. Fijn nieuws dus dat we van Fjällräven in samenwerking met De Kampeerder een paar Abisko Trail Stretch Trousers t.w.v. € 209,95 mogen weggeven. Meedoen aan de wedstrijd is simpel, dus waag je kans!

Als het gaat om het ontwerpen van zeer functionele outdoorbroeken, kunnen maar weinig merken tippen aan de kennis en ervaring van het Zweedse kledingmerk Fjällräven. Het deskundige team van Fjällräven gelooft dat, of je nu in de bergen wandelt of het bos in je buurt verkent, de juiste broek je ervaring kan maken of breken.


Details maken het verschil!

Het zijn de kleine details die een geweldige broek onderscheiden van de rest… Goed geplaatste naden die schuren verminderen, lichte en sneldrogende stoffen om je comfortabel te houden, of een perfect getailleerde pasvorm die je stap niet beperkt tijdens het laatste zetje naar de top.

Fjällräven produceert zeer functionele broeken voor elke outdoorliefhebber, elk klimaat en elk terrein. Dit seizoen voegt het de nieuwe Abisko Trail Stretch Broek M toe aan zijn assortiment. En het is dit model (M of V) dat je via deze wedstrijd kan winnen.

WIN Abisko Trail Stretch Trousers t.w.v. € 209,95

De versie voor heren werd toegevoegd aan het assortiment op basis van het succes van het gelijknamige damesmodel. De Abisko Trail Stretch-broek is namelijk perfect voor lange, warme zomerdagen. De broek biedt episch comfort en een maximale bewegingsvrijheid. De volledige stretchconstructie met voorgevormde knieën zorgt voor maximale mobiliteit op technisch terrein.

Met een dubbelgeweven stretchstof gemaakt van een mix van gedeeltelijk gerecycleerd nylon en elastaan, is de Abisko Trail Stretch-broek licht en sneldrogend, maar toch duurzaam genoeg om je benen te beschermen tegen bijvoorbeeld struikgewas of rotsachtig terrein. De elastische tailleband draagt verder bij aan het comfort van de broek, terwijl mesh-handzakken met ritssluiting en verstelbare beenuiteinden zorgen voor maximale functionaliteit.

De Abisko Trail Stretch-broek maakt niet alleen gebruik van stoffen met een lagere impact, maar is ook vervaardigd zonder schadelijke PFC-chemicaliën, waardoor ze ook een meer klimaatverantwoorde keuze zijn.

Vind het perfecte paar

In de collectie van Fjällräven vind je een variatie aan outdoorbroeken met verschillende pasvormen, stoffen en functionaliteit. Je kan ze bekijken en passen bij De Kampeerder in Antwerpen om je volgende perfecte paar te vinden.

Weet je niet goed waar op letten, lees dan eerst dit artikel waarin hoofd design & innovatie Henrik Andersson uitlegt waar je op moet letten en welke broek het best bij welk avontuur past.

Meedoen aan de wedstrijd is eenvoudig

1. Geef het ANTWOORD op de volgende wedstrijdvraag:
Noem drie zaken waar je volgens Henrik Andersson, hoofd design & innovatie bij Fjällräven, op moet letten als je op zoek bent naar een ideale outdoorbroek?
Tip: het antwoord vind je in dit interview met Far Out.

2. Kiest je model (MAN of VROUW).

3. Geef je maat door. Ben je niet zeker van je maat? De maattabel vind je hier.

3. Vul je antwoord op vraag 1, 2, 3 en je gegevens vóór maandag 13 mei 2024 in op het wedstrijdformulier hieronder. (*) Alleen complete mails komen in aanmerking, dus mét het antwoord op de wedstrijdvraag, je voorkeur, maat, naam, adres- en contactgegevens.

4. Deelnemers die ons volgen op Instagram of Facebook krijgen een extra kans.
instagram.com/farout.be of facebook.com/farout.be
instagram.com/fjallravenofficial of facebook.com/Fjallraven
instagram.com/k2antwerpen of facebook.com/DeKampeerderK2

#faroutgreatoutdoors #NatureIsWaiting #k2antwerpen

5. Een onschuldige hand trekt maandag 13 mei de winnaar en maakt deze op dinsdag 14 mei 2024 bekend.

    Ja, ik wens op de hoogte te blijven van verdere winacties en het laatste outdoornieuws.
    (Optioneel.)

