Bosrand slaat tonnen meer koolstof op dan gedacht!

0
24

Bossen kunnen als geen ander koolstof opzuigen. Ze halen een derde van de CO2 die wij uitstoten weer uit de atmosfeer en slaan dit ‘gewoon’ op in het hout. Bossen spelen dan ook een sleutelrol in de hele koolstofcyclus. Bosfragmentatie beïnvloedt dit proces. Maar blijkt niet zo dramatisch als we denken, aldus een studie van de UGent.

Wetenschappers van UGent trokken drie maanden lang naar 45 verschillende loofbossen in Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Zweden, Noorwegen en hun eigen land. Ze maten de hoeveelheid opgeslagen koolstof in de bodem, de bomen en de strooisellaag en kwamen tot een verrassende conclusie: hoe verder van de bosrand, hoe kleiner de opslag.

183 megaton extra

Vervolgens gingen de wetenschappers aan het rekenen en blijkbaar slagen alle loofbosranden in Europa samen zo’n 183 megaton extra koolstof op dan tot nu toe werd aangenomen. Niet verkeerd, als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin pakweg 3,51 ton CO2 per jaar uitstoot. Dit spreekt het lang aangenomen uitgangspunt ‘hoe groter het bos, hoe positiever de impact op de luchtkwaliteit, ook enigszins tegen. Het hele proces zit heel wat ingewikkelder in elkaar dan dat! Het onderzoek leert ons vooral dat we de impact van al die kleine ‘flutbosjes’ en bomenranden niet mogen onderschatten.

Een opsteker voor Vlaanderen

Voor Vlaanderen is dit een vette opsteker. Vlaanderen is een van de bosarmste regio’s in Europa. En wat er aan bos hebben, is erg gefragmenteerd door eeuwenlang versnippering en de typische landbouwlandschappen met kleine bosfragmenten. Maar daardoor hebben we dus wel meer ‘bosrand’, die extra veel koolstof opslaat. Bovendien: hoe grilliger en verknipter, hoe meer bosrand al die ‘flutbosjes’ samen tellen. Zelfs dat rijtje bomen achterin de tuin doet zijn werk.

Loofbossen, of ook naaldbossen?

Nu, België telt ook heel wat naaldbossen. Hoe zit het daar dan? Dan weten de wetenschappers nog niet. Een vervolgonderzoek dringt zich op. Grote bossen en veel variëteit blijven ontegensprekelijk belangrijk. Met name voor de biodiversiteit.

Meer weten over de (Belgische) bossen?

Far Out schenkt volop aandacht aan de groene longen in eigen land en daarbuiten. Een greep uit de artikels die je op onze site kan vinden over de bossen in België en daarbuiten en activiteiten die je er kan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 + negen =