De Berghut, speciaalzaak voor trekking, alpinisme en (verre) reizen

De Berghut, speciaalzaak voor trekking, alpinisme en (verre) reizen

Voor het juiste aanbod en deskundig advies willen we wel eens een ommetje maken, naar het Oost-Vlaamse Hamme bijvoorbeeld waar de sympathieke Rudi Bollaert ons meer vertelt over De Berghut, de zaak die hij samen met zijn vader runt, en hun nieuwe – zeer informatieve – website. Als kers op de taart kregen we een mooie kortingscode voor de lezers van Far Out.

Dag Rudi, je was al vanaf het begin betrokken bij de winkel?

Rudi Bollaert: “Inderdaad. De Berghut werd opgericht door mijn vader en mezelf in 1985. Amper 18 lentes was ik dus. Ik verzorgde alle aankopen en collecties, stond op zaterdag in de winkel… Ik studeerde nog, maar herexamens doen, was uit den boze. In september was het immers de beurs voor de collectie van het jaar daarop. In het begin bestond ons assortiment uit technisch klimmateriaal en wat kledij. Daarnaast runden we namelijk een voedingszaak. Na enkele jaren nam het werk in De Berghut de bovenhand en moest de voedingszaak plaats ruimen voor rugzakken, slaapzakken en nog veel meer. Dat we zelf echte buitenmensen zijn, zat daar natuurlijk ook voor iets tussen… We zijn nog twee keer verhuisd, steeds naar een groter pand. Eerst naar de Kapellestraat en daarna naar onze huidige locatie, in de Plezantstraat. De naam alleen al (lacht)… Het pand is uniek en dateert van 1865. Het werd volledig gerenoveerd door onze voorgangers. Nu hebben we plaats om al het technisch materiaal tentoon te stellen en te demonstreren. Tevens beschikken we hier over een ruime parking wat in het centrum van Hamme geen overbodige luxe is.”

Jullie waren ook pioniers online?!

“We hadden al snel door dat we de grote online evolutie op het internet niet mochten negeren en zijn steeds pioniers geweest op de Belgische buitensport-internetwereld. Gestart in 1998 door Geert Vanden Broeck, toenmalige verkoper bij ons en later bezieler van Belclimb. Voortgezet door mijzelf, voornamelijk bijgewerkt in de nachtelijke uurtjes. En het moet gezegd: zelfstudie was noodzakelijk om de snelle evolutie te kunnen bijbenen. Met de hulp van onder andere Mathias van hiking.be werd de site ‘modern’. Nu was er een koppeling met onze database zodat prijzen automatisch aangepast werden. De huidige versie is helemaal herschreven door mijzelf en de softwareontwikkelaars van ons kassaprogramma. Nu is ook de voorraad actueel en kan er online besteld en betaald worden.”


Waarin is De Berghut gespecialiseerd?

“Ik zie De Berghut als een speciaalzaak voor trekking, alpinisme, sportklimmen, speleologie en verre reizen. We hebben een zeer uitgebreid assortiment, ik denk zowat alles wat je nodig hebt van kledij tot materiaal en schoenen. We loodsen je ook met plezier doorheen de verschillende materialen, op maat van de reis die jij zal maken. Klanten goed informeren is belangrijk.Wij vertellen je graag meer, zodat je een goed overwogen beslissing kan maken. En dat is een echte meerwaarde! Vandaar dat we daar op onze nieuwe website ook extra aandacht aan zullen besteden.”

Wat voor informatie kunnen bezoekers op de nieuwe website vinden?

“En wij willen niet zomaar dienst doen als een commerciële site. Integendeel, wij maken er een zaak van om dicht bij onze klanten te staan. Nu kan je bijvoorbeeld eindelijk eens in je eigen taal lezen met welke schoenen je best de GR20 uitstapt, welke tent nu écht de lichtste is, welke pikkel je nu eigenlijk meeneemt op de Mont Blanc en waarom je nu een helm moet dragen als je aan speleologie doet of wanneer je gaat klimmen. Tevens besteden we aandacht aan het opnemen van zoveel mogelijk ecovriendelijke producten. Hierbij geven we de voorkeur aan producten met het Bluesign-label en het Fair Wear foundation-label. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om online door ons assortiment te snuisteren. Met gratis levering vanaf 50 euro. Tevens kan je je inschrijven op onze maandelijkse nieuwsbrief voor alle nieuwtjes en waarin we regelmatig speciale acties aankondigen zoals bijvoorbeeld tentenshow, rugzakweek, schoenenweek…”

De Berghut, speciaalzaak voor trekking, alpinisme en (verre) reizenJe bent zelf buitensporter in hart en nieren?

“De sport is waar het allemaal om draait. Al dat werken moet afgewisseld worden met geestelijke ontspanning en fysieke inspanning. Voor mijzelf was dat in het begin pure bergsport, van de Ardennen tot de Himalaya met als hoogtepunt twee beklimmingen (of pogingen) van achtduizenders. In de winter was er het ijsklimseizoen met enkele unieke eerste beklimmingen. Maar hoe drukker het in de winkel werd, des te moeilijker om op de goede momenten de bergen in te trekken. Tevens verlegde ik mijn interessesfeer naar speleologie. Deze onbekende wereld trok mij bijzonder aan omdat ook hier nog vrij veel te ontdekken viel. Nu nog staan er zoveel projecten op stapel dat ik nog jaren zoet zal zijn. Maar ik ben niet alleen, De Berghut kan maar bestaan dankzij een groep gemotiveerde en actieve medewerkers. Ook zij zijn bezige bijtjes in de buitensportwereld. Van boulderen tot alpinisme en van het strand van De Haan tot dat van Mexico.”

Vier jaar geleden bevond je je samen met o.a. Stef Wolput, Sofie Lenaerts en Stef Maginelle in Nepal, tijdens een verwoestende aardbeving?

“We waren daar voor de beklimming van een achtduizender, de Makalu. We waren goed op weg om de reus te temmen, toen plotseling de aarde onder onze voeten begon te beven. Uit respect voor alle getroffen families hebben we onze expeditie – eenmaal de magnitude van de ramp duidelijk werd, nieuws reist daar niet zo snel – stopgezet. Bij de vervroegde terugweg naar Kathmandu heb ik mij een ingestort schooltje aangetrokken. Samen met expeditieleden heb ik daar geld opgehaald voor de wederopbouw. Dit was dan ook meteen de eerste van mijn humanitaire projecten. Intussen hebben mijn echtgenote en ik via acties in de Berghut en haar praktijk en privégeld reeds een nieuwe school gebouwd. En drie schooltjes gerenoveerd. En hier zijn we dan ook bijzonder trots op.”

www.berghut.be

De Berghut kortingscode

Ter ere van de nieuwe website geeft De Berghut nog tot 31 mei 2019 15% korting op het volledige assortiment. Je kan daarbij gebruik maken van de volgende code: newberghut