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden van de website.
    (Je kunt het formulier alleen versturen als je dit vakje aanvinkt.)*

    Lees hier onze algemene voorwaarden. Door dit vakje aan te vinken gaat je uitdrukkelijk akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Far Out in overeenstemming met ons privacybeleid en voor de doeleinden daarin bepaald. Je bent niet verplicht om je toestemming te geven en je hebt steeds het recht om je toestemming op elk ogenblik en zonder opgave van redenen in te trekken, zonder dat de rechtmatigheid van de verwerking gebaseerd op de toestemming voor de intrekking wordt beïnvloed. Gelieve ons in dat geval een e-mail te sturen.

    Getest en goedgekeurd… De Keb 52 rugzak van Fjällräven

    Toegegeven, mijn favoriete rugzak voor meerdaagse tochten heeft na bijna 20 jaar toch echt zijn beste tijd gehad en in mijn streven naar minder kilo’s wil ik graag een compacter model. Dus gaan we op zoek naar een nieuw exemplaar. Eentje van Fjällräven misschien? De Fjällräven Keb 52 intrigeert me al een poos. Tijd dus voor een test!

    Foto boven: Fjällräven / overige sfeerfoto’s: Sandra Gyles

    De Fjällräven Keb 52 rugzak op papier

    De Fjällräven Keb 52 is al jaren een favoriet. Fjällräven zelf vindt de ergonomische, robuuste rugzak ideaal om het hele jaar door te gebruiken. De rugzak is voorzien van het bekroonde houten frame van Fjällräven en de duurzame materialen, gemaakt zonder pfc’s beloven vele jaren mee te gaan, zelfs na avonturen in ruige gebieden.

    Het slanke profiel zorgt voor extra bewegingsvrijheid en de goed doordachte vakken, inclusief een ruim voorvak, maken het eenvoudig om je spullen te ordenen. Het draagsysteem is ontworpen om zware spullen te verdelen en kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende ruglengtes. Met zijn comfortabel, uitgebalanceerde ontwerp en smal silhouet is de rugzak ideaal voor technische trekkings en uitdagend terrein.

    De Keb 52 bestaat in verschillende kleuren, in een specifiek dames- en een herenmodel en is verkrijgbaar bij o.a. De Kampeerder of online op de website van Fjallraven voor €320.

    De tester

    • Sandra (48)
    • Ervaring? +20 jaar, van korte hikes met een dagrugzak tot lange, zelfvoorzienende meerdaagse tochten.
    • Favoriete tocht(en)? De Jatbula Trail in Australië, de Fjällräven Classic in Zweden, de Rakiura Track in New Zealand en de W Trek in Patagonië.

    Nog op de bucketlist: meerdaagse tocht in Korea of Japan.

    Review Fjällräven Keb 52

    De eerste indruk… telt!

    Is het bekroonde berkenhouten frame inderdaad zo comfortabel als het merk beweert? Is de tas niet té slank? En wat met de niet-bestaande zijvakken? Sceptisch waren we bij het uitpakken zeker. Maar ook meteen positief. Het materiaal, G-1000 HeavyDuty Eco S, eigen aan Fjällräven, voelt stevig aan. En de rugzak is in het echt nog mooier dan de foto’s laten uitschijnen. Niet dat het ons om looks is te doen, maar toch. In dit geval geef ik hiervoor graag een tien.

    Downsizen van de 65 liter van mijn oude rugzak naar een 52 liter leek me niet eenvoudig. Toch verwacht ik dat de capaciteit van het hoofdvak voldoende ruimte biedt voor essentiële uitrusting, zij het met het nodige gewik en geweeg. Slimme keuzes maken, is met een 52 liter een must. Vooraan zit gelukkig ook een royaal voorvak, dus daar kan ik in elk geval de zaken in kwijt waar ik overdag snel bij wil kunnen. De verstelbanden aan de klep geven je bovendien wat extra ruimte in de kraag met aantrekkoord van de tas zelf. Daar kan je bijvoorbeeld je shell in kwijt.


    De rugzak op mijn rugzak afstellen, is echt een fluitje van een cent. In 1-2-3 is die klus geklaard. De nadruk op comfort, met verstelbare schouderbanden en een perfect zittende heupgordel suggereert dat Fjällräven ook zorgvuldig heeft gekeken naar deze ergonomische aspecten van de rugzak. En een beetje warempel, maar het houten frame voel ik niet eens, zo mooi sluit het op de vorm van mijn rug aan. Comfort op lange tochten lijkt hierdoor met de Keb 52 gegarandeerd.

    Samengevat maakt de Fjällräven Keb 52 een sterke en zeer positieve eerste indruk. De combinatie van duurzame en stevige materialen, het doordachte ontwerp en aandacht voor gebruikerscomfort suggereert toch dat dit een betrouwbaar wandelmaatje is.

