Home Featured Getest! LOWA Explorer GTX MID wandelschoenen

Getest! LOWA Explorer GTX MID wandelschoenen

0
Getest! LOWA Explorer GTX MID wandelschoenen

Deze zomer staat bol van de bergtoppen, panoramauitzichten, ijskoude bergbeekjes en lange hikes in goed gezelschap. Ik bereid me voor op een meerdaagse tocht in de Zwitserse bergen en maak dagtochten in de natuurgebieden van de Franse Alpen. De ultieme schoen voor alle typen terrein heb ik nog niet gevonden. Misschien brengt de Lowa Explorer GTX Mid daar verandering in.

Tekst & foto’s: Karlien Engelen

TEST: Lowa Explorer GTX Mid

Tijdens eerdere tochten varieerde ik van lichtgewicht wandelschoenen tot stevige klassieke bottinnen. Een lichtgewicht schoen is prettig, tot je bedenkt dat dit er ook bij hoort: wandelen door de regen, natte voeten van de dauw in het lange gras, zweetvoeten in de middaghitte en blaren of pijntjes na kilometers klimmen en dalen.

Aangezien ik al een tijdje in de Alpen zit, neemt een vriend mijn nieuwe Lowa Explorer GTX Mid-wandelschoenen mee en ontvang ik ze op een camping in het Franse Allevard. Het is al avond dus een wandeling zit er niet meer in. Toch trek ik ze meteen aan. Ze houden mijn voeten goed warm tijdens de koele zomeravond, zonder zweterig of klam aan te voelen. De eerste indruk: een mooi afgewerkte schoen met sierlijke veterhaakjes en een stevige zool. Die is gemaakt van Vibram, een soort rubber dat ik tot nu toe alleen ken van mijn klimschoenen en zorgt voor extra grip.

De schoen

De Explorer GTX Mid is te krijgen in een mannen- en damesversie. De damesversie ondersteunt de anatomie van de kleinere damesvoet. Het model wordt door Lowa gepromoot als trekkingschoen die zowel elegant en atletisch is. In de schoen zijn technische stoffen en materialen gebruikt zoals Lowa DynaPU+, Gore-Tex en het eerder genoemde Vibram. Het bovenmateriaal is een combinatie van suède en textiel. De schoen is expres lichtgewicht gehouden; 960 gram per paar. Het is een functionele schoen bedoeld voor lichte trektochten. Dat past bij Lowa; het merk staat voor klein en groot avontuur, en richt zich volledig op wandelen en bergbeklimmen.

Eerst even inlopen

Inlopen? Dat zit er bij de Explorer GTX Mid niet in. De eerste tien dagen heb ik de schoenen overdag bijna non-stop aan, zonder enig probleem. Dat is een heel verschil met de klassieke leren bergschoenen die zich eerst naar je voet moeten zetten. Ik maak deze eerste dagen kortere wandelingen van maximaal twee uur, voornamelijk bergop, op grind- en gravelpaden. De grip is prima en ze zijn erg comfortabel, wel blijven er regelmatig steentjes tussen de groeven van de zool steken. De rol sporttape, blarenpleisters en EHBO-kit die ik voor de zekerheid meeneem, blijven in de zak zitten – niet nodig!

De test

Het is nu tijd voor de ultieme test: een meerdaagse hike op het alpineterrein van de Jungfrauregio in Zwitserland. Bepakt met voor drie dagen voldoende eten, een tentje en wat regenkleding vertrek ik met mijn vriend de Zwitserse Alpen in. We volgen vier dagen lang een deel van de Via Alpina trail. De route leidt ons van Meiringen via Grindelwald en Lauterbrunnen naar Griesalp. Daar nemen we de bus en trein terug naar Meiringen. Onderweg worden we getrakteerd op panoramauitzichten op de Eiger, Mönch en Jungfrau, ontelbare alpenbloemen, bergbeekjes, koeien, berggeiten en roofvogels, en de occasionele regen- en onweersbui natuurlijk: welkom in Zwitserland!

Lowa positioneert de schoen voor lichte trektochten, dus ik ben bang dat onze route nogal zwaar zal zijn voor de lichte schoen, toch waag ik het erop. En met succes! Zestig kilometer en meer dan 8500 hoogtemeters later bereiken we ons einddoel, zonder blaren en met vele mooie herinneringen. De Lowa schoenen doen het goed: in droog terrein en op bospaadjes bieden ze stevige grip. Een bergbeekje doorwaden is geen probleem, zelfs als ik even stil blijf staan krijg ik geen natte voeten. Het water loopt eraf als bij het verendek van een eend.

Bij de Eiger noordwand krijgen we een stevig onweer over ons heen, ook dat trotseer ik en de Explorer zonder moeite. En een dag zweten in de zomerhitte? Mijn wandelsokken zijn niet echt doorweekt en de schoenen zijn vochtig, maar ze drogen snel terug op terwijl wij in koffiebar Airtime in Lauterbrunnen even rust nemen. In het natte gras en op rotsachtige paden doet de Vibram-zool zijn werk – ik glij niet uit terwijl we de beroemde Sefinenfurgga pas beklimmen. Op de rotsachtige smalle trails bij Mürren had ik liever een iets stevigere enkelbescherming gehad. Je merkt dat de schoen daar niet echt voor is ontworpen. Gelukkig heb ik mijn wandelstokken bij en compenseren die de stabiliteit.

Tijdens de lange en steile afdalingen is de flexibele zool het enige mindere punt: de pezen en spieren in mijn voeten hadden in die situatie iets meer ondersteuning kunnen gebruiken. Ideaal vind ik de kleine veterhaakjes, die de schoen een echt ‘bottinnen’-gevoel geven, maar toch veel sierlijker zijn dan de klassieke veterhaken. Eén keertje blijf ik met mijn ene schoenveter haken in het veterhaakje van de andere schoen, gelukkig loopt het goed af 🙂 In Griesalp hebben we een half uurtje over voordat de bus komt: met een voldaan gevoel knoop ik de veters los en zet ik de schoenen opzij. Nog net genoeg tijd om mijn voeten te luchten en een fris weissbier te drinken! Missie geslaagd.

Conclusie

Ik ben heel enthousiast over de grote waterdichtheid en het comfort in combinatie met de lichtheid van de schoen. De Explorer is een heel functionele schoen waar je zo mee weg wandelt. Voor het zwaardere alpinewerk grijp ik eerder naar een schoen met een stevigere zool. Maar op wandeltochten met minder steile etappes is de flexibiliteit van de zool en de enkel dan weer heel fijn. En – niet onbelangrijk voor een outdoorgirl – de schoen ziet er nog goed uit ook!

Getest in de Haute-Savoie in Frankrijk en de Zwitserse regio Bernese Oberland, zomer 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

7 + dertien =