Home Lopen Beginnen met trailrunning? Dat doe je zo

Beginnen met trailrunning? Dat doe je zo

0
Beginnen met trailrunning? Dat doe je zo
Beginnen met trailrunning

De meeste hardlopers beginnen met lopen over asfalt en voetpaden. Prima natuurlijk, maar om je hoofd echt leeg te maken en frissere lucht op te snuiven, raden we je onverharde wegen aan. Beginnen met trailrunning is allesbehalve moeilijk. Enkele van deze off-road hardlooptips helpen je snel op weg.

Beginnen met trailrunning doe je zo

Een goed paar trailrunschoenen

Meer dan een goed paar schoenen heb je om te beginnen met trailrunning eigenlijk niet nodig. Trailrunschoenen welteverstaan. Deze hebben een grover profiel, voor extra grip. Zijn soepeler, omdat je voet en enkel in meer verschillende richtingen bewegen. En hebben een geringer hoogteverschil tussen hiel en teen, voor een natuurlijkere afwikkeling. Extra bescherming aan de teen, voor steentjes en takken, en een waterafstotend membraan zijn mooi meegenomen. Laat je verder informeren en een geschikte schoen aanpassen in een gespecialiseerde hardloopwinkel. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld Salomon, Scott, Saucony en Asics.

Voorkom blessures

Die goede schoenen zijn in elk geval een must om blessures te voorkomen. Maar met goede schoenen ben je er nog niet. Het is aan jou om de juiste techniek te hanteren tijdens trailrunning. Net als bij hardlopen, begin je best met wat minder kilometers. Ben je geen hardloper dan is 2 à 3 kilometer waarschijnlijk voldoende. Ben je wel gewend aan hardlopen, halveer dan de je gebruikelijke afstand. Bij trailrunnen gebruik je heel andere spieren en belast je je core ook meer. Het terrein is bovendien moeilijker beloopbaar, zeker als je in de heuvels of bergen gaat rennen. In plaats van je gebruikelijke 10 km/uur, ren je er nu misschien maar 7 of 8. Luister naar je lichaam, vergeet niet te stretchen en zorg voor voldoende bevoorrading (minimaal water), ook onderweg.

Vooruitgang boeken

Wil je beter worden in trailrunning, dan is het slim om een trainingsschema op te stellen. Dit kun je zelf doen aan de hand van basisschema’s op internet of je kiest voor begeleiding bij bijvoorbeeld een vereniging. Stel voor je zelf een reëel doel en werk naar dat doel toe. Bijvoorbeeld: over 3 maanden wil ik een afstand van 10 km kunnen afleggen zonder pauzes. Zorg ervoor dat je trainingsschema niet alleen fysiek haalbaar, maar ook goed met jouw levensstijl te combineren is. Wanneer je trailrunning helemaal eigen hebt gemaakt, kun je mee doen aan een kwart, halve of misschien zelfs een hele marathon of recreatieve tocht. Of combineer trailrunning met zwemmen en fietsen in een off-road triatlon.

Meer tips!

Hier enkele extra tips & tricks van trailkampioen François D’Haene.
Benieuwd wat ultralopers drijft? Lees deze interviewreeks ‘interview met een ultraloper‘.