    De echte test komt natuurlijk de volgende dagen tijdens het daadwerkelijke gebruik in het uitdagende terrein (en vooral het uitdagende weer) van Patagonië, waar ik de prestaties van de rugzak grondig en onder verschillende omstandigheden kan evolueren.

    Getest in de praktijk

    Wat ik van de Fjällräven Classic in Zweden in Zweden heb geleerd, is slim pakken. Doorgaans maak ik meerdaagse trekkings in warmere klimaten. Dat scheelt een hoop bij het pakken. Elke laag is immers dunner en dus minder volumineus en zwaar. Niet zo voor Zweden en al helemaal niet voor Patagonië. Aan elk weer is gedacht en we kregen ook elk type weer voorgeschoteld: van blauwe luchten en zon tot horizontale wind- en regenbuien (of beter gezegd ‘hozen’) en zelfs sneeuw.

    Slim pakken is de boodschap

    De eerste uitdaging bleek toch het pakken. Met temperaturen onder het nulpunt nam ik het zekere voor een onzekere en ruilde ik mijn eigen oude donzen slaapzak met comforttemperatuur rond het nulpunt in voor een dikker, subzero bestendig exemplaar van een vriendin (dankjewel Jen!). Maar dikker en warmer wil ook zeggen: meer bulk. En dus kan er niets, maar dan ook niets extra mee. Een set kleren om te trekken, een set om in te slapen en verder alleen extra sokken, om blaren tegen te gaan. Voor de zekerheid stop ik nagenoeg alles ook in dry bags.


    De capaciteit van 52 liter van de rugzak blijkt uiteindelijk toch, zelfs het Primus-kooktoestel en alle eten voor onderweg krijg ik er uiteindelijk in. Enkel mijn recovery schoenen voor aan de tent hangen te bengelen aan de buitenkant. Mijn koffiemok (waar ik mate uit drink 🙂 past in de houder voor de drinkfles en mijn drinkfles is smal genoeg om daar weer in te passen. Dus dat probleem was ook snel opgelost.

    De toegang tot het hoofdcompartiment van bovenaf, van opzij en van onderaf was onderweg een fantastische uitkomst. Hierdoor kon ik toch steeds snel overal bij. Al na dag een had ik een ‘systeem’. Het enige nadeel vond ik de beperkte grootte van het bovenste compartiment. Hier stop ik namelijk graag snacks, EHBO en kleine spullen zoals zonnecrème, mijn zonnebril en lippenbalsem, maar dat paste er niet allemaal zonder uitvallen in.

    Slank ontwerp met oog voor comfort

    Het slanke ontwerp was een onmisbare troef op smalle singletrails met struiken aan weerszijden. Ook al had ik graag extra zijvakken gehad, dan zou de rugzak toch te breed zijn geweest. De absolute gamechanger is het comfort. Zelfs met volle bepakking heb ik nergens, maar dan ook nergens last van drukpunten gehad. Niet op de heupen, niet aan de schouders, echt nergens. Je moet wat handig zijn met het correct afstellen van de rug, heupgordel en alle aanpasbare banden en bandjes, maar eenmaal dat is gebeurd, is trekken een breeze. Zelfs met circa 15-16 kg op je rug.

    Het berkenhouten rugframe is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor je rug. Ook hier geen drukpunt te bespeuren. Integendeel. Het frame houdt de rugzak goed op het midden van je heupbot, ter hoogte van je bekken, waardoor het gewicht op een of andere manier lichter aanvoelt. Dit systeem heeft bovendien een veel lagere ecologische voetafdruk (-90%) dan aluminium tegenhangers, en biedt inderdaad een superieur comfort en een uitstekende stabiliteit. Niet alleen een betere keuze voor jou, maar ook voor de planeet.

    Regen en zonneschijn

    De keb 52 blijkt een vrij betrouwbare tegenstander van het Patagonische weer. Ik zeg ‘vrij betrouwbaar’, omdat volgens mij niets is opgewassen tegen de horizontale wind, hagel en regen waar we dag één mee te maken kregen. Deze omstandigheden stellen de weerbestendigheid van ALLES op de proef. Gelukkig is de G-1000 HeavyDuty Eco S-stof zeer waterbestendigheid, cruciaal voor onvoorspelbare weersomstandigheden. Daarenboven komt de rugzak met een ruime regenhoes om de inhoud van de rugzak droog te houden.

    Toch was ik blij dat ik vrijwel alles ook in dry bags had gestopt. Rond de schouderbanden geraakte na uren en uren wandelen in de regen toch vocht naar binnen, door de dikke stof heen. Behalve dry bag neem ik een volgende keer ook een poncho mee, een prima aanvullende voorzorgsmaatregel voor wandelaars die in voortdurend natte omstandigheden op pad moeten. Gelukkig voor ons was het weer de volgende dagen een pak beter en zelfs stralend.

    Het verdict?

    In de meedogenloze landschappen van Patagonië kwam de Fjällräven Keb 52 W naar voren als een zalig comfortabele en zeer betrouwbare metgezel voor zelfvoorzienende meerdaagse trektochten. Als je niet met een tent en kookspullen op stap moet, is hij ook voor comfortzoekers die graag meer kleren (of extra spullen van de kinderen) meenemen ideaal.

    Het lichte ontwerp, de ergonomische pasvorm en de veelzijdige toegang tot het hoofdcompartiment zijn wat mij betreft de drie grootste pluspunten. Echte nadelen zijn er niet. Als ik toch iets op mijn wensenlijstje mag zetten, is het een iets grotere klep bovenaan, misschien zelfs een die je eraf kan nemen voor een daguitstap, misschien een zijzak of twee – maar dan wordt de tas al snel onhandig breed, en graag een net voorop om natte spullen makkelijk te laten drogen in de zon. Een 9 op 10 dan maar?

     

    Het seizoen van de tentenshows is gestart: probeer je volgende tent uit!

    0

    Met het kampeerseizoen in aantocht organiseren verschillende outdoorzaken een tentenshow. Een ideale gelegenheid om tenten van je favoriete merken uit te proberen. Merken die je zoal tegenkomt zijn Nordisk, MSR, Alpino, Fjällräven, The North Face, Vaude, Jack Wolfskin en meer.

    Tent nodig, maar weet je nog niet precies wat je zoekt? Dan is een tentenshow het ideale moment om een keuze te maken. Winkels stellen tientallen en soms zelfs honderden tenten ten toon. Die kan je dan vanbinnen en vanbuiten aan een kritische blik onderwerpen. Je krijgt info en uitleg van outdoorspecialisten en doorgaans lopen er in diezelfde periode speciale acties of kan je een aan het einde van de show een fikse korting krijgen op toonmodellen.

    Tentenshows- en acties 2024

    Hier kan je de komende weken terecht. Opgelet: nog niet alle data voor 2024 zijn bekend. We zullen dit artikel de komende weken regelmatig updaten. Laatste update: 23/04/2024.

    Leuk om weten: Het Deense outdoormerk Nordisk zorgt tijdens de tentenshows bij de K2 en Kariboe op zaterdag voor en Hygge-moment. Hygge is het genieten van een moment van ontspanning met koffie en iets zoets. Verwacht je aan een echte fika met verse kaneelbroodjes (puur & vegan) van Lina’s Bakkerij in Antwerpen.

    • 26 t/m 30 maart en tentenactie t/m 20 april, De Berghut, Plezantstraat 11, 9220 Hamme. Alle dagen van 10 tot 19 uur en zaterdag van 9u30 tot 18 uur. Directe korting van 15% op alle tenten (ook online) met code tentenweek15! www.berghut.be
    • 5-14 april, Mounteq Shop, Kortrijkseweg 353, 8791 Beveren-Leie. 100-tal tenten opgezet op de parking van de winkel. Open dinsdag t/m vrijdag tussen 10:30 en 18:30, zaterdag 10 tot 18 uur en idem voor die zondag (andere zondagen enkel op afspraak). www.mounteqshop.be
    • 19 t/m 21 april, K2 De Kampeerder, 29e editie (!) van de tentenshow in het Middelheimpark in Antwerpen met meer dan 200 opgestelde tenten. Korting van 10% op alle modellen, grondzeilen en accessoires en 15% op toonzaalmodellen, randanimatie en een hapje en een drankje. Vrijdag van 14 tot 20 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 10 tot 14 uur.  www.kampeerder.be
    • 27 & 28 april Avventura, Lange Violettestraat 62, 9000 Gent. Hou de website in de gaten. verdere details zijn nog niet bekend. www.avventura.be
    • 4 & 5 mei, Kariboe (winkel in Leuven en Hasselt), adres voor de tentenshow: Ambachtenlaan 8, Heverlee. Zaterdag van 10 tot 18 uur en zondag van 10 tot 16 uur. Meer dan 40 opgestelde tenten en een outdoor workshop van meet Natural Nomads. www.kariboe.be
    • 2 juni, Alpisport Namen, 9 Boulevard de la Meuse, 5100 Namen. http://namur.alpisport.be
    Tentenshow K2 De Kampeerder in Middelheimpark Antwerpen
    Tentenshow K2 De Kampeerder in Middelheimpark Antwerpen (c) K2 De Kampeerder

    Geen tentenshow, wel een tentenactie in de aangegeven periode:

    • 16 maart t/m 30 april, Basecamp, bevelsesteenweg 42, 2560 Nijlen. -10% op Hillebergtenten en -15% op alle andere tenten, op voorraad. www.basecamp.be

    Volgende winkels organiseren normaal ook een tentenshow, maar hebben nog geen exacte datum aangekondigd voor 2024. Check hun website rond de genoemde periode.

    • Doorgaans begin mei, Zwerver, Herenthoutseweg 202, 2200 Herentals, zomeropendeurdagen. www.zwerver.be
    • Doorgaans derde weekend van mei, Lecomte Alpi Rando, Chaussée de Bruxelles 505/B, 1410 Waterloo. www.lecomte-alpirando.be
    • Doorgaans begin juni, Alpisport Luik, Rue de fragnée 170, 4000 Luik. Nog geen verdere details bekend. liege.alpisport.be

    Winkel vergeten? Laat het ons weten via redactie[at]farout.be.

    #kamperen #tentenshows #kooplokaal #supportyourlocals #supportyourlocaloutdoorshop

    Inhoud Far Out lente/zomer 2024

    De nieuwe uitgave van FAR OUT is vanaf midden april GRATIS af te halen op bijna 100 locaties in België alsook te bestellen, maar je kunt Far Out lente/zomer 2024 ook grotendeels online lezen. Bij sommige artikels staat tussen haakjes het paginanummer in het magazine zelf. Deze artikels kan je alleen in het printnummer lezen.

    Edito – Niets dan liefde
    Far Out ook in 2024 lid van 1% For The Planet

    -> WANDELEN
    Wandelnieuws en trekkingtips
    8 tips voor wie onbezorgd wil genieten in de bergen
    Slovenië, natuurwalhalla in hartje Europa
    Weg van de gebaande paden in Peru
    7x wandelen in de wildernis: Kies je Classic!

    -> SPECIAL FIETSAVONTUREN
    Gravel-, MTB- en fietsnieuws
    Bikepacken door de Balkan
    3700 km richting de Noordkaap
    Downhill in Zuid-Tirol
    Rondje Valkenburg met bike en tent
    Mountainbiken in Marokko

    -> LOPEN
    Loopnieuws
    In de ban van Cape Wrath: trailrunnen in de Schotse Hooglanden
    Start to trail: trailruntips voor beginners
    Hoogtemeters in plaats van kilometers op Dplusdinsdag
    Trailrunnen in België + enkele parels voor op je bucketlist

    -> SPECIAL (ZUID)OOST-EUROPA
    Verrassend Slovenië
    Ophélie’s geheimtip: de Kamnische Alpen
    Lara’s solotrip over de Slovenian Mountain Trail
    Apuseni, een wandelparel uit grootvaders tijd
    Op de fiets van Dürres naar Split

    -> ACTIE
    Kompas: reis- en outdoornieuwtjes voor 2024
    Koers richting in St. Anton am Arlberg
    Op een dronken paard in IJsland
    Avontuur op kindermaat in het Zillertal (p. 42-44)
    Een outdoorboost in Brides-les-Bains (p. 86-88)
    Bike & hike in het weelderige Wipptal (p. 102-105)

    -> IN DE KIJKER
    Ervaar het verschil met Petzl
    Vrolijke kennismaking met het merk Cotopaxi
    Indiana Jones achterna reisbegeleider Enzo van KrisKras
    Slimme oplossingen van Peak Design
    Rethink: Vaude’s circulaire focus
    De beloftes van Buff en Buff’s nieuwe capsulecollectie
    Binnenkijken bij Bynolyt: kies je verrekijker
    40 jaar Teva: dat moet worden gevierd!

    -> INFO & MATERIAAL
    Het nieuwste outdoormateriaal
    Ik rem, dus ik ben: remtips voor gravelbikers
    Goed verzekerd op reis
    Buitenboeken: nieuw op de boekenplank in 2024
    Het ABC van de juiste wandelschoen

    -> INTERVIEW
    In 385 dagen van Zaandam naar Hong Kong
    Interview met oceaanbeschermer Dos Winkel
    Belgen schrijven bigwall-geschiedenis
    De zomer van Sven van Hees

    -> FOTO
    Pure magie in Slovenië
    Torenhoog in Pakistan
    Buitenspelen op de Penkenjoch (p. 40-41)
    Het dak van de Tour (p. 84-85)

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – Leuke hebbedingen

    01. Merrell Moab Speed 2: duurzaam en comfortabel. Bovenwerk van ripstop nylon, Vibram-buitenzool voor superieure tractie en innovatieve technologieën zoals de FloatPro Foam-tussenzool en Cleansport NXT tegen nare geurtjes. Laag model: € 140 / € 170 GTX, hoog model € 185 GTX. merrell.com

    02. Nuun Sport + Hydration: Nuun Sport heeft de perfecte samenstelling voor een optimale aanvulling van mineralen, elektrolyten en vocht dat voor, tijdens en na fysieke inspanning verloren gaat. Nuun Hydration is ontwikkeld voor snelle hydratatie bij dehydratatie. € 8. technolyt.nl

    03. Care Plus Anti-Teek Spray: effectief tegen teken (6 u) en beschermt je daarnaast ook tegen steken en beten van knutjes en muggen. Geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. € 11,95. careplus-shop.be

    04. Sigg Shield Term One Dusk 0.75L: slank, stijlvol en praktisch. De innovatieve ONE-top maakt deze fl es nog makkelijker in het gebruik: dragen, openen, drinken en sluiten kan allemaal met één hand. € 39,95. sigg.nl

    05. Edelrid Moe 3R: de eerste sportklimgordel die voor het overgrote deel van gerecycleerd materiaal is gemaakt. Om dit mogelijk te maken, werd een speciaal polyestervlies gebruikt als dragermateriaal in plaats van schuim. De vlindervorm van de heupriem verdeelt de lasten optimaal. € 65. edelrid.com en kariboe.be

    06. Chimpanzee Protein Bar 30%: de nieuwe proteïnerepen van Chimpanzee hebben een eiwitgehalte van 30% een ook de smaken werden vernieuwd. Oordeel vooral zelf! € 2,5. chimpanzeebar.com en asadventure.com

    07. Ecolunchbox Blue Water Bento: roestvrijstalen bewaardozen met lekvrij, siliconen deksels. Compact ineenstapelbaar. Mogen gewoon in de vaatwasser. € 37,95. ecolunchboxes.com

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – Vrolijke bende

    01. Cotopaxi Kapai Hip Pack 3L: vrolijke heuptas met een inhoud van 3 liter, een brede heupgordel voor meer comfort en een gestroomlijnde pasvorm. Doordachte indeling binnenin, zodat je alles snel terugvindt. € 40. eu.cotopaxi.com

    02. Polar Vantage V3: geavanceerd sporthorloge met gps, ECG-functie, Amoled kleurendisplay, kaarten en geavanceerde trainings- en herstelfuncties. € 599,90. polar.com

    03. Ecoliving Wasstrip: superlichte, compacte en geconcentreerde  wasmiddelenstrips (katoenfris of geurvrij). Lossen snel op in warm of koud water. Perfect voor camping, vakantie & festivals of gewoon thuis in de wasmachine. € 10,99. ecoliving.co.uk

    04. Sunski Miho Dawn Terra Fade: medium fit bril met gerecycleerd frame en gepolariseerde lenzen. Met opvallende kleuren en lenscombinaties geïnspireerd op de natuur. € 70. sunski.com en asadventure.com

    05. Trek ’n Eat Breakfast Porridge Apple PS1000+ kcal: een perfect ontbijt. De havervlokken leveren belangrijke sporenelementen zoals magnesium, zink en ijzer, evenals  koolhydraten met lange ketens die je lang verzadigd houden. De appels zorgen voor vitamines en vezels. € 10,90. katadyngroup.com

    06. Klean Kanteen Kid Cup 296 ml: roestvrij stalen beker gemaakt van gecertificeerd 90% gerecycleerd staal in combinatie met een fl exibel, BPA en plasticvrij, siliconen deksel en mondstuk. Krasvrije Klean Coat- verfl aag. Kan tegen een stootje en mag in de vaatwasser. € 19,95. kleankanteen.be

    07. Patagonia Blackhole Duffel 55L: in de 55 liter-versie geraak je organiseer je al je spullen moeiteloos. Gemaakt van 100% gerecycleerde stof, voering en banden, in combinatie met een gerecycleerd TPU-film laminaat. Gemaakt in een Fair Trade Certified-fabriek. € 170. eu.patagonia.com/be

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – In voor alles

    01. Sprayway Maxen GTX: goed ademende, water- en winddichte tweelaagse hardshell met verstelbare, oprolbare kap, EPE Gore-Tex-membraan, PFC-vrije duurzame waterafparelende laag en volledig waterdichte naden. De damesvariant heet Era en heeft identiek dezelfde eigenschappen. € 240. sprayway.com

    02. Vaude Furka: sportieve, zeer technische fietsbib (M/V) met R-Pad zitkussen. Duidelijk voorgevormde snit, 3-laags constructie om de druk te absorberen, ademend en sneldrogend. Van gerecycleerd materiaal, gemaakt in Europa. € 180. vaude.com

    03. Spektrum Blankster Amber contrast: lichte, aanpasbare sportbril. De gestroomlijnde en geoptimaliseerde lensvorm beschermt je ogen vanuit alle hoeken. Zit supercomfortabel en is uitermate geschikt voor langdurig actief gebruik. Uitgerust met contrastverhogende Carl Zeiss-lenzen. € 129,90. spektrumsports.com

    04. Buff Adventure Bucket Hat: technische zomerhoed in klassieke stijl. Biedt bescherming tegen de zon en lichte regen met een geweldig comfort en  ademend vermogen. € 37,95. technolyt.nl

    05. Hot Sportswear Bavella Skort: damesrok met slim fi t binnenshort en vrouwelijk gevormde tailleband. Stretchmateriaal, twee verborgen zakken met rits. Maat 36 tot 48. € 79,95. hot-sportswear.com

    06. Teva 80’s Original Universal Revive: hij is er weer, de eerste sandaal van Teva! Opgediept uit de archieven ter ere van hun 40-jarig jubileum, compleet met nostalgische bandjes, geïnspireerd op de jaren 80, in een moderne update. € 65. teva-eu.com

    07. Zamberlan Trail Lite Evo Bunion: ontwikkeld voor dames met een Hallux Valgus-aandoening. Naadloos design en een ergonomische fit. Handgemaakt in Italië met zacht Toscaans nubuckleder aan de buitenkant en kalfsleder aan de binnenkant. Vibram-zool voor optimale grip en ondersteuning. € 249,50. zamberlan.com

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – Het zonnetje in huis

    01. Trekmates Fold Lock Pole: zeer lichte en zeer compacte wandelstok. Op te vouwen in vijf delen. Gemaakt uit een duurzaam 6061 aircraft aluminium met een handig ergonomisch multi-grip handvat. Lengte opgevouwen: 35 cm. Maximale lengte: 125 cm. Gewicht: 270 g. € 35. trekmates.co.uk

    02. Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket W: waterdichte ademende 2,5 laagse Hydratic shelljas met mechanische stretch en comfortabele pasvorm. Gemaakt van gerecycleerd polyester met een PU-membraan en PFC-vrije impregnering. € 299,95. fjallraven.com

    03. Craghoppers Nosilife Adventure Shirt: muggenwerend en zonbeschermend UPF50+ shirt met lange mouwen en een lichte constructie. De plantaardige anti-insecten – behandeling gaat de levensduur van het kledingstuk mee. Sneldrogend en geurbestendig. € 119,95. craghoppers.com

    04. Grangers Footwear Repel Plus: waterafstotende bescherming voor leer, suede, nubuck en stof, zonder het ademend vermogen te belemmeren. Eenvoudig aan te brengen en milieuvriendelijk (Bluesign). Geschikt voor Gore-Tex. € 15,95. berghut.be

    05. Tickless Eco Human Anti Teek: beschermt op  een milieuvriendelijke manier tegen teken en vlooien. Het toestel werkt met ultrasoon geluid dat het oriëntatievermogen van teken en vlooien verstoort, zonder waarneembaar te zijn voor mens en dier. Werkt minimaal 6 maanden. € 34,95. technolyt.nl

    06. Berghen Bormio 2: uniseks wandelschoen met hoge schacht, geschikt voor vlak of heuvelachtig terrein. Ideaal voor wekelijkse uitstapjes over bos- en asfaltpaden of rotsen. € 150. berghen.com

    07. Nordisk Seiland 2: lichtgewicht vierseizoenstent met maar liefst 5 ventilatieopeningen. Het nieuwe SilPoly-materiaal houdt het gewicht laag en rekt niet uit bij het regenweer. 9 mm DAC-tentstokken en vernieuwd lijnsysteem met 2 extra bevestigingspunten. € 999,95. nordisk.eu

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – Deze al gezien?

    01. Peak Design Travel Duffelpack: ruime rugtas/duffel met ergonomisch gewatteerde schouder- en heupbanden in rugzakstijl die je makkelijk wegbergt. Uitbreidingsritsen vergroten de inhoud van 45 l naar 65 l. Stevige weerbestendige, ultralange ritssluiting. € 239,99. eu.peakdesign.com en technolyt.nl

    02. Buff CoolNet UV Insect Shield: combineert ultieme zonbescherming met Insect Shield-technologie, zodat jij van de outdoors kunt genieten zonder hinderlijke insecten om je hoofd. Bestaat voor 95% uit gerecycleerde plastic flessen en is zeer rekbaar. € 27,95. technolyt.nl

    03. Hydro Flask Trail Series Wide Mouth Lightweight: de befaamde lichtgewicht isolerende, dubbelwandige flessen uit de zogenaamde Trail Series kregen een update. Deze nieuwe kleur ‘Serpentine’ kan ons alvast bekoren. € 55,95. hydroflask.com en asadventure.com

    04. Rudy Project Agent Q: veelzijdig en technisch model dat alle functies in een strak design integreert. Dankzij een slim ontgrendelingssysteem, kun je gemakkelijk de pootjes veranderen en een goggle monteren. Ook de lenzen zijn vervangbaar. € 244,90. rudyproject.com en technolyt.nl

    05. Bynolyt Yellowbird II ED 10 x 42: garandeert een natuurgetrouw, kraakhelder en contrastrijk beeld. Stevig en toch licht, ligt perfect in de hand. De scherpstelknop loopt soepel en is zelfs met handschoenen aan goed te bedienen. € 429. bynolyt.nl en technolyt.nl

    06. Teva Terra Fi 5  Universal: dit technische model is afgestemd op de trails. Droogt snel, ondersteunende middenzool, rubberen buitenzool met extra grip en klittenbandsluiting. Behandeld met een antigeurbehandeling op basis van pepermunt. Bandjes van Reprevepolyestergaren van Unifi. € 105. teva-eu.com

    07. Quechua MH500 wandelrugzak 30L: comfortabele rugzak met een luchtige rug voor wie regelmatig in de bergen gaat wandelen. Erg handig: je kan altijd bij je drinkfles, zonder de rugzak neer te zetten. Verkrijgbaar in 2 ruglengtes. € 60. decathlon.be

    Het nieuwste outdoormateriaal voor 2024 – Een met de natuur

    01. Fjällräven Abisko Trail Stretch Trousers M: compact opvouwbare herenbroek gemaakt van een duurzaam en sneldrogend dubbelgeweven stretchmateriaal. Heeft een comfortabele, elastische tailleband met knoopsluiting, mesh steekzakken met rits en een gelamineerde zak met rits op de pijp. € 209,95. fjallraven.com

    02. Osprey Talon Velocity 30: een wandelrugzak geïnspireerd op een hardloopvest, met een flexibel paneel dat de natuurlijke vorm van je rug volgt. Licht, snel en veelzijdig. € 170. osprey.com/eu

    03. Houdini Wadi: perfecte allround avonturenshorts (M/V) voor warm weer en vochtige klimaten. Superlicht, comfortabel en opvouwbaar in hun eigen zak. € 100. houdinisportswear.com

    04. Silva Strive Fly Vest: Het nieuwste, meest afgeslankte hardloopvest van Silva. Gemaakt van ademend en licht ripstopmateriaal voor een optimale ventilatie. Verkrijgbaar in 4 maten. Weegt slechts 113 gram. € 65. silvasweden.com

    05. Lowa Renegade Evo GTX Mid: om wat al goed was aan een klassieker, de Renegade, nog beter te maken, is dit model aangevuld met een paar kleine, maar fijne details, zowel optisch als functioneel. Zit meteen perfect en laat voldoende ruimte voor je tenen. € 229,95. lowa.nl

    06. Klean Kanteen TK Wide Twistcap 946 ml: geïsoleerde drinkfles, met grote inhoud en een lekvrije twistcap voorzien van een herbruikbaar stalen rietje met een flexibele siliconen tip. Houdt koude dranken tot 66 uur fris. € 46,95. kleankanteen.be

    07. deuter AC Lite 17: lichte, comfortabele en goed ventilerende dagrugzak. Lange rits vooraan. Ultralicht Aircomfort-rugsysteem voor een maximale ventilatie. Uitstekende verhouding tussen comfort en gewicht. € 95. deuter.nl